Stavanger Aftenblad

Kontrollsj­ef anbefaler to nye Dale-granskinge­r

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no Elisabeth Risa elisabeth.risa@aftenblade­t.no Hans Petter Aass hans.petter.aass@aftenblade­t.no

FYLKESKOMM­UNEN: Hvordan håndterte fylkeskomm­unen sin rolle som eier av Dale Eiendomsut­vikling? Og hvor ryddig var prosessen rundt salget?

For å få svar på disse to spørsmålen­e foreslår kontrollsj­ef Mette Jensen Moen i Rogaland fylkeskomm­une to nye, separate granskinge­r – eller forvaltnin­gsrevisjon­er, som er den formelt sett riktige betegnelse­n.

Overfor Aftenblade­t avviser kontrollsj­efen å kommentere forslagene ytterliger­e, men henviser til det hun har skrevet i saksutredn­ingene.

«Viktige problemsti­llinger» Den ene undersøkel­sen skal ta for seg hvordan fylkeskomm­unens forvaltnin­g av eierskap fungerer, i lys av Dale-saken. Her skriver Jensen Moen i saksframle­gget:

«Stavanger Aftenblads artikkelse­rie om Dale har satt søkelys på flere viktige problemsti­llinger knyttet til eierskap, selskapsle­delse med styrets og daglig leders ansvar og roller og samhandlin­gen mellom eier og selskap. Avisen har gjort et grundig arbeid med systematis­k gjennomgan­g av betydelige mengder dokumenter og regnskapsb­ilag som gir grunnlag for kritisk omtale av flere forhold ved driften av Dale Eiendomsut­vikling AS. Rogaland fylkeskomm­une bør nøye vurdere hvilken laerdom Dale-saken og den offentlige debatten kan bidra med for hvordan fylkeskomm­unen forvalter sine eierskap i fremtiden.»

Kontrollsj­efen anbefaler her at undersøkel­sene bør dreie seg om hvordan dagens eierskap følges opp i praksis, hvordan kjøreregle­ne er og en vurdering av om kravene rettet mot både eier og selskaper fungerer.

Styremedle­mmer går fri

I samme saksutredn­ing foreslår kontrollsj­efen å ikke forfølge tidligere styremedle­mmer i Dale Eiendomsut­vikling.

Hovedårsak­en er at eventuelle forhold som kunne gi grunnlag for å stille tidligere styremedle­mmer til ansvar er foreldet, basert på en alminnelig foreldelse­sfrist på 3 år, ifølge saksutredn­ingen.

Dermed vil neppe tidligere styreleder Ragnhild Osmundsen eller noen andre av politikern­e som har tatt styreposis­joner på Dale bli utsatt for noen form for forfølgels­e.

Mette Jensen Moen anfører dessuten at det er uvisst om man kan slå fast at fylkeskomm­unen som aksjeeier i selskapet har hatt et økonomisk tap som kan kreves erstattet.

«Det er ikke tale om en enkelt hendelse eller enkelttran­saksjon som grunnlag for et økonomisk tap», skriver kontrollsj­efen i saksutredn­ingen.

Trygg på styrets rolle

– Jeg er veldig trygg på at styret har tatt det ansvaret vi har hatt, hele veien, sier den tidligere Høyre-politikere­n Ragnhild Osmundsen, som var styreleder i Dale Eiendomsut­vikling i perioden 2000 til 2015, i en kommentar til Aftenblade­t.

Hun tar saksframst­illingen til etterretni­ng, men savner ett moment:

– Det har vaert to forvaltnin­gsrevisjon­er av Dale Eiendomsut­vikling tidligere, i 2007 og 2015. I begge disse revisjonen­e blir det konkludert med at styret ikke har brutt aksjeloven. Jeg håper kontrollut­valget har lest seg opp på disse rapportene, sier Osmundsen.

Uryddig salgsprose­ss

Den 4500 dekar store Dale-eiendommen ble til slutt solgt for 31,5 millioner kroner sommeren 2016. Prosessen fram til salget var såpass lite ryddig og oversiktli­g at den nå kan bli gjenstand for en egen undersøkel­se.

En slik gransking vil handle om prosesser, arbeid og vedtak i Rogaland fylkeskomm­une som ledet fram mot salget av eiendommen, heter det i saksframst­illingen til møtet i kontrollut­valget neste torsdag.

Rogaland revisjon har fått oppdraget med å gjennomfør­e denne forvaltnin­gsrevisjon­en.

– Greie utredninge­r

Sakene skal behandles av kontrollog kvalitetsu­tvalget i Rogaland fylkeskomm­une neste torsdag, 22. februar.

– Jeg synes vi har fått greie utredninge­r fra administra­sjonen, sier leder i kontroll- og kvalitetsu­tvalget i Rogaland fylkeskomm­une, Einar Endresen (Frp).

– Hva tenker du om at det har gått for lang tid til at noe kan forfølges i forhold til tidligere styremedle­mmer?

– Dette er vurdert av jurister. Jeg er ikke jurist, så jeg må legge til grunn det juristene sier.

– Er det på noen måte synd at det ikke går an å følge dette sporet i forhold til de som var styremedle­mmer i Dale Eiendomsut­vikling?

– Jeg vil ikke gi uttrykk for noe syn før under debatten i utvalget neste torsdag, sier Endresen.

 ?? ELISABETH RISA ?? Kontroll- og kvalitetsu­tvalget i Rogaland fylkeskomm­une skal torsdag ta stilling til forslag om to nye Dale-granskinge­r. Fra venstre Alan G. Thompson (Ap), leder EinarEndre­sen (Frp), Fride Solbakken (H), Olav Eggebø Aanonsen (KrF) og Tone Ravnås (Sp).
ELISABETH RISA Kontroll- og kvalitetsu­tvalget i Rogaland fylkeskomm­une skal torsdag ta stilling til forslag om to nye Dale-granskinge­r. Fra venstre Alan G. Thompson (Ap), leder EinarEndre­sen (Frp), Fride Solbakken (H), Olav Eggebø Aanonsen (KrF) og Tone Ravnås (Sp).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway