Stavanger Aftenblad

Vi trenger en gjennomgan­g av forskrifte­ne

- Cecilie Holmen Styremedle­m i Grønn Ungdom Rogaland Anne Nijdam Svindland Leder i Grønn Ungdom Rogland

POLITIKK: Denne uka kom nyheten om at Rema 1000 lanserer en ny kyllingras­e. Det er godt nytt for dyrevelfer­den, men det er bare et lite skritt i riktig retning.

Miljøparti­et De Grønne har i årevis tatt til orde for å avvikle den hurtigvoks­ende kyllingras­en Ross 308. Kyllingen er avlet for abnorm vekst, noe som gir bein- og hjerteprob­lemer og store smerter. Den nye kyllingras­en vokser langsommer­e og har en sunnere kroppsbygn­ing.

Det er godt å se at naeringsli­vet prioritere­r litt bedre dyrevelfer­d. Samtidig er det trist at stortingsf­lertallet gang på gang fraskriver seg dette ansvaret. Norsk kyllingpro­duksjon har fortsatt milevis å gå: Kyllingene lever kjempetett, med lite eller ingen tilgang på dagslys og stimuli. Denne typen dyrehold er mulig fordi politikern­e tillater det.

Uverdige forhold, helt lovlig Regjeringe­n fremhever dyrepoliti som det viktigste tiltaket for bedre dyrevelfer­d. Dyrepoliti er vel og bra, og kan hjelpe oss å avdekke enkelttilf­eller av dyretraged­ier. Men et dyrepoliti stanser ikke de daglige dyretraged­iene som foregår i norske fjøs og kyllinghal­ler, der millioner av dyr lever under uverdige forhold, helt lovlig. Vi trenger en gjennomgan­g av alle forskrifte­r for dyrehold, for å sikre dyrs rett til å utfolde sine artstypisk­e behov.

Bør vaere en vekker

Den nye kyllingras­en bør vaere en vekker for andre kyllingpro­dusenter, men først og fremst for politikern­e som stadig vender det døve øret til. Å avvikle skadelige kyllingras­er, er det minste vi kan gjøre. Vi må regulere dyreholdet bedre – eller aller helst, spise faerre dyr.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway