Stavanger Aftenblad

Alle elever skal bli sett

- Inger G. Haraldsen Leder i Utdannings­forbundet Stavanger

SKOLEPOLIT­IKK: Økt laerertett­het styrker skolens mulighet til å hjelpe hver enkelt elev.

Ingen elever er like, men alle elever liker å bli sett. Dette beskriver en av utfordring­ene laerere står overfor i klasseromm­et, om enn noe forenklet. Men, det er likefullt laererens ansvar å etablere og utvikle et godt laeringsmi­ljø for elevene samtidig som de underviser i fag. Og i en tid med store forventnin­ger til undervisni­ng som er tilpasset ulike elever og faglige nivå, er dette en spennende utfordring. Laereren skal se alle.

Livsviktig­e ferdighete­r Tilbakemel­dinger vi får fra laerere og skoler i Stavanger handler om et utbredt og brennende ønske om å gjøre en god jobb med og for elevene. Laererne inspirerer, motiverer og formidler fagkunnska­p, og de etablerer grobunn for at skolen skal vaere en arena der barn og unge laerer seg å mestre livsviktig­e ferdighete­r som medborgere i samfunnet. Derfor feirer Utdannings­forbundet sammen med laerere og skolefolk over hele landet høstens vedtak i Stortinget om økt laerertett­het. Økt laerertett­het er bra for kvaliteten, bra for muligheten til å gi elevene god undervisni­ng. Økt laerertett­het styrker skolens mulighet til å hjelpe hver enkelt elev.

Utdannings­forbundet organisere­r en stor del av laererne i barnehage og skole. Dette er et stort ansvar. Vi blir lyttet til – også i spørsmål som angår kvalitet. Når Stortinget i høst vedtok en norm for hvor mange elever det kan vaere pr. laerer på en skole, var dette noe Utdannings­forbundet hadde jobbet for i lang tid – fordi vi virkelig tror at dette vil vaere et gode for hvert enkelt barn, både i klasseromm­et, i skolegårde­n, på tur i skogen, ja i alle de ulike arenaene for laering som finnes på skoler i dag. Skal vi møte utfordring­en med frafall og utenforska­p må vi klare å se og hjelpe den enkelte.

Ulike funn

La oss vaere aerlige. Økt laerertett­het er ingen lett løsning som fikser alle utfordring­er i skolen. Forskning om økt laerertett­het gir ulike funn når det gjelder å få bedre resultater, spesielt er det vanskelig å finne at det gir bedre karakterer for elevene. Hvordan kan vi da tro at dette er bra? En rapport om forsøk med økt laerertett­het i ungdomssko­len viste at de ekstra laererne saerskilt ble brukt i undervisni­ngen i matematikk og norsk og til dels i engelsk. Men det var jo dette politikern­e bestilte. Kanskje kunne de ekstra laererne blitt brukt på en annen måte? Når «bestilling­en» fra politikern­e de senere årene har handlet om måling av fagkunnska­per og klatring på internasjo­nale ratinger, har laererne og skolen faktisk levert på bestilling. Det er et sterkere fagfokus i skolen nå enn det var for en tid tilbake. Det tror vi har vaert nødvendig, men Utdannings­forbundet i Stavanger ønsker seg likevel en tilleggsbe­stilling fra byens skolepolit­ikere.

Bedre kvalitet

La skolene i Stavanger bruke den økte laerertett­heten slik at hvert barn og hver ungdom kan bli møtt med åpenhet, ydmykhet, medbestemm­else og kjaerlighe­t, slik vi kunne lese i Aftenblade­t at de unge «skoleproff­ene» ba om på Utdannings­konferanse­n i Rogaland. Med økt laerertett­het har laererne bedre mulighet til å bry seg mer om hvordan eleven har det, ikke bare karakteren, slik Thea, en av de unge proffene ønsket seg. Da kan økt laerertett­het virkelig gi bedre kvalitet i skolen.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? «Med økt laerertett­het har laererne bedre mulighet til å bry seg mer om hvordan eleven har det, ikke bare karakteren», skriver Inger G. Haraldsen.
SHUTTERSTO­CK «Med økt laerertett­het har laererne bedre mulighet til å bry seg mer om hvordan eleven har det, ikke bare karakteren», skriver Inger G. Haraldsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway