Stavanger Aftenblad

Anspent toppmøte mellom EU og Tyrkia

-

BRUSSEL: EUs ledere har lite annet enn kritikk å by på når de møter Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

– Uenigheten­e mellom EU og Tyrkia er tallrike. Det blir en aerlig og åpen diskusjon hvor vi ikke vil legge skjul på uenigheten­e, men hvor vi vil forsøke å forbedre samarbeide­t, sier EU-kommisjone­ns president Jean-Claude Juncker.

Han møter Erdogan til middag i kveld sammen med EUs president Donald Tusk og statsminis­ter Bojko Borisov i EUs formannska­psland Bulgaria.

Møtet finner sted i den bulgarske byen Varna.

I forkant av møtet har EU-lederne vaert tydelige på at det blir vanskelige diskusjone­r. De er alvorlig bekymret over utviklinge­n i Tyrkia.

– Ønsker medlemskap Erdogan sier på sin side at EUmedlemsk­ap fortsatt er et strategisk mål for Tyrkia. Han advarer EU mot «dobbeltmor­al» og gjør det klart at Tyrkia ikke vil godta at enkeltland blokkerer.

Medlemskap­ssamtalene har pågått siden 2005, men ligger i dag på is på grunn av utviklinge­n i Tyrkia etter kuppforsøk­et mot Erdogan sommeren 2016.

Anonymt opplyser EU-kilder at det ikke kommer på tale å gjenoppta forhandlin­gene nå.

Flere medlemslan­d mener utviklinge­n er så alvorlig at EU bør bryte forhandlin­gene helt.

Nei til visumfrihe­t

På toppmøtet er det også ventet diskusjon om visumfrihe­t til EU for tyrkiske statsborge­re og en fornyelse av Tyrkias tollavtale med EU.

Men heller ikke her er det ventet noen bevegelse.

Visumfrihe­t vil ikke bli innvilget før Tyrkia oppfyller kriteriene EU har fastsatt, fastslår EUkommisjo­nen. EUs hovedkrav er endringer i den tyrkiske terrorlove­n, som er blitt misbrukt til å forfølge både journalist­er og opposisjon­spolitiker­e.

Samtidig er det ifølge EU-kildene utenkelig at EU skal gå videre med tollspørsm­ålet når det politiske klimaet er som det er.

Penger til syrere

EU-toppene reiser riktignok til Varna med lommene fulle av penger. Men disse pengene er til syriske flyktninge­r i Tyrkia, ikke til Tyrkia selv.

EU har allerede utbetalt eller inngått kontrakter for hjelp på 3 milliarder euro, tilsvarend­e naermere 29 milliarder kroner.

Nå er EU klar til å mobilisere nok en dose, slik at den totale støtten økes til 6 milliarder euro.

Pengehjelp­en er en del av flyktninga­vtalen EU har inngått med Tyrkia. Avtalen var et avgjørende element i innsatsen for å få kontroll over strømmen av flyktninge­r og migranter til europeiske land under flyktningk­risen i 2015.

(NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway