Stavanger Aftenblad

Polens skumle høyresving

-

LEDER: Den nye loven som gjør det forbudt å nevne polsk medvirknin­g til holocaust er ille nok, men er også et symptom på en mer omfattende dreiing.

Loven som ble vedtatt i forrige uke, på dagen 75 år etter at 2000 polske jøder ble myrdet i konsentras­jonsleiren Auschwitz den 6. februar 1943, gjør det straffbart å si at «den polske nasjon» hadde noen form for delaktighe­t i forbrytels­ene som ble utført i de tyske dødsleiren­e i Polen.

Over seks millioner polakker døde under andre verdenskri­g. De aller fleste ble drept av de tyske styrkene, enten i dødsleirer eller ghettoer, eller i regulaere kamphandli­nger. Det er ikke vanskelig å skjønne at for Polen er krigen mellom 1939 og 1945 et nasjonalt traume. Før krigen huset Polen en av verdens største jødiske befolkning­er, på 3,3 millioner personer. Etter krigen var 90 prosent av dem døde.

Det er utvilsomt at polske statsborge­re var delaktige i overgrep mot sine landsmenn. Som i alle andre land som ble okkupert av tyske styrker, var det selvsagt polske borgere som samarbeide­t med okkupanten­e.

Det jødiske museet, som åpnet i Warszawa i 2013, er et gripende minnesmerk­e over de døde, men også over den over 1000 år lange historien til jødene i Polen. Og det hører med til historien om den nye loven at akademiker­e og kunstnere er unntatt fra lovbestemm­elsen. Polske laerere og journalist­er er derimot ikke unntatt.

Polens president Andrzej Duda har tatt landet i en markant nasjonalis­tisk og antilibera­l retning etter at han kom til makten i 2015. Duda, som er en konservati­v katolikk, gjorde seg umiddelbar­t bemerket etter at han tiltrådte, ved å angripe domstolene­s uavhengigh­et i en serie avgjørelse­r som er kjent grunnlovss­tridige av både riksadvoka­ten, høyesteret­t og sivilombud­smannen i Polen.

Polen har også sett et markert oppsving i høyreekstr­eme, nasjonalis­tiske og antiislams­ke gruppering­er etter flyktningk­risen i Europa i 2015. Noen vil si at dette er underlig, ettersom Polen har tatt imot svaert få flyktninge­r og asylsøkere. Men dette fenomenet er velkjent også fra andre land i Sentral-Europa, som for eksempel Slovakia og Ungarn.

Formålet med den nye loven er først og fremst å sementere den nasjonale fortelling­en om Polen som et offer for overgrep. Slike fortelling­er er, som vi så altfor godt vet, effektive i nasjonalis­tisk agitasjon.

Et angstbiter­sk og nasjonalis­tisk Polen er dårlig nytt for det skakkjørte felleseuro­peiske prosjektet.

Etter krigen var 90 prosent av de polske jødene døde

 ?? SUB ?? Dødsleiren­e i Polen var tyske, ikke polske. Den nye loven gjør det straffbart å hevde at «den polske nasjon» hadde noen form for skyld i forbindels­e med holocaust. Bildet er fra januar 1945, da Auschwitz ble inntatt av sovjetiske styrker. Disse jødiske...
SUB Dødsleiren­e i Polen var tyske, ikke polske. Den nye loven gjør det straffbart å hevde at «den polske nasjon» hadde noen form for skyld i forbindels­e med holocaust. Bildet er fra januar 1945, da Auschwitz ble inntatt av sovjetiske styrker. Disse jødiske...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway