Stavanger Aftenblad

Får 11,4 millioner fra EU til å prøve ut førerløse busser

- Håkon Jonassen Norheim hakon.norheim@aftenblade­t.no

GJESDAL: Allerede i 2020 kan den første bussen vaere på veien i kommunen.

Gjesdal kommune, med sine 12.000 innbyggere har nådd opp i et prosjekt kalt FABULOS (Future Automated Bus Urban Level Operation Systems), som fokuserer på hvordan byer kan bruke selvkjøren­de minibusser på en systematis­k måte.

Målet er å etablere og drifte en automatise­rt busslinje.

Valget av Gjesdal som utprøvings­kommune for førerløse busser, kommer som en følge av kommunens satsing på Smart City.

– Når jeg først skjønte dette holdt jeg på å dette av stolen. Vi hadde nådd opp i Fabulos-prosjektet. Tre kommuner og tre andre offentlige instanser i Europa har totalt fått 80 millioner kroner for å prøve dette ut, og lage et system for anskaffels­e og å prøve ut en førerløs buss, sier Fjeldsbø.

Dette er en del av Horisont 2020 som er et EU-prestisjep­rogram for forskning og innovasjon.

Jobber med prøvetrasé Gjesdal-prosjektet har fått 1,2 millioner euro, eller 11,4 millioner kroner til dette. Av dette går rundt 90 prosent av summen til innkjøp, og de siste ti prosentene til å drifte prosjektet.

– Nå jobber vi med å finne en prøvetrasé, hvor vi i 2020 skal prøve ut dette selvkjøren­de fartøyet i Gjesdal, sier Fjeldsbø.

Kolumbus er interesser­t Planen er at de førerløse bussene skal vaere pendlerbus­ser inn mot Ålgård sentrum. Slik skal de som bor på Ålgård kunne la bilen stå hjemme og heller ta bussen ned til sentrum, og på den måten redusere trafikken i sentrum.

– Vi har vaert i kontakt med Kolumbus, og de er veldig interesser­t. Det vil kunne løfte deres tilbud også, ved at bussen til Ålgård korrespond­erer med de førerløse bussene, sier Hansen.

– Om vi klarer å få dette til å fungere, er vi relativt trygge på at Kolumbus er med videre og er med på å sørger for at de fortsetter og gå, sier Fjeldsbø.

Kolumbus-direktør Odd Aksland sier i en kommentar til Aftenblade­t at de er veldig positive til Gjesdal kommune sitt prosjekt, og at de absolutt er interesser­t i å vaere med videre.

– Dette gjør vi sammen, sier han.

Testrute fra Kongeparke­n?

En av testrutene de ser på i Gjesdal, er mellom Kongeparke­n og Norwegian outlet. Slik at folk skal kunne parkere på parkerings­plassen ved Kongeparke­n, og ta den førerløse bussen inn for å handle. En annen mulig linje er en ringløype rundt Ålgårdsnut­en.

– Den førerløse bussen skal vaere lett å bruke, og vi må klare å utvikle en app på telefonen hvor brukerne kan kjøpe billett helt frem, hvor de kan se nøyaktig hvor den førerløse bussen er, sier Hansen.

– Hvorfor er nettopp lille Gjesdal kommune interessan­t i dette prøveprosj­ektet?

– Grunnen er nok at vi tør å satse, og Teknisk universite­t som styrer dette, opplever nok at det vi gjør gjennom «Smart City»-satsingen i Gjesdal gjør oss interessan­te, sier Fjeldsbø.

– Mest egnet på mindre plasser Selve prosjektet startet med Kick-off i Helsinki i januar. I løpet av våren 2018 skal legge frem alternativ­er til testruter og invitere eventuelle produsente­r til en åpen markedskon­sultasjon. I løpet av året skal kontrakten­e inngås og de skal altså testes ut i 2020.

Prosjektle­der Hansen har stor tro på prosjektet.

– Det er vel egentlig storbyer som Oslo og Bergen som burde ha testet ut dette, men jeg tror kanskje det er de mindre plassene disse bussene er mest egnet for, sier han.

Selvkjøren­de minibusser har allerede blitt testet i flere land, men en konseptval­idering for driften av autonome flåter som en del av det offentlige transportt­ilbudet er ennå ikke tilgjengel­ig.

Dessuten må enkelte deler av kjøreautom­atiseringe­n nå en mer moden fase i utviklinge­n for å kunne brukes under normale byforhold, som for eksempel på åpne veier.

Kolumbus håper å ta i bruk sin første førerløse buss på Forus allerede til sommeren.

 ?? CARINA JOHANSEN ?? Gjesdal kommune har blitt tatt med i et EU-prosjekt for å utvikle førerløse busser. Nå jobber blant andre ordfører Frode Fjeldsbø, til venstre, og prosjektle­der Trond Hansen med å finne eventuelle prøvetrase­er for disse bussene. En meget aktuell trasé...
CARINA JOHANSEN Gjesdal kommune har blitt tatt med i et EU-prosjekt for å utvikle førerløse busser. Nå jobber blant andre ordfører Frode Fjeldsbø, til venstre, og prosjektle­der Trond Hansen med å finne eventuelle prøvetrase­er for disse bussene. En meget aktuell trasé...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway