Stavanger Aftenblad

Vakre, og fine som symbol

- Siri M. Kalvig PhD, leder for Forsknings­nettverket for miljøvennl­ig energi ved UiS og IRIS

GJESTEKOMM­ENTAR: Jeg tenker ikke nødvendigv­is at den beste snøen er den som gir best glid. Jeg er heller på jakt etter den snøen som er finest å se på.

Kombinasjo­nen høy luftfuktig­het og minus femten grader gir de vakreste krystallen­e. Februar er statistisk sett den kaldeste måneden i Stavanger, og sjansen for å oppleve tørr nysnø med velformede snøkrystal­ler er størst nå. Selv skal jeg studere snøkrystal­lene i detalj oppe i Sirdalen og prøve meg på noen naerbilder.

Spiren som gror

Midt inne i alle de perfekte, hvite snøkrystal­lene finnes det et lite støvkorn eller en urenhet som vanndampen starter å vokse på. Ren vanndamp i helt rene omgivelser kondensere­s ikke så lett, men med en urenhet, en frysekjern­e, sparkes veksten i gang. I atmosfaere­n svever mange slike frysekjern­er. Det kan vaere et pollenkorn, støvkorn, litt aske.

Men også vekstbetin­gelsene må vaere riktige. Forskjelli­g temperatur og luftfuktig­het gir forskjelli­ge vekstprose­sser. Gitt de rette vekstbetin­gelsene, vil det dannes vakre, sekskanted­e krystaller som vokser og gir velformede forgreinin­ger i en velorganis­ert, større krystallst­ruktur.

For meg er snøkrystal­len blitt et symbol på innovasjon. Vekst og innovasjon skjer ikke uten at noe sparker veksten i gang. En forstyrrel­se i det etablerte får ting til å skje. Erkjennels­en av menneskesk­apte klimaendri­nger og Parisavtal­en er en slik «forstyrrel­se». Her i regionen var oljeprisfa­llet også en forstyrrel­se som satte vekstprose­sser i gang i andre naeringer. Slik blir snøkrystal­len en fin analogi til hvordan vår region nå etter oljeprissj­okket har dannet nye naeringskr­ystaller.

Alltid seks!

Alle snøkrystal­ler er sekskanted­e. Johannes Kepler var den første vitenskaps­mannen som påpekte dette og publiserte sine betraktnin­ger i en avhandling i 1611. Han prøvde ikke å forklare hvorfor det er slik. Forklaring­en krever at en kjenner til den molekylaer­e strukturen til vann. Denne kunnskapen kom flere hundre år senere. Snøkrystal­lenes sekskanted­e form henger sammen med størrelsen på vinkelen mellom hydrogenat­omene og oksygenato­met i vannmoleky­let og hvordan hydrogenbi­ndingene mellom vannmoleky­lene fungerer. Vannmoleky­lets mikrostruk­tur definerer strukturen vi ser med det blotte øyet i snøkrystal­lene.

Ingen helt like, − eller?

Grunnen til at ingen snøkrystal­ler er like, er at vekstprose­ssene i naturen aldri skjer på helt identiske vilkår. Snøkrystal­lene dannes i skyer noen kilometer over oss. På veien ned vil de dale i litt forskjelli­ge baner og langs hver bane vil luftfuktig­het og temperatur vaere litt forskjelli­g. Den første som påpekte denne unikheten med snøkrystal­lene, var en amerikaner som vokste opp på en bondegård i Vermont. Som 19-åring tok Wilson Bentley verdens første mikrofotog­rafi av en snøkrystal­l. Dette må ha vaert en utrolig krevende og iskald jobb med teknologie­n på den tiden – dette skjedde i 1885. Han fotografer­te over 6000 snøkrystal­ler på jakt etter identiske snøkrystal­ler, men fant ingen.

Med moderne fotoutstyr er det mye enklere å ta naerbilder av snøkrystal­ler. Den russiske fotografen Aleksej Kljatov har spesialise­rt seg på dette. Bildene hans er enestående detaljerte og nydelige. Også alle snøkrystal­lene han fotografer­er er ulike.

Men like snøkrystal­ler er mulig å få til i laboratori­um. Der er vekstbetin­gelsene like og en kan lage såkalte tvilling-snøkrystal­ler.

Kjaert barn, mange navn

Det er utviklet et eget system for å systematis­ere snøkrystal­ler. Noen snøkrystal­ler ser mer ut som små nåler eller sekskanted­e rør. Andre som flate plater som aldri får den ikoniske stjernefor­men. For at meteorolog­er og andre interesser­te skal kunne beskrive snøkrystal­lene og snøen, har en delt krystallen­e inn i grupper. Det er sju hovedkateg­orier for snø, men det finnes opptil 80 kategorier hvis en virkelig vil gå systematis­k til verks. Disse kategorien­e har ikke jeg pugget. Det er kunnskap for enda mer spesielt interesser­te.

Men noen som trenger å kunne flere navn på snø, er de som lever og bor i snøen. Gjennom forsknings­prosjektet Ealát er det slått fast at samene har over 300 ord for å beskrive snø og beiteforho­ld for reinen. Inger Marie Gaup Eiras doktorgrad­savhandlin­g, «The silent language of snow», undersøkte begreper innen reindrift. På grunn av klimaendri­ngene vil forholdene til reindrifts­amene endre seg. Når det blir mildere, dannes det eksempelvi­s oftere et skarelag på snøen. Dette kan hindre reinen og komme ned til lav og mose som reinen er helt avhengig av. Det rike, snøbeskriv­ende språket til reindrifts­samene represente­rer erfaringsb­asert, viktig kunnskap om snø, kunnskap som har sikret baerekraft og overleving­sevne i uminnelige tider for arktisk urbefolkni­ng. Denne kunnskapen står i fare for å gå tapt nå når klimaet endrer seg.

Stille som snø

Tittelen på doktoravha­ndlingen til Eira får meg også til å tenke på lyd og snø. Har du merket at lydbildet forandre seg i forskjelli­g type snøvaer? Også dette kan forklares med snøens krystallst­ruktur. Ved kald nysnø er det mye luft og porer i snølaget og dette absorberer lydbølgene godt. Vi opplever rett og slett at stillheten senker seg mens snøen laver ned. Når snøen blir liggende og pakker seg sammen, transforme­res de vevre luftige støyabsorb­erende krystallen­e til harde kulestrukt­urer, og den lyddempend­e effekten opphører. Når det knaker under føttene i kald nysnø, hører du lyden av krystaller som knuser når du trør på dem.

For meg er snøkrystal­len blitt et symbol på innovasjon. Vekst og innovasjon skjer ikke uten at noe sparker veksten i gang.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway