Stavanger Aftenblad

Nato-tallene som neppe vil begeistre Donald Trump

-

BRUSSEL: Natos hemmelige oversikt viser at under halvparten av de allierte ligger an til å nå målet om å bruke 2 prosent på forsvar.

Pengebruk blir sak nummer én når forsvarsmi­nistrene i Nato møtes i Brussel onsdag.

Europeiske allierte har allerede begynt å forberede seg på en kraftsalve fra USAs forsvarsmi­nister Jim Mattis. På møtet vil Natos generalsek­retaer Jens Stoltenber­g nemlig legge fram tall som er egnet til å skuffe amerikaner­ne dypt.

Stoltenber­gs oversikt viser størrelsen på forsvarsbu­dsjettene i hvert enkelt Nato-land fram til 2024.

Graderte tall

Tallene er graderte. Men etter det NTB kjenner til, viser de at under halvparten av medlemslan­dene ligger an til å nå Natos mål om å bruke minst 2 prosent av bruttonasj­onalproduk­tet (BNP) på forsvar.

– Realiteten er at et flertall av landene i Europa ikke har noen klar plan for hvordan man skal nå 2 prosent innen 2024, sier en Nato-diplomat.

Flere allierte, deriblant Tyskland, skal ikke ha oppgitt noe tall for 2024 i det hele tatt. I stedet har de latt de siste rubrikkene stå tomme.

Andre igjen skal ha lagt fram planer der pengebruke­n øker så raskt mot slutten at tallene kan framstå som ønsketenkn­ing.

Seks land har nådd målet Foreløpige anslag for 2017 viser at seks Nato-land allerede ligger over 2 prosent – USA, Hellas, Estland, Storbritan­nia, Romania og Polen.

Latvia og Litauen passere 2 prosent i år.

I motsatt ende ligger Belgia, Luxembourg og Spania, som alle bruker mindre enn 1 prosent av BNP på forsvar.

Frankrike ligger på snaut 1,8 prosent, men har nå lagt fram en investerin­gsplan som er ment å sikre at landet når 2 prosent av BNP innen 2025.

Tyskland har på sin side kviet seg for å love for mye. Tyskerne ligger på omtrent 1,2 prosent i dag.

ventes å

Fallende andel i Norge Forsvarsmi­nister Frank BakkeJense­n (H) har lagt fram tall som viser at pengebruke­n i Norge ligger an til å bevege seg i feil retning de naermeste årene.

Natos mål er at alle allierte som i dag bruker mindre enn 2 prosent av BNP på forsvar, skal stoppe kuttene og begynne å bevege seg mot 2 prosent innen 2024.

I Norge er det ventet at andelen vil ligge på 1,56 prosent i 2018. Så vil den falle ned mot 1,5 prosent fram mot 2020 og deretter holde seg på rundt samme nivå, ifølge opplysning­er som Bakke-Jensen ga til Stortinget i januar.

Skulle Norge ha nådd 2 prosent i dag, ville det ha krevd en økning i forsvarsbu­dsjettet på nesten 16 milliarder kroner.

Ultimatum fra USA Stoltenber­gs budskap har vaert at dette ikke trenger å vaere en urealistis­k økning. Han har gjentatte ganger påpekt at Norge brukte mer enn 2 prosent av BNP på forsvar så sent som på 1990-tallet.

På Natos forsvarsmi­nistermøte i februar i fjor kom Mattis med et ultimatum til sine allierte. Europa må øke forsvarsbu­dsjettene innen året er omme, krevde han. Skjer ikke det, kan USA «moderere sine forpliktel­ser» til alliansen.

USAs president Donald Trump svingte pisken på nytt på Nato-toppmøtet i mai. De siste åtte årene har USA brukt mer på forsvar enn alle andre Nato-land til sammen, påpekte han der.

– Dette er ikke rettferdig overfor folket og skattebeta­lerne i USA. Mange land skylder massive pengesumme­r, fastslo Trump. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway