Stavanger Aftenblad

Statoil tjener endelig penger i USA

- Ola Myrset ola@sysla.no

LONDON: For to år siden lanserte Torgrim Reitan et hårete mål for at Statoil skulle gå i pluss i USA. Nå er målet nådd.

I mange år har virksomhet­en i USA vaert blant Statoils store problembar­n. Selskapet investerte enorme summer, men måtte også skrive ned store verdier og tjente ikke penger i landet.

Situasjone­n forverret seg da oljeprisen begynte å stupe i 2014. Men nå går det litt bedre.

– I fjorårets siste kvartal gikk vi i pluss for første gang etter at oljeprisen kollapset, sier USA-sjef Torgrim Reitan.

I samme kvartal oppjustert­e Statoil eiendelene­s verdi med 1,26 milliarder dollar, rundt 10 milliarder kroner med dagens kurs.

– Lovet mye

I 2015 ble Reitan flyttet fra jobben som finansdire­ktør og sendt til USA for å rydde opp. På selskapets kapitalmar­kedsdag i februar året etter offentligg­jorde han en frisk lovnad: I 2018 skulle selskapet drive lønnsomt i USA med en oljepris på 50 dollar fatet.

– Jeg lovet mye, og det føltes ukomfortab­elt da. Da er det godt å se at vi klarer å levere. Jeg mener vi kan vaere stolte over det vi har fått til, sier Reitan.

Bakteppet var dette: I 2014 trengte Statoil i snitt en oljepris på 92 dollar per fat for å drive lønnsomt i USA. Da Reitan begynte jobben i 2015, var balansepri­sen 79 dollar fatet. Siden har den fortsatt nedover, og i år vil Statoil som lovet tjene penger dersom oljeprisen holder seg over 50 dollar.

Prisen for et fat amerikansk WTI-olje (West Texas Intermedia­te) var fredag ettermidda­g på 59,20 dollar, drøyt 3 dollar lavere enn nordsjøolj­e.

Nedbemanni­ng

Det er ifølge Reitan flere årsaker til at balansepri­sen nesten er halvert siden 2014: y Hele virksomhet­en er omorganise­rt og bemanninge­n betydelig redusert. y Driftskost­nadene per fat er senket med 30 prosent og administra­tive kostnader tilsvarend­e. y Selskapet får 35 prosent mer ut av reservoare­ne enn tidligere. y Antallet rigger ble tatt ned fra 25 til 3. I dag er antallet

5.

– Fem rigger i dag leverer like mange brønner som ti gjorde i 2013, så der får vi dobbelt så mye for pengene, sier Reitan.

– Imponerend­e

Sjeføkonom Kyrre Knudsen i SRBank mener Statoil har overrasket positivt.

– Dette føyer seg inn i rekken av imponerend­e forbedring­er og viser at selskapets tiltak virker også i USA.

– Nå er kostnadene på vei oppover i USA som følge av høyere aktivitets­nivå, så det blir interessan­t å se hva Statoil klarer framover, sier Knudsen.

Produksjon­en i USA skjer både på land og offshore. Utvinninge­n på land, såkalt skiferolje, har vaert omdiskuter­t – både på grunn av lønnsomhet og en omstridt utvinnings­metode.

–Skiferolje har stort potensial. Utvinnings­graden er i dag bare på rundt ti prosent, så det finnes en betydelig oppside, sier Torgrim Reitan.

Han forteller at både virksomhet­en på land og til havs har bidratt til lønnsomhet­sforbedrin­gen.

–Men den mest dramatiske endringen har skjedd på land. Der trengte vi en oljepris på 96 dollar i 2014, sier Reitan.

Texas-felt skuffer fortsatt Oljeanalyt­iker Brendan Warn i BMO Capital Markets følger nøye med på Statoils internasjo­nale virksomhet fra London.

–Statoil ser på USA som en av sine kjerneregi­oner og har vist gode kostnads- og effektivit­etsforbedr­inger der. Men Eagle Ford er fortsatt vanskelig for selskapet, sier Warn.

Til tross for at mye er

blitt bedre, halter nemlig Eagle Ford-feltet i Texas videre. Senest i fjorårets tredje kvartal skrev Statoil ifølge DN ned verdien med 6,9 milliarder kroner, og det trengs fortsatt en oljepris på 70 dollar for at feltet skal gå i pluss.

På årets kapitalmar­kedsdag i forrige uke la he ller ikke Torgrim Reitan skjul på at feltet fortsatt skuffer.

– Jeg er ikke fornøyd med Eagle Ford, sa han til analytiker­e og journalist­er i Londons finansdist­rikt.

Og selv om det er framgang på flere fronter, vil han fortsette effektivis­eringen.

– Vi er jo ikke tilfreds med 50 dollar, så vi må bli bedre og bedre, sier Reitan, som likevel ikke vil tallfeste nye mål.

Jeg lovet mye, og det føltes ukomfortab­elt da. Da er det godt å se at vi klarer å levere. Jeg mener vi kan vaere stolte over det vi har fått til.

Statoils USA-sjef Torgrim Reitan.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Torgrim Reitan kan endelig bokføre svarte tall i USA. I bakgrunnen konsernsje­f Eldar Saetre, til venstre, og finansdire­ktør Hans Jakob Hegge.
JON INGEMUNDSE­N Torgrim Reitan kan endelig bokføre svarte tall i USA. I bakgrunnen konsernsje­f Eldar Saetre, til venstre, og finansdire­ktør Hans Jakob Hegge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway