Stavanger Aftenblad

Sirdøl skriver sterkt om forbudt kjaerlighe­t og maktkamp

- Sigmund Jensen

ROMAN: Om forbudt kjaerlighe­t, maktkamp og aettestrid i middelalde­rens Grønland.

Tore Kvaeven: Når landet mørknar. 451 sider. Samlaget.

Laerer og sauebonde Tore Kvaeven (f. 1969) fra Sirdal debuterte i 2011 med den imponerend­e romanen «Hard er mitt lands lov», om en marerittak­tig vikingferd til det indre Afrika.

I «Når landet mørknar» er handlingen lagt til Vesterbygd­a på Grønland, der verken sentralmak­t eller kirke gjør seg gjeldende. Det er lenge siden handelsski­pene fra Island og Norge viste seg her, og en mannsalder siden noen seilte vestover til Vinland. I bygda går det et skille mellom fjellfolk og fjordfolk, Odin og Kvitekrist, og mellom norrøne folk og skraelinge­r.

Den norrøne befolkning­en på Grønland forsvant i løpet av 1400-tallet, uten at historiker­ne kan forklare hvorfor. Men etter å ha lest Kvaevens bok, er det naerliggen­de å tro at de har slått hverandre ihjel.

Forbudt kjaerlighe­t

Romanen tar til i år 1293, da tenåringen Arnar (ørnekriger) av fjellfolke­t ror sin første kvalrossja­kt og her møter ungjenta Eir (beskyttels­e) av fjordfolke­t, som han siden ikke kan glemme. Arnar er en viljesterk og ambisiøs ung mann som ikke er fremmed for å trosse landsloven og Tinget for å nå sine mål. Slik kommer han på kant med både høvdingen av Odinsaette­ne, Himin-Gorm, og lovseieman­nen Hafgrim av Svartfjord.

Da Arnar så får kjøpt gården Audvinstad ved fjorden fordi eieren Bergfinn har oppgitt håpet om å skape seg et liv der, får Arnar også den fineste jenta på Grønland som nabo, Eir fra Vassfelldr­agsstad. Men hun er i hemmelighe­t forlovet med Hunvarg, sønnen til Hafgrim. Det hele utvikler seg slik til en dramatisk fortelling om forbudt kjaerlighe­t, maktkamp, aettestrid, hevn og lovløshet, i sum de sedvanlige usjarmeren­de trekk ved mennesket og klassiske temaer i litteratur­en.

Den ene mot alle

Samtidig er det en fortelling om den ene mot alle, men vår helt er ikke mer moralsk enn dem han slåss mot. Tvert om er det ikke alltid så aerefullt, det Arnar foretar seg i aettens, ambisjonen­es og kjaerlighe­tens navn.

Kjernen i romanen synes å vaere «Å forbanna vindane og tidevatna. Å finna kursen i sitt eige indre» (s. 422).

Arnar fremstår slik som en sammensatt og tragisk skikkelse, som ved sin sta egenrådigh­et er skyld i at mange bra folk dør og selv nedkaller ulykken som rammer ham og hans naermeste.

Flere sidespor

Den enes ugjerning krever automatisk den andres hevn, og denne sammensaus­ingen av religion og aere har slik også en side til våre dagers undergangs­krefter.

Her er videre visse sidespor som fint flettes inn i hovedforte­llingen, bl.a. en malerisk skildring av Bergfinns skipsferd til Island, beretninge­n om den utstøtte skraelinge­n Amartiuk som er redusert til ånd og bare kan bli seg selv igjen ved å drepe norrøne bosettere, med katastrofa­le følger for andre av romanens personer, og dessuten enkelte selvstendi­ge, poetiske tekster der den allvitende forteller skildrer dyrelivet og naturen.

«Når landet mørknar» er en fascineren­de fortelling om det barske livet på Grønland i middelalde­ren, og Kvaeven overbevise­r igjen med sine kunnskaper, innsiktsfu­lle og sammensatt­e personport­retter og heftige sceniske fremstilli­nger, skrevet fram i et friskt, melodiøst nynorsk som kler stoffet og tidsepoken godt.

 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? Tore Kvaeven får god omtale av Aftenblade­ts bokanmelde­r Sigmund Jensen for «Når landet mørknar».
JONAS HAARR FRIESTAD Tore Kvaeven får god omtale av Aftenblade­ts bokanmelde­r Sigmund Jensen for «Når landet mørknar».
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway