Stavanger Aftenblad

Han var gutten som bare ville gå skiturer i skogen. Nå er Krüger OL-mester

- Halvor Ekeland

PYEONGCHAN­G: Simen Hegstad Krüger seiler opp som gullfavori­tt også på fredagens 15 kilometer.

På medaljeser­emonien i den bitende kulden og voldsomme vinden i Pyeongchan­g, mottok Simen Hegstad Krüger beviset på at han var best i verden på 30 kilometer akkurat i dag.

For første gang i lekene i Pyeongchan­g var det «Ja, vi elsker» som ble spilt. Tre nordmenn sto på pallen, men øverst sto det som for mange kanskje er en relativt ukjent langrennsl­øper.

– Hvordan tror du det blir å våkne opp som olympisk mester?

– Det får du spørre meg om i morgen. Men det spørs om jeg får sove i natt. Det kommer nok til å bruse.

Allerede noen hundre meter ut i konkurrans­en så det ut til at løpet var ødelagt. Krüger klusset det til for seg selv, stupte i snøen, brakk en stav og havnet langt bak ledergrupp­en.

Det virket som en umulig oppgave, men Krüger beholdt roen. Sakte, men sikkert hentet han inn en etter en. Målet var å hente inn ryggen foran han. Så den neste ryggen. Så den neste. Til slutt var det ikke flere rygger å hente.

Ikke rart landslagst­rener Tor Arne Hetland var et eneste stort smil etter å ha sett løperne sine tapetsere seierspall­en på første OL-forsøk. Han kalte triumfen «en enorm lagseier».

– Det er vanskelig å si at vi ikke gikk veldig bra taktisk. Vi hadde ulike scenarioer i hodet. Vi hadde både den beste avsluttere­n og også den med høyest kapasitet i feltet i laget. I tillegg hadde vi løpere som kunne støte og gå fra de andre på slutten. Det var vel ikke så veldig langt fra et optimalt løp, sa Hetland.

Til pressesone­n etter rennet kom han med Krügers brukne stav i hånden.

– Jeg vurderer om jeg skal ha denne på peishylla på hytta, gliste Hetland.

– Det var alfa omega å ikke bli for stresset når starten ble som den ble, forteller Krüger.

Han var blant de siste som ble tatt ut på det norske laget. Men det var ingen som leverte bedre. Krüger lover å vaere ydmyk i fortsettel­sen. Fredag venter 15 kilometer fristil. Det er øvelsen han hadde pekt ut som sin største gullmuligh­et.

– Det er mange gode. Jeg skal prøve å nullstille og vaere klar til å kjempe, lover han.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway