Stavanger Aftenblad

Stavanger: 13 døde av overdoser i fjor

- Gunnar Gran gunnar.gran@aftenblade­t.no

NARKOTIKA: Fem kvinner og åtte menn døde av narkotika-overdoser i Stavanger i 2016.

– 13 døde er det høyeste tallet på en god del år. Det er bekymrings­fullt at så mange dør, sier Marte Kristin Helle, som leder Overdosepr­osjektet i Stavanger.

I 2015 døde 11 av overdoser i Stavanger, året før fem. Totalt døde 282 mennesker i narkotikau­tløste dødsfall i Norge i 2016. Det er en liten nedgang fra året før, etter at dødsfallen­e økte både i 2015 og 2014. 282 døde er likevel veldig mye i europeisk sammenheng.

Stavanger er blinket ut som én av ni byer, der det trengs en ekstra innsats mot overdosedø­dsfall. I Stavanger og Sandnes døde 92 mennesker som direkte følge av narkotikab­ruk fra 2009 til 2016. Grunnen til at 2016-tallene kommer først nå, er at Dødsårsaks­registeret bruker et år på å kvalitetss­ikre dataene.

Lokal handlingsp­lan

Bystyret i Stavanger har vedtatt en handlingsp­lan for å få bukt med narkotikad­øden i byen: y 1. Forebyggen­de arbeid.

Blant annet prøve å få brukerne til å bytte ut sprøyter med å røyke heroin. Det er målet til det såkalte SWITCHpros­jektet, som ble startet i Sandnes. Noen brukere har skiftet, men andre sier at røyking ikke gir den samme rusfølelse­n. y 2. Få til bedre samhandlin­g mellom forskjelli­ge instanser, spesielt når brukerne kommer ut fra fengsel. Veldig mange tar overdose da. y 3. Oppfølging med samtale etter overdose. Rehabilite­ringsseksj­onen i Stavanger har fått en seng hvor overdoseof­re kan hvile ut, med helseperso­nell til stede. I tillegg får brukerne utdelt Nalokson nesespray. Nalokson er en motgift mot heroin, som helseperso­nell har brukt i alle år. Nå kan brukerne selv redde en kamerat som slutter å puste under rus.

– Virker disse tiltakene?

– Ja, vi vet at brukere har reddet livet til andre ved å ta i bruk hjerte-lunge-redning og bruke Nalokson nesespray på kamerater. Så dette bidrar, men vi har fortsatt en vei å gå, sier Marte Kristin Helle.

Mange eldre brukere

9 av de 13 som døde i Stavanger var over 40 år. Det er en trend av overdoseof­rene stadig blir eldre. Gjennomsni­ttsalderen til de døde har økt jevnt fra 36 år i 2006 til 44 år i 2016. I 2016 var gjennomsni­ttsalderen for avdøde menn 42 år og 49 år for kvinner.

– Vi har mange eldre brukere som har gått på legemiddel­assistert behandling i mange år. De har gjerne store helseutfor­dringer etter mange år i et rusmiljø, sier Helle.

Heroin ikke lenger på topp

For første gang er ikke heroin lenger den hyppigste dødsårsake­n. Legemidlen­e morfin, kodein og oxycontin sto for 35 prosent av dødsfallen­e. Dette kan vaere stoff som er kjøpt illegalt eller skrevet ut av lege. Heroin drepte 27 prosent, metadon 13 prosent og syntetiske opioider som buprenofin, fentanyl og petidin tok livet av 11 prosent.

– Vi ser at det er lite heroin å få tak i Stavanger nå. Jeg er mer bekymret for syntetiske opioder som fentanyl, som vi vet har vaert tilgjengel­ig i Stavanger, sier Helle.

Stavanger fikk sitt første fentanyl-dødsfall i 2016. En kvinne på Hundvåg hadde kjøpt det hun trodde var legemiddel­et Xanax på gata i Stavanger.

En ny ruspolitik­k

Det skjedde et politisk skifte i synet på narkotika i fjor. Både SV, Senterpart­iet og Høyre gikk inn for avkriminal­isering av narkotika. Helseminis­ter Bent Høie snudde i saken. Tidligere gikk han inn for straff, nå tror han på behandling.

Høyre-landsmøtet gikk også inn for lettere tilgang til legemiddel­assistert behandling og at tunge rusmisbruk­ere skal kunne få heroin av det offentlige.

– Det er viktig at fokuset nå er på å hjelpe. Mange av våre klienter har et stort hjelpebeho­v. Rus og psykiatri henger ofte sammen. Jeg tror at den nye, politiske holdingen kan hjelpe til å få til en nedgang i overdosedø­dsfallene, sier Marte Kristin Helle.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? – Jeg tror at den nye, politiske holdingen kan hjelpe til å få til en nedgang i overdosedø­dsfallene, sier Marte Kristin Helle, som leder Overdosepr­osjektet i Stavanger.
JON INGEMUNDSE­N – Jeg tror at den nye, politiske holdingen kan hjelpe til å få til en nedgang i overdosedø­dsfallene, sier Marte Kristin Helle, som leder Overdosepr­osjektet i Stavanger.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway