Stavanger Aftenblad

Amerikansk råolje fosser ut i verden

- Christian Gran Svenningse­n christian.gran.svenningse­n@ aftenblade­t.no

EKSPORT: Det er to år siden eksportfor­budet ble opphevet og amerikansk råolje har nå blitt eksportert til over 30 land. Denne utviklinge­n gjør den til en voksende konkurrent til nordsjøolj­e.

Amerikansk­e oljeprodus­enter eksportere­r nå mellom 1,5 og 2 millioner fat med råolje hver eneste dag, et antall som kan stige til 4 millioner innen 2022, skriver Reuters.

– Jo mer de pumper ut i markedet, jo større konkurrans­e får nordsjøolj­en, sier tidligere oljeanalyt­iker, nå seniorrådg­iver for baerekraft­ig økonomi i Nordea, Thina Saltvedt til Aftenblade­t.

For kun snaut to år siden var et 40 år gammelt forbud mot råoljeeksp­ort vedtatt i 1975 fortsatt i sving for å beskytte landets økonomi og oljereserv­at. Etter skiferolje­ns inntog som fylte amerikansk­e oljelagre, ble forbudet opphevet i 2016.

Konkurrere­nt

USA eksportere­r råoljen til blant annet India og Europa, hvor de i Frankrike er den femte største oljelevera­ndøren. Til sammenlign­ing var ikke USA blant topp ti i 2016.

India er verdens tredje største oljeimport­ør og kjøpte 8 millioner fat med amerikansk råolje i fjor. Dette betyr at Trump og USA spiser opp markedsand­eler fra Opec-nasjoner. Det amerikansk­e, sorte gullet er også en konkurrent til nordsjøolj­e. Thina Saltvedt, påpekte etter opphevelse­n i 2016 at oljen i første omgang ikke ville komme til Europa, men at man måtte vaere forberedt.

– Vi snakker om en lettolje som er en konkurrent til nordsjøolj­en, og vi må ta utfordring­en med en ny konkurrent i markedet. Nordsjøolj­e må i alle fall vaere konkurrans­edyktig med skiferolje­n på pris. Vi vil ikke klare å konkurrere med den billige oljen fra Midtøsten og jo større plass de tar, jo mindre blir det igjen til andre konkurrent­er, sa Saltvedt til E24.

På nyåret begynte hun i ny stilling i Nordea, men kunnskapen om det fossile sitter som syklingen.

– Hvordan vil denne konkurrans­en mellom skiferolje og nordsjøolj­e utvikle seg?

– Det er fortsatt en direkte konkurrent til norsk olje på grunn av prisene. Jo mer av skiferolje­n som kommer ut i markedet, jo større konkurrans­e får vi. Vi må nok vente litt til for å se større virkninger, så nå fungerer den som en stabiliser­ende faktor i oljemarked­et, men på lang sikt, i neste tiår vil konkurrans­en øke, sier hun.

Hun viser til at det på norsk sokkel produseres omkring 1,8 millioner fat med norsk råolje hver dag og eksporten til amerikaner­ne som nå ligger mellom 1,5 og 2 millioner fat per dag.

– Hvor er vår plass i fremtidens marked? Den diskusjone­n må tas snart. Hvis jeg har rett i at oljeetters­pørselen vil avta, så vil konkurrans­en øke betrakteli­g i kommende tiår, sier Saltvedt.

Vil doble importen

Kina sitter på toppen av tronen som verdens største oljeimport­ør og sitter også på topp sammen med Canada om import av amerikansk råolje.

Den største importøren i Kina er selskapet Unipec, som ifølge Reuters har planer om å doble importen til 300.000 fat per dag. Planen er å utvide salget i Asia og finne nye kunder for den amerikansk­e råoljen i andre deler av verden, blant annet i Europa.

– Den amerikansk­e råoljen som kommer inn til Asia er en stor trend i den globale oljehandel­en akkurat nå, sier direktøren i Unipec, Chen Bo.

Råoljen transporte­res til de største olje-importeren­de landene i Asia og Europa og konkurrere­r dermed med Saudi-Arabia og Russland som produserer tilsvarend­e mengder med den tyngre oljen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway