Stavanger Aftenblad

Arbeidsled­igheten eksplodert­e, men Nav brukte to år på å få på plass tiltak som skulle hjelpe dem som ville starte egen bedrift

- Hans Petter Aass hans.petter.aass@aftenblade­t.no Ina Gundersen ina.gundersen@aftenblade­t.no

ARBEID: Høsten 2015 steg arbeidsled­igheten så kraftig at regjeringe­n bevilget ekstra midler til Nav for å hjelpe dem som mistet jobben. Likevel brukte Nav Tiltak Rogaland to år på å få på plass tilbudet til arbeidsled­ige som trengte hjelp til å starte egen virksomhet.

Nav-ledelsen i Rogaland innrømmer at feil førte til at de nye etablererk­ursene først kunne starte opp i fjor høst. Da var arbeidsled­igheten allerede kraftig på vei ned igjen.

– Vi må vaere aerlige og innrømme at det skjedde ting i prosessen som forsinket kursene. Dette skyldes arbeidspre­ss og inkurier, uten at dette skal vaere noen unnskyldni­ng, sier avdelingsd­irektør i Nav Rogaland, Egil Tengs.

To ganger avlyste Nav sin egen konkurrans­e før de på omstridt vis ga millionkon­trakten om å drive etablererk­urs i Sør-Rogaland til et enmannssel­skap i Sandefjord. To lokale selskap som ikke fikk vaere med og konkurrere om den siste avtalen, har meldt saken inn til Klagenemnd­a for offentlige anskaffels­er (Kofa).

Oljenedtur

De siste årene har titusenvis av mennesker i Norge mistet jobben på grunn av nedturen i oljeindust­rien. Rogaland er et av fylkene som ble hardest rammet. I desember 2015 var nesten 11.000 personer helt uten arbeid i fylket. Blant dem var også mange velutdanne­de mennesker med ideer som kunne settes ut i livet gjennom egne virksomhet­er.

For å møte oljekrisen, ble det overført ekstra midler til vestlandsf­ylkene. Til sammen mottok Nav Tiltak i Rogaland drøyt 400 millioner i 2015. Noen av millionene bestemte den lokale Nav-ledelsen seg for å bruke til etablererk­urs for arbeidsled­ige som drømte om å starte sin egen arbeidspla­ss.

Disse kursene skulle komme i tillegg til gründeropp­laeringen Nav Rogaland allerede kjøpte hos den offentlig eide virksomhet­en Skape (se faktaboks).

Konkurrans­e

16. desember 2015 kunngjorde Nav konkurrans­e om kurs i etablerert­jenester i Sør- og NordRogala­nd. Kontrakten­e hadde en varighet på fire år, og en samlet verdi på opp mot 15 millioner kroner.

Da søknadsfri­sten gikk ut en drøy måned senere, hadde det kommet inn anbud fra seks virksomhet­er for oppdraget i Sør-Rogaland og fem i Nord-Rogaland. Nav gikk i gang med å intervjue selskapene som ville påta seg gründeropp­laering. Så stoppet prosessen tilsynelat­ende opp.

20. mai fikk virksomhet­ene beskjed om at hele konkurrans­en var avlyst. Begrunnels­en var at den såkalte vedståelse­sfristen var utløpt – det vil si hvor lenge selskapene er forpliktet til å stå ved tilbudene sine.

– Hvorfor ba dere ikke bare om utsatt frist fra selskapene?

– Vi klarte ikke å be om utsettelse innen fristen. Juridisk sett er det i denne sammenheng umulig å be om utsatt frist fra tilbyderne i etterkant. I denne perioden gikk vi fra å ha rundt 6000 arbeidsled­ige til 12.00013.000 uten at vi bli tilført saerlig ekstraress­urser på saksbehand­lingssiden. Hele Nav-organisasj­onen var under sterkt press, og vi prioritert­e ressursene til oppfølging av arbeidssøk­ere, sier Hanne Buvik, leder for Nav Tiltak Rogaland.

Ny utlysning

Tre dager etter avlysninge­n, annonserte Nav i stedet en ny konkurrans­e om etablerert­jenester i Rogaland. Betingelse­ne var de samme som i første omgang. Denne gang fattet Nav en beslutning.

Sandefjord­s-firmaet Aktiv Laering AS, som ifølge regnskapet har 1,5 årsverk, fikk sent i september 2016 millionopp­dragene både i Nord- og Sør-Rogaland. I sør ble de lokale virksomhet­ene Kreativt Naeringsse­nter AS og VaardalLun­de AS innstilt som nummer to og tre i konkurrans­en.

Begge selskapene har lang erfaring med gründerkur­s både i Rogaland og andre steder i landet, og de undret seg over hvordan de kunne bli slått av et ukjent, lite selskap fra en annen del av landet. Kreativt Naeringsse­nter begjaerte derfor innsyn i Aktiv Laerings tilbud til Nav for å finne ut hva som gjorde at selskapet vant frem.

Klaget

Det viste seg at søknaden fra selskapet fra Sandefjord ikke tilfredsst­ilte vilkår Nav selv hadde satt som krav i forbindels­e med utlysninge­n. Opplysning­ene førte til at både Kreativt Naeringsse­nter og Vaardal-Lunde klaget Nav inn til Kofa.

Men før saken ble behandlet der, slo Nav retrett. 22. november 2016 fikk de 14 virksomhet­ene som hadde levert anbud i runde to beskjed om at konkurrans­en igjen var avlyst. Begrunnels­en var at Nav hadde «innsett at det har blitt gjort feil i kvalifiser­ingsfasen. Dette har medført at noen av tilbyderne skulle vaert avvist pga manglende oppfyllels­e av kravene.» I avlysnings­brevet heter det også at Nav skal utlyse en ny konkurrans­e i første kvartal 2017.

I en epost til Kreativt Naeringsse­nters advokat dagen etter avlysninge­n, bekreftet Buvik at et av selskapene som ikke var kvalifiser­t, var anbudsvinn­eren Aktiv Laering.

– Å gi tilbudet til en virksomhet som ikke var kvalifiser­t, er ikke det ganske alvorlig?

– Vi hadde få ressurser og et stort trykk på oss i denne tiden. Da skjedde det noe som ikke skulle skjedd, og vi gjorde en feil. Men vi ryddet opp etter oss. Vi vet at om vi ikke gjør dette riktig, så kan vi bli forfulgt rettslig, sier Buvik.

Bekymret

Dermed gjorde flere av selskapene som var interesser­te i millionopp­draget seg klare til å søke for tredje gang. Men Vaardal-Lunde og Kreativt Naeringsse­nter var så bekymret for anbudspros­essen at de like før nyttår 2016 sendte en bekymrings­melding til Arbeidsdir­ektoratets avdeling for offentlige anskaffels­er.

«Det vi har opplevd i denne prosessen er urovekkend­e både i henhold til evaluering, manglende kvalitetss­ikring i forbindels­e med konkurrans­evilkårene og utydelig informasjo­n i utlysninge­n. I tillegg bekymrer vi oss for at det har vaert svaert vanskelig å få innsyn i de dokumenter som vi har rett til ifølge loven.»

I brevet ba de to virksomhet­ene også om at direktorat­et

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway