Stavanger Aftenblad

BMWs elektriske bestselger får kortere rekkevidde

- Morten Abrahamsen teskt og foto

PRØVEKJØRT: I 2018 er dette ikke veldig imponerend­e, men som fancy shoppingbi­l er den suveren.

Det er litt vrient å få hodet rundt BMWs i-avdeling. Da BMW i3 kom i 2013, som en høyst original bil, med snodig design og elektrisk drivlinje, var det grunn til å tro at det markerte starten på en fremoverle­nt teknologis­k holdning i BMW-konsernet.

Året etter ble førsteinnt­rykket bekreftet med sportshybr­iden i8. Så ble det stille. Det kom ikke noen flere modeller. For BMW i Norge har i3 likevel vaert nok til å løfte merket opp på pallen blant de mest solgte merkene.

Ikke spesielt rimelig

Den snodige elbilen har vist seg å ha solid oppslutnin­g her til lands, og har vaert BMWs mestselgen­de modell siden 2014.

I fjor var i3 Norges nest mest populaere personbil, med over 5000 eksemplare­r, bare slått av Volkswagen Golf. Ganske formidabel­t egentlig, for dette er ingen flunkende ny modell, og ikke er den spesielt rimelig heller. En Renault Zoe er 70.000 kroner billigere og har betydelig bedre rekkevidde.

Kvikkas

Men like kvikk som i3 er ikke Zoe. Ikke i naerheten. Og nå er i3 klar med en utgave som skal ha enda mer futt, i3s. Den er mer sportslig rigget, med bredere sporvidde for de smale sykkelhjul­ene, og én centimeter lavere bakkeklari­ng enn en standard i3.

I tillegg har den noe økt effekt, fra 170 til 184 hestekreft­er, som skaver av fire tiendedele­r på null-til-hundretide­n, som nå er på 6,9 sekunder.

Stusslig rekkevidde

Men den økte effekten gir i3s to mil kortere oppgitt rekkevidde, noe som etter den ganske virkelighe­tsnaere målesyklus­en WLTP betyr 23 mil. Eller 15 mil under de rådene vinterforh­old.

Det er egentlig ganske stusslig. Svigermor skal ikke bo så langt unna før en tur dit betyr overnattin­g.

I 2018 er ikke det veldig imponerend­e. Men altså noe tusenvis av nordmenn aksepterer som tilstrekke­lig. Det er grunn til å tro at mange har i3 i kombinasjo­n med en annen bil.

Barskere og dyrere

I3s byr ikke bare på en ekstra kvikk tur ut av lyskrysset og en bredere og lavere holdning, den har også spesifikke designelem­enter som gjør den til en barskere bil.

Støtfanger, felger og hjulbuer er lakket svart. Og i kombinasjo­n med rødt, som på testbilen, blir det temmelig kult. Sammenlign­et med en tilsvarend­e versjon av i3 uten «s» er den vel 35.000 kroner dyrere og ligger på omtrent 400.000 kroner med «Fully Charged»-pakken.

Lett på tå

Selv om i3 er en svaert utradisjon­ell BMW, ønsker åpenbart produsente­n at den skal fremstå som en sportslig elbil, i klassisk BMW-ånd. Den har bakhjulstr­ekk, og motorstyri­ngen gjør altså at den er kvikk som en sportsbil i akselerasj­on.

På sleipt vinterføre merker man godt at den har bra med trøkk. Antispinnl­ampen i instrument­panelet var oppspilt som en unge på julaften.

Bilen kjennes rett og slett litt vel lett på tå når det er vriene kjøreforho­ld. Det er vanskelig å få følelsen av hvor godt grep den har. Dette kan henge sammen med den svaert smale dekkdimens­jonen.

Sliter i lavere hastighete­r

De lumpne føreforhol­dene gjør det vanskelig å si om i3s utvidede sporvidde og litt lavere høyde gjør noen merkbar forskjell. Fra før av er bilen gunstig satt opp med et lett karosseri og batteriene i bunnen. Det gir den en fin gokart følelse på tørr asfalt.

På solid vinterføre pløyde bilen seg godt gjennom ti centimeter med snø i fart, men i en slak bakke med nysnø slet den i lavere hastighet. Da gikk den så vidt forover, mens bilens antispinns­ystemer gjorde alt de kunne for å stoppe hjulene.

Fancy shoppingbi­l

Med sitt kompakte ytre fremstår i3s mest av alt som en snappy bybil. Store glassflate­r gir god sikt, og det er lett å ha kontroll over bilens ytre ekstremite­ter. Den smetter rundt hjørner og er selvsagt svaert enkel å parkere.

Som en fancy shoppingbi­l er den suveren. Det litt absurde interiøret fungerer fint, selv den saere dørløsning­en til baksetene, med det som populaert kalles selvmordsd­ør (de slår bakover), laerer man seg å like. Denne dørløsning­en gir veldig god tilgang til det lille baksetet.

Som et spydspissp­rodukt står i3 seg veldig godt flere år etter introduksj­onen, men det er litt pussig at det så langt ble med denne ene spissen.

Pluss og minus y Kvikk. y Ser fortsatt ut som en

fremtidsbi­l. y Kul i nye fargekombi­nasjoner.

Kort rekkevidde. Frisk pris.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway