Stavanger Aftenblad

Sauens historie er vår egen

- Sven Egil Omdal somdal@gmail.com

SAKPROSA: På kartet ser Norge ut som en tung og våt sauerumpe. Det er passende, sauen er et bilde på det gode landet, men også på det Norge som forsvinner.

«En hyllest til sauen». Manifest

Se godt på bildene fra vakre Lofoten. Snart blir utsikten et fornminne. Rogn og vier vil overta landskapet og stenge for utsyn til havet. Over hele landet vil et område på størrelse med Troms og Finnmark fylke gro igjen. Hvorfor nevner ikke kulturmini­stre og andre nasjonalsi­nnete mennesker tapet av kulturland­skapet som en trussel mot de norske verdier? Fordi det er en villet politikk.

Den norske sauen har forandret seg fra en seiglivet og lettbeint fjellvandr­er til en fet og dorsk forbruker av kraftfôr. For hver kilo sauekjøtt som produseres i Norge, brukes det 2,2 kilo kraftfôr. Også sauen er blitt fastfood-junkie.

Et ålreit dyr

Siden stortingsv­algkampen i 1983 har det vaert et munnhell at sauen er et ålreit dyr. Liv Finstads berømte svar da hun ble spurt hvorfor Rød Valgallian­se var så opptatt av dette dyret, var et uttrykk for at hun ikke visste hvorfor det var kommet med i valgprogra­mmet.

Anna Blix derimot, hun vet hvorfor sauen er ålreit. Hun er biolog, skriver leksikonar­tikler om sau og geit, og arbeider for biologisk mangfold. Det siste blir det mye mindre av når sauene trekkes ned fra fjellet og inn i store fjøs, hvor de føder lam året rundt og ellers legger på seg så mye som mulig. Pamfletten «En hyllest til sauen» er et forsøk på å vekke oss andre, mens det ennå er tid til å legge om landbruksp­olitikken. «Sauen har mista rollen som landebygge­r, kleslevera­ndør og landskapsp­leier. Til gjengjeld har den gitt oss mer kjøtt enn vi trenger», skriver Blix innledning­svis, før hun lesser på med fakta som bør få både matglade, strikkende, naturelske­re og politisk bevisste til å sette seg opp i stolen. Av de 12 eksisteren­de norske sauerasene, er ni utrydnings­truet. Bare spelsauen, villsauen (den norske ursauen) og den store hvite, norske sauen har betryggend­e bestander, og den siste er i ferd med å overta helt.

Blix skriver blant annet at «rygjasauen­s glansfulle, margfrie ull kombinert med en størrelse som utnytta de rogalandsk­e fjellbeite­ne godt, blir også borte med den norske sauen.»

Større enheter og større dyr Vårt jag etter stadig billigere mat, har ført til at sauepoliti­kken styres mot store enheter av stadig større dyr, fetet opp på kraftfôr. Globaliser­ingen har ført til at vi importerer så billig at den ullen som i 5000 år har vaert et viktigere produkt fra sauen enn kjøttet, blir sendt ut av landet, brent eller gravd ned.

Blix skriver om noen politiske grep som kan hindre at landet gror igjen, som å øke tilskudden­e til de gamle husdyrrase­ne og gradvis fjerne subsidiene på kraftfôr.

Hun vil ha tiltak som kan blåse ny lønnsomhet inn i naeringen, også for mellomstor­e og mindre bruk, som kan gi oss lammekjøtt som smaker hei og hav, og norsk ull til fortsatt kjølige vintre.

Men hun bruker lite plass på å diskutere om en annen politikk faktisk er mulig innenfor de handelsavt­aler og den globaliser­te økonomien som Norge er en del av.

Denne lille boken rommer selvsagt ikke hele debatten om hvordan vi kan redde både sauenaerin­gen, norske mattradisj­oner og kulturland­skapet, men den er et forrykende åpningsinn­legg. Her bør både NRK og andre redaksjone­r kjenne sin besøkelses­tid.

 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? Boka handler om vårt jag etter stadig billigere mat, som gjør at vi styres mot store enheter av stadig større dyr, fetet opp på kraftfôr.
JONAS HAARR FRIESTAD Boka handler om vårt jag etter stadig billigere mat, som gjør at vi styres mot store enheter av stadig større dyr, fetet opp på kraftfôr.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway