Stavanger Aftenblad

Han kom fra dype skoger til Norges lengste sandstrand

- Geir Sveen tekst og foto geir.sveen@ aftenblade­t.no

PÅSKE: Hei, hvorfor er dere på Jaerstrend­ene? Vi stoppet tre tilfeldige som samtidig hadde påske uten snø på Orre. Alle hadde sin historie.

– Dette er en vannvittig flott del av landet, sier Robin Danielsen Langemyr.

Vi så ham først som en liten prikk i havet. En surfer. Nei. Han sto rett opp på samme sted. Mens bølgene skvulpet rundt ham.

Fra Østerdalen

30-åringen er hjemme på påskeferie fra Østerdalen, der han studerer utmarksfor­valtning. Han har lagt rørleggeru­tdannelsen på hylla for å få hobbyen - jakt og fiske - som yrke. Nå lar han små fluer danse bortover Norges lengste sandstrand.

– Da jeg kom til Hedmark, tenkte jeg det var ganske eksotisk med så mye skog. Men dette er minst like eksotisk, sier Danielsen Langemyr.

Klokken er 15.30. Det er nå det skal skje. Flo. Når sjøen går i bevegelse, setter det også fart i sjøauren. Nå skal fluene dras aggressivt eller seint. Håpet er at en liten fargeklatt av en krok skal gi fast fangst.

Fra Kvernaland

På land blir fluefisker­en i havet stoppepunk­t for mange turgåerne. Et par står lenge og ser, og mener sjansene for napp er større i vikene ved Sirevåg.

Den tidligere rådmannen i Time, Brit Nilsson Edland, benytter som vanlig anledninge­n til å knipse et bilde til sine mange følgere på instagram.

Mens en storfamili­e passerer med en gladmeldin­g for miljøet:

– Vi går mye tur her. Vi pleier da alltid å hente med oss søppel. I år er det ingenting, rapportere­r Sigmund Undheim fra Kvernaland.

Alt på grunn av hvalen som ble funnet ved Sotra med magen full av plastsekke­r. Den vekket en hel nasjon. Aldri har fylkets største utfartsmål vaert reinere enn i år.

Derfor kan Undheim sammen med små og store benytte turen til lek. Selv trekkhunde­n får en pause. Roger Cornelius Bore tar over vogna med Rakel som passasjer.

Fra Syria

Inne i Friluftshu­set, informasjo­nssentrale­n for Jaerstrend­ene, blir vi imidlertid minnet om at påske ikke bare er et valg mellom snø og strand. For noen handler det om liv eller død.

– Vi er her fordi mor klarte å komme seg til Norge, forklarer Maria og Maya Elhoca, på 14 og 18 år.

Faren forsvant og mora flyktet fra krigen i Syria med fire barn. De kom seg til Tyrkia. Men moren våget ikke å ta barna sine med seg videre over havet til Hellas. Hun dro alene. Maria og Maya og de to tvillingsø­strene som nå er åtte år, måtte bli igjen i Tyrkia. Først i november i fjor - etter 21 måneder - ble mora og døtrene gjenforent i Oslo, etter en sak som er godt kjent gjennom TV2.

Nå er de to jentene på sin aller første reise igjen i Norge - til Jaerstrend­ene - fordi de er invitert av Annelise Nilsen og Lillian Ulland.

– De ble våre nye søstre, forklarer de syriske jentene.

De to Stavangerd­amene jobbet for hjelpeorga­nisasjonen Dråpen i havet i Hellas i mars 2016, da de ble kjent med jentenes mor. Hun ble deres tolk og venn - og siden har de holdt kontakten med hele familien.

Nå griller de marshmallo­w på den store grillen i Friluftshu­set som helt vanlige påsketuris­ter på Jaerstrend­ene.

 ??  ?? Mange turgåere stoppet opp for å se på fluefisker­en Robin Danielsen Langemyr som hadde vandret ut i havet med fiskestang­en på jakt etter fersk fangst.
Mange turgåere stoppet opp for å se på fluefisker­en Robin Danielsen Langemyr som hadde vandret ut i havet med fiskestang­en på jakt etter fersk fangst.
 ??  ?? Robin Danielsen Langemyr er hjemme på påskeferie og lar fargerike fluer danse på Orrestrand­a.
Robin Danielsen Langemyr er hjemme på påskeferie og lar fargerike fluer danse på Orrestrand­a.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway