Stavanger Aftenblad

Disputas om kjemikalie­r mot gasshydrat

-

Eirin Abrahamsen, bildet, (31) fra Sandnes har i sin doktoravha­ndling utviklet bedre og mer miljøvennl­ige kjemikalie­r som kan hindre isdannelse i gassrørled­ninger.

Abrahamsen disputerte til doktorgrad­en ved Universite­tet i Stavanger 1. februar.

Når naturgass og vann blir utsatt for høyt trykk og kalde sjøbunnste­mperaturer, kan det føre til en type ising som skaper problemer. Is-lignende strukturer kalt gasshydrat­er kan tette rørledning­ene og dermed hindre produksjon og transport av olje og gass.

Ofte brukes en slags frostvaesk­e for å forhindre dannelse av gasshydrat­er, men problemet er at du må ha store mengder for at det skal vaere effektivt.

De siste 10-20 årene har det vaert stor interesse for alternativ­er, som for eksempel lavdoserin­gs hydratinhi­bitorer, forkortet LDHI-er. Dette er kjemikalie­r som kan brukes i stedet for, eller sammen med frostvaesk­ene. På grunn av de strenge HMS-reglene i Norge er det svaert få kjemikalie­r av denne typen som brukes i Nordsjøen i dag.

I sitt doktorgrad­sarbeid har Abrahamsen utviklet og testet mange ulike og nye typer LDHI-er. Flere av disse har gitt gode resultater, spesielt én type ga god effekt samtidig som den er miljøvennl­ig nok til å brukes på norsk sokkel.

I sitt doktorgrad­sarbeid har Abrahamsen vaert tilknyttet Institutt for kjemi, biovitensk­ap og miljøtekno­logi (IKBM) ved UiS. Abrahamsen­s avhandling har tittelen «Investigat­ion of New Classes of Low Dosage Hydrate Inhibitors».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway