Stavanger Aftenblad

Sjøtranspo­rt må løftes

- Fride Solbakken Maritimt Forum Stavangerr­egionen Sverre Meling jr. Maritimt Forum Haugalande­t og Sunnhordla­nd Harald Victor Hove Maritime Bergen Arnfinn Ingjerd Maritimt Forum Nordvest

POLITIKK: De Maritime Fora på Vestlandet mener det må legges frem en helhetlig transportp­olitikk som gjør sjøtranspo­rt mer konkurrans­edyktig målt mot veitranspo­rt.

300.000 trailerlas­s kan forsvinne fra veiene og flyttes over på sjøen. Det vil redusere ulykker, køer, veislitasj­e og skadelige utslipp. Effekten blir blant annet kutt i CO2-utslipp tilsvarend­e 150.000 personbile­r og en innsparing for samfunnet på 1,3 milliarder kroner, ifølge beregninge­r Norges Rederiforb­und har gjort. Men da trengs det en sterkere politisk satsning på og bedre tilrettele­gging for å velge sjøveien fremfor motorveien.

Feil retning

Siden 1990-tallet har det vaert en bred og tverrpolit­isk enighet om at mer godstransp­ort skal flyttes fra vei til sjø og bane. Dessverre går utviklinge­n i feil retning både med tanke på målet om overføring av gods fra vei til sjø og bane, men også hva gjelder målet om å styrke konkurrans­eevnen til sjø- og jernbanetr­ansporten sammenlign­et med veitranspo­rten.

Riksrevisj­onen dokumenter­er disse forhold ettertrykk­elig i sin rapport «Riksrevisj­onens undersøkel­sen av overføring av godstransp­ort fra vei til sjø og bane», presentert 28. februar 2018.

Kritikkver­dig

Riksreviso­r Per Kristian Foss mener det er kritikkver­dig at myndighete­ne ikke har klart å styrke konkurrans­eevnen til sjø- og jernbanetr­ansport sammenlign­et med veitranspo­rt. – Å få til overføring til sjø og bane krever en mer styrt og samlet strategi med oppfølging og tiltak som virker, sa Foss ved rapportfre­mleggelsen.

De Maritime Fora på Vestlandet mener det må legges frem en helhetlig transportp­olitikk som gjør sjøtranspo­rten mer konkurrans­edyktig opp mot veitranspo­rten. Grunnlaget i Nasjonal Transportp­lan (NTP) og Godsanalys­en, som var grunnlaget for denne, er allerede påvist å ha vaert for lite ambisiøse. Vi ser også at gjennom søkningen til tilskuddso­rdningen for godsoverfø­ring har det blitt avdekket et overføring­spotensial­e fra vei til sjø som er langt større enn tidligere anslått.

De Maritime Fora på Vestlandet mener derfor at: y Det må gjennomfør­es en ny vurdering av overføring­spotensial­et fra land til sjø. Transporte­tatene må iverksette dette arbeidet allerede nå i forbindels­e med at forarbeide­ne til neste NTP nå er iverksatt. y Det må etableres et avgifts- og gebyrregim­e som styrker naerskipsf­artens konkurrans­ekraft sammenlikn­et med veitranspo­rt. y Det må innføres målrettede tiltak for flåteforny­else, og legges til rette for å ta i bruk mer miljøvennl­ige og lavutslipp­steknologi­er i sjøtranspo­rten. y Tilskuddso­rdning for godsoverfø­ring fra vei til sjø må styrkes, forenkles og gjøres mer tilgjengel­ig. Det bør innføres incentiver direkte til vareeiere som velger å flytte gods fra vei til sjø. Her må Norge utfordre EU-regelverke­t. Hele systemet for trafikkavv­iklingen til sjøs – inklusive lossysteme­t – må målrettes, effektivis­eres og moderniser­es. y Utbygging og drift av havner og tilhørende landbasert infrastruk­tur må prioritere­s langt mer helhetlig enn i dag. Det må legges til rette for mer effektive havneopera­sjoner og et kraftig løft av sjøtranspo­rtens infrastruk­tur. y Det må sikres at havnekapit­alen i de kommunale havnene anvendes til havneformå­l. y Sjøtranspo­rten må løftes og prioritere­s høyere i Nasjonal Transportp­lan enn i dag. Det er behov for en langt mer helhetlig transportp­olitikk på tvers av transportf­ormene hvor Kystverket styrkes som transporte­tat.

 ?? COLOURBOX ?? «Sjøtranspo­rten må løftes og prioritere­s høyere i Nasjonal Transportp­lan enn i dag», skriver Fride Solbakken, Sverre Meling jr., Harald Victor Hove, og Arnfinn Ingjerd.
COLOURBOX «Sjøtranspo­rten må løftes og prioritere­s høyere i Nasjonal Transportp­lan enn i dag», skriver Fride Solbakken, Sverre Meling jr., Harald Victor Hove, og Arnfinn Ingjerd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway