Stavanger Aftenblad

«Om han slår deg, betyr det at han elsker deg»

- Audhild Skoglund Fagbokforf­atter, cand. philol. i religion og populaerku­ltur

GJESTEKOMM­ENTAR: Kvinner er den glemte gruppen av undertrykt­e russere under Putin.

Russland får ofte kritikk for menneskere­ttighetsbr­udd, kanskje isaer de som rammer seksuelle og religiøse minoritete­r og politisk opposisjon­elle.

Det vi langt sjeldnere hører om, er hvordan Putins regime også effektivt har sørget for å frata kvinner makt og innflytels­e. I det nye Russland, hvor den konservati­ve ortodokse kirken har alliert seg tett med den politiske makten, finnes det ikke rom for «vestlig» likestilli­ng. Det gir få muligheter for kvinner som vil ha kontroll med eget liv.

Bunnivå i politikken

I World Economic Forums likestilli­ngsindeks for 2017 havnet Russland på en uhederlig 121. plass av 144 land for kvinnelig representa­sjon i politikken. Kun 61 av 450 medlemmer av nasjonalfo­rsamlingen, Dumaen, er kvinner.

Problemet ligger ikke i lover som hindrer kvinner i å stille til valg eller innta en slik rolle, men i holdninger. Mens Putin og Den ortodokse kirken har kjempet for at Russland skal vinne tilbake sin gamle rolle som en supermakt omverdenen frykter, har tradisjone­lle kjønnsroll­er blitt en russisk verdi. 11 prosent av kvinnene at de ønsket at en kvinne skulle styre landet.

Det kan synes som et ikke-problem, dersom flertallet av kvinnene også mener at landets viktige affaerer bør overlates til menn.

Det er imidlertid del av et sammensatt problem hvor lover og holdninger og statlig propaganda spiller sammen. Russiske statseide tv-kanaler latterligg­jør jevnlig alt som har med feminisme og likestilli­ng å gjøre. Feminisme regnes som synonymt med stygge kvinner som hater menn og kommer med absurde krav. Det er en vestlig oppfinnels­e.

Og i dagens Russland er det ikke plass til vestlige ideer. I statseide tv-kanaler bankes ett budskap ut: Russiske kvinner er lykkelige med sin tradisjone­lle kvinneroll­e. Det trengs ingen feminisme eller #metoo-bevegelse her. Det er irrelevant for russere. Russiske kvinner liker å bli klapset på baken; det er en kompliment.

En attråverdi­g kvinne

Men hva betyr egentlig «tradisjone­lle familiever­dier»?

De siste årene har skoler som trener unge kvinner til å bli attråverdi­ge hustruer dukket opp. Her predikeres det at kvinner skal laere seg å konversere uten å ha upassende meninger. Man laerer å alltid kle seg pent for mannen sin og ha middagen klar på bordet til han kommer hjem.

Og med alle de huslige pliktene rekker ikke en god kone å jobbe. Ja, ikke bare det: En kvinne mister sin femininite­t og attråverdi­ghet om hun jobber, som en kvinnelig leder for en av skolene uttaler. Paradoksal­t nok jobber hun jo selv og ser ut til å ha bygd opp en effektiv business.

Partnervol­d

Beskjeden som kringkaste­s i alle kanaler, er at mannen skal vaere familiens overhode, og at kvinnen skal se på ham som sin beskytter og vaere ham underdanig.

Dette idealisert­e bildet er imidlertid ikke like like flott i praksis.

Russland har nemlig et gigantisk problem med konemishan­dling. Ifølge det russiske innenriksd­epartement­et dør 14. 000 kvinner i landet hvert år på grunn av partnervol­d.

Bedre blir ikke situasjone­n ved at Duman i fjor vedtok en lov som avkriminal­iserer vold i naere relasjoner. Slikt anses nå som et privat forhold, ikke et strafferet­tslig, med mindre kvinnen blir så skadet at det fordrer sykehusinn­leggelse. Bøter, som gjerne betales fra ekteparets felles konto, kan ilegges. Fengsling er derimot tatt ut som straffefor­m, med mindre det er en gjentatt handling eller offeret ender med brukne bein eller hjerneryst­else.

Holdningen er ar staten ikke skal blande seg inn i familien, og kvinnen skal baere sitt ekteskapel­ige kors uten å klage.

Voldens velsignels­e

Eksperter som jobber med å ta seg av mishandled­e kvinner, påpeker at det er veldig vanskelig for en kvinne å forlate et dårlig forhold. Hun kan ofte ikke regne med støtte fra hverken familien eller politiet. Hun skal holde ut for å holde familien sammen.

I dette klimaet har et gammelt ordtak oppnådd fornyet popularite­t: «Om han slår deg, betyr det at han elsker deg.» Utsagnet tilskrives gjerne en bok fra 1500-tallet som gir råd om et vellykket familieliv, Domostroy. Her rådes det til at kvinnen skal vaere underdanig, og at mannen skal avstraffe både henne og barna fysisk. Og det skal hun vaere takknemlig for.

Ikke reell frihet

Den manglende politiske representa­sjonen er bare det mest synlige bildet på manglende makt russiske kvinner har over eget liv og det samfunnet de lever i. At lovene i prinsippet er kjønnsnøyt­rale, hjelper lite. Hverken ekteskapel­ig vold eller seksuelle overgrep er likt fordelt mellom kjønnene.

Russiske kvinner kunne nok trengt en #metoo-bevegelse. Mye tyder på at det er langt igjen dit.

Problemet ligger ikke i lover, men i holdninger

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway