Stavanger Aftenblad

Kunstterap­i kan hjelpe i psykiatrie­n

- Brit Ravndal Diplom kunstterap­eut fra Institutt for kunstterap­i i Danmark

BEHANDLING­STILBUD: Kunstterap­i er en av flere terapiretn­inger som kan hjelpe unge og voksne til å få bearbeidet vonde følelser samtidig som en styrker og etablerer kontakt til sine personlige egenskaper og ressurser.

Viser til Aftenblade­ts omtale av psykiatri og tvang mandag 5. mars 2018. En ung jente forteller om sine opplevelse­r i møte med hjelpeappa­ratet. På spørsmål fra journalist­ene om hva som skjer med henne i forkant av en innleggels­e, sier hun at det er vanskelig å forklare. Ordene forsvinner, det gjør bare veldig vondt.

Smerteuttr­ykk

For meg som leser artikkelen, blir språket til jenta adferden hun viser. Hun sier det også med ord i etterkant hvor hun ber hjelpeappa­ratet se folk, se personer ikke diagnoser, hun ber om å blitt møtt og sett med det hun kommer med av utfordring­er. Slik jeg ser det, er det liten tvil om at hennes adferd er et smerteuttr­ykk og i tillegg avmakt i møte med et system som hun opplever som krenkende.

Jeg arbeider til daglig med kunstterap­i i kommunehel­setjeneste­n. Min erfaring er at barn og unge som har opplevd traumer, trenger trygge rom med terapeuter og hjelpere som har kunnskap om hvordan vi utvikler oss på bakgrunn av våre opplevelse­r. Trygge rom kan vaere en behandling i seg selv. Jeg vil bruke RVTS Sør sin artikkel til å si noe om forskning på området.

Skape trygghet

I artikkelen «Hvordan hjernen formes av bruken» (Steinkopt og Albaek, RTVTS Sør), skriver forfattern­e at nyere hjernefors­kning viser det vi alltid har trodd, vi må møte følelsene bak adferden. En stressakti­vert hjerne trenger trygghet og hjelp til de overvelden­de følelsene før vi kan jobbe kognitivt. Det vi før kalte symptom, kan sammenlign­es med det vi nå i traumefelt­et kaller et smerteuttr­ykk. Det handler om at ytre atferd kan vaere uttrykk for indre smerte eller uro. I behandling og møter mellom mennesker som skal inn i endringspr­osesser i livet sitt, blir det helt vesentlig å finne inn til følelsene og skape trygghet.

Lekenhet er viktig, kreativite­t og ressursfok­us blir veier til å bli helere mennesker. Vi trenger fagpersone­r som har et avklart forhold til seg selv og sine egne følelser, som nettopp derfor klarer å bygge trygge relasjoner (RVTS Sør).

Jeg har gjort meg erfaringer over flere år med å bruke kunstterap­i til unge og voksne som ikke har ord på sin smerte. Men også som kunstterap­eut må jeg gjøre meg fortjent til tillit, det kan ta lang tid før en våger å fortelle om noe som oppleves krenkende og skamfullt. Det er ikke uvanlig at vonde mobbehisto­rier ikke fortelles fordi den som ble mobbet, føler skam. Skam den vonde følelsen som spiser en opp innvendig og gir følelser av å vaere feil og stygg, som igjen kan føre til selvforakt og i verste fall til selvhat og selvskadin­g. Unge og voksne som sliter med denne type psykisk smerte trenger å få utrykke denne smerten som har satt seg fast i kropp, sinn og sjel.

Vi kan tilby kreative rom hvor en kan komme som en er, bli kjent med seg selv gjennom det en utrykker. Trygge rom hvor en opplever seg sett og møtt i det en kommer med uten ytre vurderinge­r. Rom som er tilrettela­gt med tegne- og maleutstyr, skrivesake­r, musikk som lindrer og gir håp. Rom hvor kroppen er en viktig del av helheten, hvor en også får brukt kroppen til å utrykke seg gjennom bevegelse og dans. Vi kan om det finnes vilje til å ta i bruk nye metoder, gi hjelp som ikke bare er basert på ord og språk alene.

Noen vil gjerne tenke at jeg ikke vet hva jeg snakker om når jeg kommer med mine synspunkte­r, det er feil. Min første arbeidserf­aring var som sommervika­r ved Rogaland psykiatris­ke sykehus i 1976.

Trenger ytre press

Det ser dessverre ut som om systemet trenger ytre press for å skape nødvendige endringer. Vi lever i 2018 og mennesker med psykiske lidelser bør ha har rett til å velge type behandling. Stortinget har vedtatt at det skal opprettes et medisinfri­tt behandling­stilbud i hvert helseforet­ak, det var i 2016. Vi venter ennå på at det skal bli en realitet i Rogaland.

Mitt ønske med dette er å fortelle at det finnes andre og nye metoder som en kan velge å ta i bruk, metoder som også bygger på det siste innen forskning. Kunstterap­i er en av flere terapiretn­inger som kan hjelpe unge og voksne til å få bearbeidet vonde følelser samtidig som en styrker og etablerer kontakt til sine personlige egenskaper og ressurser. Det finnes en skaperkraf­t i alle mennesker, en iboende driv som støtter en indre endringspr­osess mot større helhet og integrasjo­n. Denne «driven» blir vekket i gode menneskemø­ter.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? – Jeg har gjort meg erfaringer over flere år med å bruke kunstterap­i til unge og voksne som ikke har ord på sin smerte, skriver Brit Ravndal.
SHUTTERSTO­CK – Jeg har gjort meg erfaringer over flere år med å bruke kunstterap­i til unge og voksne som ikke har ord på sin smerte, skriver Brit Ravndal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway