Stavanger Aftenblad

Ap er ikke lenger garantist for industrien

- Bjørnar Moxnes Leder i Rødt

POLITIKK: 22. mars vedtok Stortinget norsk tilslutnin­g til Acer. Arbeiderpa­rtiet har, sammen med regjeringa og MDG, lagt Norge inn under EUs energibyrå.

Nå har EU økt innflytels­e over vår viktigste evigvarend­e ressurs, vannkrafte­n.

I 1909 vedtok Stortinget at vannkrafte­n tilhørte folket og skulle komme fellesskap­et til gode. Kraften fra fossefalle­ne la grunnlaget for det norske industriev­entyret, og gjør at Norge i dag er en verdensled­ende grønn industrina­sjon som ved hjelp av vannkrafte­n foredler metaller og mineraler som verden trenger – med mye mindre CO2-utslipp enn konkurrent­ene våre.

Ikke stemmerett

Den kraftfored­lende industrien er grunnlaget for naeringsut­vikling i framtidsre­tta bransjer. Den sikrer sysselsett­ing og bosetting langs kysten vår. Stortinget­s vedtak kan bli slutten på dette industriev­entyret. Målet til EU er et integrert strømmarke­d i hele Europa med maks 2 øres prisforskj­ell på strømmen. Energibyrå­et Acer skal sørge for at det blir en tilstrekke­lig fri flyt av strøm til at målet nås. Dette byrået har vi nå avgitt suverenite­t til. Et byrå der vi ikke en gang har stemmerett.

Etter valgtapet i høst lovet

Ap at det skulle bli faerre forlik med høyresida.

De skulle bli tøffere mot EU, utnytte handlingsr­ommet i EØSavtalen. I denne saken hadde Ap mulighet til å la handling følge ord. De hadde en samlet fagbevegel­se i ryggen. Likevel stilte de seg sammen med Høyre, Frp og EU mot eget grunnplan. Steder som Årdal, Sunndal, Sauda, Høyanger, Odda, Karmøy, Herøya og Mo i Rana har vaert Arbeiderpa­rti-bastioner fordi Ap har vaert garantiste­n for den kraftfored­lende industrien. Med underlegge­lsen under Acer er den epoken over.

Den kraftfored­lende industrien er grunnlaget for naeringsut­vikling i framtidsre­tta bransjer. Den sikrer sysselsett­ing og bosetting langs kysten vår.

Elite i Oslo

Det er uverdig hvis våre sterkeste industrisa­mfunn langs kysten, dyktige tillitsval­gte i fagbevegel­sen, engasjerte Apmedlemme­r, skal bøye nakken for en elite i Oslo som har null grasrotkon­takt, og som stiller seg sammen med Frp og Høyre for å tekkes Brussel og EU. Til de mange i LO og Ap som har kjempa som løver mot Acer: Dere er hjertelig velkommen til å bygge et politisk alternativ sammen med oss.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway