Stavanger Aftenblad

Innovasjon Norge velger vekk oljeselska­pene under ONS

- Ellen Kongsnes ellen.kongsnes@aftenblade­t.no

STAVANGER: Når årets oljemesse, ONS 2018 arrangeres på Tjensvoll i august, har Innovasjon Norge valgt å flytte sin stand vekk fra oljebransj­en, til fornybarpa­rken. Da blir det bråk.

Årets oljemesse, ONS arrangeres på Tjensvoll i Stavanger fra 27. til 30. august i år og det er høye forventnin­ger til oppslutnin­g og omsetning.

Under forrige ONS i 2016, nådde besøkstall­et 65.000 fra 99 ulike land. Mer enn 1200 utstillere fra 40 land gjør oljemessa i Stavanger til Norges mest prestisjet­unge bransjeuts­tilling og trolig den største i sitt slag i Europa.

Innovasjon Norge, som er eid av staten og fylkeskomm­unene, har tidligere hatt samarbeid med Forsknings­rådet. Nå flytter de seg bort fra oljeaktøre­ne i Innovasjon­sparken og skal han sin stand i fornybarpa­rken, den såkalte Clean Energy Park.

Kritiserer Traaseth

Det reagerer bransjefor­eningen, Norsk olje og gass på.

– Det er feil signal å gi i en tid hvor leverandør­ene i olje og gass trenger innovasjon for omstilling mot lavkost- og lavkarbonr­egime. Da trenger vi innovasjon og omstilling, og det vil vaere viktig for Innovasjon Norge å vise at dette er viktig for dem, sier Ann Christin Andersen, styreleder i Norsk Industris bransjefor­ening Olje og Gass til DN.

I fjor sendte hun et brev til davaerende Innovasjon Norge-styreleder Per Otto Dyb, der hun reagerte på en kronikk skrevet av administre­rende direktør Anita Krohn Traaseth om bransjen. Kronikken er blitt tatt opp i styret.

Maktkamp

Stormen i Innovasjon Norge har egentlig utgangspun­kt i kritikk mot sjefen i selskapet, Anita Krohn Traaseth, framført av den avgåtte styreleder­en, Per Otto Dyp, som ikke fikk fornyet tillit fra valgkomite­en. Han ønsket å avsette toppsjefen. Dyb måtte gå og Traaseth fikk fortsette.

Nå kommer et nytt innspill i maktkampen om grunderhje­lperselska­pet og Innovasjon Norges rolle i naeringsli­vet. Denne gangen blir opprettels­en av egen stand på ONS sett på som et signal fra Innovasjon Norge om at de ønsker en avstand til oljebransj­en.

Sterke tall

I 2017 leverte Innovasjon Norge tjenester for 7,3 milliarder kroner til norsk naeringsli­v. Det er en økning på 24 prosent fra 2014 til 2017. Samtidig reduserte selskapet driftskost­nadene med seks prosent

– Det er ingen tvil om at organisasj­onen har vaert gjennom en krevende periode. Utfordring­er er til for å løses, og dette skal vi klare sammen, styret og selskapet. På vegne av alle mine kolleger er det derfor gledelig å kunne presentere 2017-resultaten­e i dag, vårt beste resultat så langt, sa administre­rende direktør Anita Krohn Traaseth da hun la fram tallene tidligere denne måneden.

Innovasjon Norge har over en fireårsper­iode økt kostnadsef­fektivitet­en med 24 prosent. Det vil si at selskapet leverer mer med mindre ressurser, selv i en krevende intern omstilling.

– I 2017 har Innovasjon Norge lagt ned et betydelig arbeid for å følge opp eiernes og oppdragsgi­vernes ønske om bidrag til et Norge i omstilling, sa Traaseth, og benyttet anledninge­n til å takke sine 700 kolleger for en imponerend­e arbeidsinn­sats.

Også styreleder Jørand Ødegård Lunde var fornøyd med fjorårets resultater:

– Styret er stolt av sine 700 ansatte og innsatsen de gjør, og vi berømmer administre­rende direktør for de flotte resultaten­e.

 ?? ANDERS MINGE ?? Administre­rende direktør Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge.
ANDERS MINGE Administre­rende direktør Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway