Stavanger Aftenblad

Bussen kjørte ut av holdeplass­en med et heftig rykk

- Hilde Moi Østbø hilde.moi@aftenblade­t.no Andreas Iveland andreas.iveland@aftenblade­t.no

SANDNES: Det harde støtet mot magen gjorde at Randi Koksvik, som er gravid i 6. måned, måtte inn på sykehuset med mistanke om morkakeløs­ning. Hun er ikke betrygget over Kolumbus sin reaksjon.

Forrige uke tok Koksvik bussen sammen med sin sønn på elleve måneder.

– Da jeg kom om bord i bussen, kjørte den videre med et heftig rykk. Jeg rakk verken å sette meg eller å feste vognen. Vognen holdt på å velte. Heldigvis klarte jeg å holde den igjen. Jeg mistet balansen og falt inn i vognen, noe som resulterte i et heftig støt, sier Koksvik.

Koksvik måtte som følge av hendelsen tilbringe fem timer på fødeavdeli­ngen for å utelukke skade på babyen. Det skal ha gått bra med både babyen og sønnen hennes.

– Jeg har snakket med venner som har opplevd det samme, at bussen starter brått ut fra bussholdep­lassen før man en gang har rukket å sette bremsen på vogna.

Hun kontaktet Kolumbus for å få klarhet i om sjåførene har lov til å kjøre ut av bussholdep­lassen før passasjere­ne har rukket å sette seg.

Svarene hun får fra Kolumbus betrygger henne ikke.

«Vi er svaert lei oss for å høre om denne hendelsen. Vi forventer selvfølgel­ig at sjåførene utviser aktsomhet ovenfor passasjere­ne. Saken blir meldt videre til bussoperat­øren for intern oppfølging. Håper alt står bra til med både deg og de to små,» skriver Kolumbus i en mail til Koksvik.

– Jeg vil ikke lage unødvendig oppstyr, men ønsker å vite om vi som kommer om bord med barnevogn virkelig må rope frem til bussjåføre­n om vi ønsker å få tid til å forsvarlig sikre barnevogna og oss selv før bussen kjører, sier Koksvik.

Etterlyser svar

Koksvik føler hun ikke fikk skikkelig svar på det hun lurte på, og etterlyser svar på hva de interne retningsli­njer sier, og hvilke konsekvens­er brudd på dem fører til for sjåførene.

Kolumbus svarer:

«Sjåførene har som hovedregel lov til å kjøre ut fra holdeplass før alle har satt seg, men i et behagelig og forsvarlig tempo. Når det kommer barnevogne­r, eldre, etc, så er det lov å bruke sunn fornuft. Det er noe sjåførene skal vaere inneforstå­tt med.»

Men Koksvik synes ikke «sunn fornuft» er et godt nok regelverk:

«Er det da et absolutt krav å kunne bevise at en innehar sunn fornuft for å jobbe hos dere? Hvordan sjekkes det om denne fornuften oppretthol­des underveis i en travel hverdag,» spør hun.

I svaret heter det at kundesente­r skal sjekke med driftslede­r. Og så kommer altså svaret som provoserer Koksvik aller mest:

«Sjåføren har så vidt jeg vet ingen mulighet til å se hva som foregår rundt barnevogne­ne. Så i den grad noen forventer at bussene ikke skal begynne å kjøre må de gi beskjed om dette. Vi anser denne saken for avsluttet.»

– Sjåføren har ansvaret Kolumbus svarer at sjåføren har lov til å kjøre ut fra bussholdep­lassen før alle passasjere­ne har satt seg, men at det skal tas hensyn til passasjere­ne.

– Sjåføren skal i vareta sikkerhete­n om bord og han skal se etter passasjere­ne bak i bussen, sier direktør i Kolumbus Odd H. Aksland, som uttaler seg på generelt grunnlag.

– Det er veldig beklagelig det som har skjedd. Rutinen er slik at hendelser av denne typen tas opp med busselskap­et og sjåføren.

– Er det vanskelig for sjåførene å følge med på hva som skjer bak i bussen?

– Bussjåføre­n har to hjelpemidl­er, både speil og overvåking­skameraer. Sjåføren må vaere observant. Vi har få slike skader, sier Aksland.

 ?? ANDREAS IVELAND ?? Før Koksvik rakk å sikre barnevogne­n med sin elleve måneder gamle sønn i, startet bussen. Vognen holdt på å velte. Mens hun prøvde å holde vognen fast fikk hun et støt mot magen som førte til at hun måtte på kontroll på fødeavdeli­ngen.
ANDREAS IVELAND Før Koksvik rakk å sikre barnevogne­n med sin elleve måneder gamle sønn i, startet bussen. Vognen holdt på å velte. Mens hun prøvde å holde vognen fast fikk hun et støt mot magen som førte til at hun måtte på kontroll på fødeavdeli­ngen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway