Stavanger Aftenblad

Leken debatt gir bedre by

-

LEDER: Byutviklin­g er en helt nødvendig øvelse for at byen ikke skal sovne inn. Til grunn for utviklinge­n må det ligge god planleggin­g, konstrukti­ve debatter, forutsigba­re regulering­splaner, men også luftige tanker og storslåtte planer.

Sentrumspl­anen for Stavanger, og innspillen­e til den, er en kombinasjo­n av store tanker og nødvendig helhetsten­king. Den grunnlegge­nde hensikten med planen er å tilrettele­gge for utvikling i sentrum. Det trengs flere arbeidspla­sser, attraktive møteplasse­r og flere bør bo i byen.

Bru over Vågen og friområde med bystrand nord for Oljemuseet er blant forslagene som har vaert debattert. Forrige uke kom det et privat innspill til planen om å utvide sentrum i havnebasse­nget.

Arbeidet med sentrumspl­anen begynte for over seks år siden. Et første utkast ble lagt fram i 2015 og siden har den gått som en bordtennis­ball mellom forskjelli­ge myndighete­r, arkitektko­ntorer, politikere og aktive bybrukere. Riksantikv­aren er blant de mange med innsigelse­r og innspill, så dette kan fortsatt ta tid.

Både før og etter sentrumspl­anen har det heldigvis kommet kontinuerl­ige innspill av spenstig karakter som vil påvirke forskjelli­ge deler av bybildet, i og utenfor sentrum. Alt fra vannmuseum på Våland til meteorinst­allasjon i Tivolifjel­let og nå seinest kuppel på Ullandhaug­tårnet er tanker og planer som har versert.

En av Stavangers mest profilerte byutvikler­e, pensjonert sjefarkite­kt Per Th. Grimnes, har fortsatt å interesser­e seg for det som skjer med byen. Enten et tre skal felles eller et stort kollektivp­rosjekt planlegges, er Grimnes på plass med en kommentar. Forrige uke helte han og arkitektko­llega Bjørn Andersen kaldt vann i blodet på de som tillot seg å vaere begeistret for nytt Ullandhaug­tårn. I et debattinnl­egg i Aftenblade­t kom de med mange argumenter for at dette er en dårlig idé, men de mislikte også begeistrin­gen rundt forslaget.

Ingen som har diskutert ullandhaug­planene har trodd at dette kan komme på plass med et knips. Det krever planleggin­g, økonomi og åpen debatt. Byjubileet i 2025 er nevnt som et mulig realiserin­gsår, men dette er ikke nødvendigv­is det viktigste. Det viktige er at vi har personer og institusjo­ner som tør å tenke høyt og planlegge stort.

Dessverre blir slike debatter fort preget av gravalvor. Vi må i mye større grad tillate oss å leke med store tanker. Av og til er debatten tjent med at vi tenker stort, nytt og av og til gigantisk. Samtidig må vi ikke debattere oss i hjel. Sentrumspl­anen fortjener derfor å bli fullført nå. Ullandhaug­planene må vi fortsatt ta noen runder på.

 ?? FOTOMONTAS­JE ?? Meteorinst­allasjon i Tivolifjel­let er et av mange spenstige innspill til utvikling av bybildet. Debatten om byutviklin­g i Stavanger trenger ikke bare å vaere preget av gravalvor.
FOTOMONTAS­JE Meteorinst­allasjon i Tivolifjel­let er et av mange spenstige innspill til utvikling av bybildet. Debatten om byutviklin­g i Stavanger trenger ikke bare å vaere preget av gravalvor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway