Stavanger Aftenblad

Enda en gammel mann

-

LEDER: Likhetene mellom avgåtte Jacob Zuma og påtroppend­e Cyril Ramaphosa er dessverre mer påfallende enn ulikhetene. Sør-Afrika hadde trengt noe nytt nå.

Sør-Afrikansk politikk er stivnet i et mønster. Veteranene fra kampen mot apartheid og partiet ANC har jerngrep om de øverste politiske posisjonen­e i et av Afrikas mest sentrale land. I likhet med Nigeria og Egypt er Sør-Afrika en økonomisk og politisk kjempe på det afrikanske kontinente­t.

Sør-Afrikas historie er på samme tid inspireren­de og nedslående. Da Nelson Mandela spaserte ut av fengselet i 1990, etter 27 år som politisk fange, skjedde det i det siste afrikanske landet med hvitt herredømme. Fire år seinere ble Mandela valgt til president med et overvelden­de flertall av stemmene. Fredsprisv­inneren regisserte en nasjonal forsonings­prosess som ble beundret over hele verden. Optimismen var stor på vegne av landet.

Men Mandelas enestående personligh­et fungerte nok også som en lynavleder for oppmerksom­heten, for i kulissene hadde det allerede i lang tid foregått en hard maktkamp i partiet Mandela var medlem av. ANC, eller African National Congress, som ble etablert allerede i 1912, ble springbret­tet for alle som ønsket å gjøre karriere – og tjene seg rike – i det nye Sør-Afrika.

ANC har vunnet hvert eneste valg siden 1994, og listen over framståend­e politikere fra partiet som har vaert innblandet i korrupsjon, maktmisbru­k, seksuelle overtramp og andre forbrytels­er er lang. 66 år gamle Cyril Ramaphosa, som nå kom til makten etter at parlamente­t endelig bestemte seg for å fjerne den skandalise­rte Jacob Zuma (75), har derimot ikke blitt gjenstand for politiette­rforskning.

Ramaphosa trakk seg fra politikken på slutten av 1990-tallet etter å ha tapt for Tsavo Mbeki i kampen om å bli Mandelas etterfølge­r, fikk i stedet en utrolig karriere som forretning­smann. Den tidligere lederen for gruvearbei­derne i Sør-Afrika ble blant annet gruveeier og en av landets rikeste personer, og har blitt anklaget for å ha vaert innblandet i en beslutning om å skyte med skarpt mot streikende gruvearbei­dere. De siste tre årene har han vaert visepresid­ent.

Det er bekymrings­fullt at Sør-Afrika later til å vaere lenket til ANC og partiets gamle kadere. Denne politiske sklerosen vil gjøre veien fram til et mer vitalt demokrati unødvendig lang. Det er på høy tid at generasjon­en av etablerte og skandalise­rte frihetskje­mpere trekker seg tilbake og lar yngre krefter ta over. Det trenger SørAfrika.

 ?? RODGER BOSCH ?? Cyril Ramaphosa er enda en veteran fra frihetskam­pen som blir president i Sør-Afrika. Det er på høy tid at de gamle heltene slipper til en ny generasjon politikere, mener Aftenblade­t.
RODGER BOSCH Cyril Ramaphosa er enda en veteran fra frihetskam­pen som blir president i Sør-Afrika. Det er på høy tid at de gamle heltene slipper til en ny generasjon politikere, mener Aftenblade­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway