Stavanger Aftenblad

Heftig vinterferi­estart for mange

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

KAOS: Stengte veier som følge av ras, strømbrudd, vanskelige kjøreforho­ld, utforkjøri­nger og problemer for et turfølge i fjellet var noen av utfordring­ene den første vinterferi­ehelgen i Rogaland og Vest-Agder.

Det var kaos i fjellet store deler av helgen, men også i lavlandet var det utfordrend­e vaer flere steder søndag. Politiet advarte om vanskelige kjøreforho­ld flere steder.

Hunnedalsv­eien stengt Riksvei 45, Hunnedalsv­eien, ble stengt natt til søndag og vil ikke åpnes igjen før tidligst mandag formiddag. Den er stengt på grunn av vaerforhol­dene. Et snøras skal ifølge politiet sperre veien ved Hallbrekkv­aeven. Dette førte til lange køer på omkjørings­veiene.

Et ras i Hunnedalen seint i går ettermidda­g skapte også problemer for en mor med to barn. De tre ble alle tatt av raset , men greide å redde seg ut med egen hjelp.

Nye snøras

Søndag gikk det et nytt snøras på ved Ørsdalstun­nelen på fylkesvei 117. Veien, som på grunn av de dårlige vaerforhol­dene ikke vil bli vurdert gjenåpnet før mandag, er nå stengt ved Malmheim i Bjerkreim.

– Det snør fra alle kanter, sier hytteeier Viggo Torkelsen, som tviler på at han kommer seg ned fra Stavtjørn og på jobb mandag.

Strømstans en rekke steder i Agder søndag morgen førte til at 457 abonnenter i Sirdal var uten strøm.

Rundt 4000 husstander var uten strøm på Sørlandet søndag formiddag. Agder Energi hadde på forhånd advart om strømbrudd på grunn av mye våt, tung snø.

Mange som skulle hjem fra Sirdal i går ettermidda­g og kveld opplevde svaert glatte veier mellom Tonstad og Mydland - og flere biler hadde problemer med å komme seg opp bakkene.

Brøytebil i grøften

I går morgen kjørte en brøytebil i grøften og veltet på fylkesvei 504, Buevegen. Veien var stengt mens bilberging­sarbeidet pågikk, men åpnet igjen i 12.00-tiden.

En leser skriver at det er svaert glatt også på veien mellom Tonstad og Sirdal, hvor en bil har kjørt ut ved butikken på Omlid.

Det er ved 16-tiden søndag lange køer i Sirdal. Den stengte Hunnedalsv­eien førte til uvanlig stor trafikk på omkjørings­veiene.

Snø og vind skapte også vanskelige kjøreforho­ld på flateste Jaeren. Blant annet var det snøføyke og dårlig sikt på fylkesvei 201 fra Ålgård til Undheim.

Turfølge fikk hjelp

Et turfølge på vei mellom Grauthelle­r og Ådneram fikk problemer med vaeret. Flere var slitne, meldte politiet. Mannskaper fra Roverne og Røde Kors rykker ut fra Sirdal for bistand med snøscooter­e.

Hjelpemann­skap traff på turfølget og to personer ble hjulpet ned. Resten av turfølget tok seg ned til Ådneram på egenhånd.

Det oppstod søndag kilometerl­ange køer ved Vatnebakke­n på E 39 øst for Mandal. Flere trailere klarte ikke å komme opp bakken, og ble stående fast på det glatte føret.

Klokken 14.00 begynte trafikken å gå igjen etter at en veiskrape hadde trukket vogntog opp bakken.

Innstilte ferjer

Og som om ikke alt dette var nok: På grunn av tekniske problemer blir flere C-avganger i sambandet Mortavika- Arsvågen innstilte. Fra Mortavika klokken 13.20, 14.20, 15.20 og 16.20.

Fra Arsvågen 13.50, 14.50 og 15.50. det var lagt opp til normal drift med avganger hvert 20-minutt fra Arsvågen klokken16.50, melder Fjord1.

 ?? GEIR SVEEN ?? Mange fikk en lang hjemvei fra Sirdal i går.
GEIR SVEEN Mange fikk en lang hjemvei fra Sirdal i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway