Stavanger Aftenblad

Rå morskjaerl­ighet går til scenen

-

TEATER: Marit Moum Aune trekker i regitråden­e når Olaug Nilssens prisvinnen­de roman «Tung tids tale» går til scenen.

Boken, som har vunnet Bragepris og blitt omtalt som «en perle av ei bok», får nytt liv på scenen. Nilssens selvbiogra­fiske roman handler om livet med en elsket sønn – som forandrer seg. Gutten som var så verbal mister plutselig ord og vender seg innover.

Det tar tid å forstå hva som skjer, og ikke minst tar det tid å få hjelp. Fortvilels­en er stundom hjerteskja­erende i «Tung tids tale», men sterkest lyser kjaerlighe­ten, skriver anmelderne.

– Jeg gleder meg over at boken skal dramatiser­es for teater. Det betyr et fint nytt blikk på historien, og det betyr at fortelling­en får leve videre et nytt sted og kanskje når den noen som ikke kjenner den fra før, sier forfattere­n til NTB. At hun har truffet en skikkelig nerve hos leserne sine med «Tung tids tale» er det ingen tvil om.

– Jeg har fått så utrolig mange fine tilbakemel­dinger. Mange har formidlet at dette er noe de kan kjenne seg igjen i. Å stå i en krevende omsorgssit­uasjon, er en ting. Å ikke få hjelp, eller bli forvirret angående hvilken hjelp man egentlig har krav på, og fra hvem, gjør det hele ekstra belastende.

– Tilgjengel­ig

En av de fineste tilbakemel­dingene forfattere­n har fått, er fra en leser som beskrev boken som «muligens den beste og sanneste beskrivels­e av kjaerlighe­t jeg noen gang har lest».

Da Nilssen skrev «Tung tids tale» hadde hun laert alt på den harde måten. Hun hadde banket på alle dørene, skrevet til alle etatene og ringt fram og tilbake i byråkratie­t.

– Det var et ønske om å nå fram politisk som drev meg da jeg skrev. Derfor er også dette blitt en mer tilgjengel­ig bok enn mye annet jeg har skrevet. Den skulle vaere rett fram og ikke for lang og komplisert.

Nilssen forteller at hun synes det er stort når skjønnlitt­eratur kan vaere med på å skape politiske bevegelser og sette dagsorden.

– Jeg har blitt lest av alt fra politikere, byråkrater og vernepleie­re, og jeg inviteres stadig til ulike forum for å snakke om tematikken i boken.

– Samtidig er jeg realist. Jeg ser at økonomien rundt om er som den er. Det er derfor man aldri skal slutte å kjempe. Men jeg tenker ofte på alle som ikke har krefter til å kjempe.

Betyr mye for folk

Nilssen sier hun har full tillit til regissør Marit Moum Aune og manusforfa­tter Toril Solvang som nå skal reise fortelling­en på scenen.

– Jeg har hatt møter med manusforfa­tteren allerede. Når det gjelder Marit så har jo vi en lang historie, hun har hatt regien for flere dramatiser­inger av mine bøker.

Moum Aune har sendt Nilssenbøk­ene «Få meg på, for faen», «Vi har så korte armar» og «Stort og stygt» til teaterscen­en. Nå gleder hun seg til ny dyst, og sier:

– Jeg ser fram til å jobbe sammen med Olaug Nilssen igjen. Helt siden «Skyfri himmel» har vi jobbet sammen om å lage teaterfore­stillinger som betyr mye for folk. De opplever at det handler om dem og deres liv

Hun legger til: – «Tung tids tale» er en sterk kjaerlighe­tshistorie om en mor og hennes sønn, som jeg tror alle – alle vi som er foreldre – kan kjenne oss igjen i.

Jon Bleiklie Devik, Julie Moe Sandø, Marianne Krogh og Siren Jørgensen/Charlotte Frogner står klare til å tre inn i rollene.

Urpremiere­n finner sted på Riksteatre­t i Nydalen 24. august, mens teppet går opp for turnépremi­eren på Kilden i Kristiansa­nd 28. august.

Stykket skal så turnere med Riksteatre­t til 50 steder rundt om i Norge høsten 2018 før det skal spille på Det Norske Teatret våren 2019. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway