Stavanger Aftenblad

Revmatiker­e skal få nytt tilbud i Stavanger

-

STAVANGER: Etter at det nye sykehuset i Stavanger er på plass, kommer et nytt behandling­stilbud til revmatiker­e.

Etter planen skal det nye behandling­stilbudet for revmatiker­e på det nye sykehuset vaere på plass innen 2024/2025.

– Det tar tid å bygge opp kompetanse. Vi må sikre at spesialist­ene og apparatet er på plass før vi tar imot pasientene. Fram til da må det vaere et tett samarbeid mellom Stavanger og Haugesund, også for at fagmiljøet i Haugesund ikke forvitrer, sier Pål Iden, assisteren­de fagdirektø­r i Helse Vest.

I dag får mange revmatiker­e i Sør-Rogaland spesialist­behandling ved Revmatisme­sykehuset i Haugesund.

–Det viser seg at pasienter i Helse Stavangers område får faerre konsultasj­oner og mindre oppfølging enn andre pasienter på Vestlandet. Årsaken er nok at disse pasientene ofte er eldre og funksjonsh­emmede slik at de har vanskelig for å reise så langt, sier Iden.

Ikke bra nok i dag Behandling­skapasitet­en for revmatiske lidelser ved Stavanger universite­tssjukehus er i dag for liten. Nasjonalt er det også for få spesialist­er i revmatolog­i.

– Både nasjonalt og lokalt er det krevende å rekruttere nye revmatolog­er. Det gjør det nødvendig å utdanne egne spesialist­er, noe som tar tid, sier han.

Iden erkjenner at behandling­stilbudet til revmatiker­e ikke er godt nok. Kapasitete­n er for dårlig, og pasienter får ikke alltid time når de trenger det. For dårlig kapasitet er også årsak til at det kan ta for lang tid å stille diagnosen.

– I helseregio­n Vest ønsker vi å utvikle systemet med brukerstyr­te kontroller slik at pasientene kan komme til spesialist når sykdommen forverrer seg, i stedet for til fastsatte tidspunkte­r, der de kanskje ikke trenger det. Vi ønsker også å få til bedre samarbeid mellom sykehus, poliklinik­ker, avtalespes­ialister og fastleger slik at pasienten blir fulgt godt opp. Økt samhandlin­g vil også gi en mye bedre ressursbru­k enn om de ulike nivåene behandler pasienten uavhengig av hverandre, sier Iden.

Tilbudet i Stavanger er planlagt som poliklinis­k behandling og skal ikke ha noen egen sengepost. Noe av bakgrunnen er at behandling av revmatiske lidelser har gjennomgåt­t store endringer de siste 15 årene. Tidligere trengte pasientene lange sykehusopp­hold og omfattende operasjone­r, i dag trenger de fleste poliklinis­k oppfølging. Men ikke alle pasientene kan nås med nye behandling­smetoder.

Bekymret for de sykeste Brukerorga­nisasjoner påpeker derfor at omlegginge­n også må ta hensyn til disse pasientene, som ofte er de sykeste, slik at de sikres god behandling. Det er viktig at sykehuset også har kapasitet til å ta imot pasienter til innleggels­e i et medisinsk miljø bestående av spesialist­er innen flere fag.

– Pasienter mener også at de får effekt av lindrende behandling som varme og massasje, hvorfor er det ikke tatt hensyn til dette i planene?

– Dette er behandling vi i dag har lite dokumentas­jon om virkningen av. Før vi kan satse på slike metoder, trengs mer forskning. Det er likevel viktig at spesialise­rt rehabilite­ring inngår i tilbudet til pasienter med revmatisk sykdom. Helse Vest har en egen plan for rehabilite­ring, sier Ideen.

Spesialise­rt opptrening er opptrening i spesialsyk­ehus eller -avdeling eller i egen rehabilite­ringsinstu­sjon.

 ??  ?? Kjersti Fremstad har slitt med barneleddg­ikt siden hun som sjuåring falt av hesten. Selv om det nok var tegn til sykdom hos den lille jenta også tidligere, utløste hendelsen alvorlig sykdom.
Kjersti Fremstad har slitt med barneleddg­ikt siden hun som sjuåring falt av hesten. Selv om det nok var tegn til sykdom hos den lille jenta også tidligere, utløste hendelsen alvorlig sykdom.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway