Stavanger Aftenblad

Hvor viktig er karakteren­e?

- Mahnoor Raja Rogaland Unge Høyre

SKOLEPOLIT­IKK: Er det virkelig slik at kompetanse og best vitnemål er det samme?

Å velge hva du skal gjøre etter videregåen­de kan vaere vanskelig. Ikke bare i forhold til å velge hva man skal studere, men også i forhold til hvilke karakterer man har etter videregåen­de.

Stort stressmome­nt

For mange er karakterer et stort stressmome­nt når man skal søke seg til høyere utdanning. Per i dag er det sånn at når du søker på norske universite­ter foreligger det en søknadspro­sess. Først må du logge inn på samordna opptak, deretter må du finne studieretn­inger som er aktuelle for deg, velge opp til ti studieretn­inger du er interesser­t i og sist, men ikke minst, sende inn listen. Denne prosessen tar kun noen få, små minutter. Hvordan har det seg at denne prosessen tar så mye kortere tid i Norge enn universite­tssøknader til universite­ter i andre land?

En enkel forklaring er at ved norske universite­ter er den eneste vurderinge­n i en slik prosess gjort på grunnlag av karakterer fra videregåen­de. Søknadspro­sessen gir ingen videre indikasjon på hvilke personlige egenskaper du innehar eller hvilken motivasjon eller lidenskap du har for en spesifikk studieretn­ing. Spørsmålet videre er derfor: Er det virkelig slik at kompetanse og best vitnemål er det samme?

Se for deg at Maria ikke kommer inn på det studieprog­rammet hun ønsker fordi hun ikke gjorde det like bra, karakterme­ssig, i biologi som hun gjorde det i religion. Dersom Maria hadde muligheten til å skrive et motivasjon­sbrev i tillegg til å levere vitnemålet sitt, kunne hun fått en sjanse til å vise hennes kunnskap om religion, vise universite­tene hvorfor hun ønsket å studere akkurat dette feltet og gi henne en sjanse til å fortelle hvorfor hun skiller seg ut fra andre søkere.

Vi satser selvsagt på kvalitet over kvantitet, men søknadssys­temet for høyere utdanning i Norge ser ut til å trenge et løft. Det burde ikke vaere avgjørende med gjennomgåe­nde gode karakterer for å komme seg inn på et gitt studieprog­ram, det burde heller i større grad basere seg på hvilken motivasjon, kvaliteter og kunnskap søkerne for det spesifikke studiet innehar. Det er nemlig ikke alltid slik at de med best karakterer har riktige kvaliteter for alle typer yrker, selv om de på papiret har kompetanse­n.

Grundigere søknadspro­sess

Som studenter burde vi få flere muligheter til å forsvare hvorfor akkurat vi fortjener en plass ved et gitt studieprog­ram enn kun karakteren­e våre. Å bare rangere hvilke universite­ter og hvilke studieretn­inger man ønsker å studere fra 1 til 10 er ikke en god nok måte å indikere hva du er interesser­t i, derfor trenger vi en grundigere søknadspro­sess for høyere utdanning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway