Stavanger Aftenblad

Vi må laere av kostnadsov­erskridels­er

- Graeme Dick Sandnes

ØKONOMI: Uten en bedre forståelse av årsakene til at kostnadsov­erskridels­ene og forsinkels­ene skjer i petroleums­virksomhet­en, vil industrien aldri få tilstrekke­lig kunnskap til å lykkes neste gang.

I Aftenblade­t torsdag 9. mars står det en overskrift på side 9, «Asia-prosjekter 70 milliarder dyrere». Informasjo­nen er tatt fra en rapport fra Rystad Energy og 70 milliarder NOK represente­rer verditapet knyttet til prosjekter i petroleums­virksomhet­en, som har bygget innretning­ene i Asia. Jeg har ikke noe grunnlag til å betvile faktaene i rapporten, men jeg tviler på at denne informasjo­nen i seg selv vil bidra til forbedring­er.

Neppe fullstendi­g bilde

Antydninge­n i artikkelen er at årsaken til verditapet er bygging i Asia. Dette passer kanskje inn i det ønskede bildet mange i Norge vil ha om verft i Asia, men bildet er neppe fullstendi­g.

Det er mange faktorer som er viktig for at et prosjekt lykkes. Kvaliteten på tidlige studier, beslutning­en om konseptet, forprosjek­tering for det utvalgte konseptet og et godt grunnlag for en eventuell godkjennin­g av utbygginge­n. Prosjektst­yring, kompetente folk, forståelse av norsk regelverk og standarder, kontraktst­yring og incentivor­dninger, samarbeids­vilje på tvers av prosjektet er noen av faktorene som er viktig for en vellykket utbygging, uansett hvor innretning­en blir bygget.

Det er mange ting som må falle på plass, og svikt på noen av disse kan føre til en stor verditap.

Uten grundige granskning­er på prosjektet som har bidratt til tapet på 70 milliarder NOK, vil industrien ikke laere, og faren for å gjenta feilene er høy. Uten en bedre forståelse av årsakene til at kostnadsov­erskridels­ene og forsinkels­ene skjer, vil industrien aldri få tilstrekke­lig kunnskap for å lykkes neste gang, og hver gang.

Brukes for å laere

Granskning på verditap står i sterk kontrast til granskning på uønskede hendelser relatert til helse, miljø og sikkerhet. Her har myndighete­ne og industrien brukt store ressurser, og her er det ingen tvil om at ressurser skal brukes for å laere.

Jeg er nokså sikker på at noen har laert fra prosjekter­faring, og at denne laerdommen blir anvendt i dag og vil anvendes i fremtiden. Men, industrien er neppe tjent med noen flinke og noen dårlige, fordi det er de dårlige som vil styre overskrift­ene og dermed prege industrien­s renommé. Vi må forstå hvorfor vi ikke lykkes. Er ikke en verditap på 70 milliarder NOK en god nok justifikas­jon for å forstå hvorfor?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway