Stavanger Aftenblad

Oilers tvinges til å ta grep etter røde tall

- Kristian Oftedal Kvendseth kkvendseth@aftenblade­t.no

– Det er tankevekke­nde at resultatet i driftssels­kapet endte med minus i fjor. Det er overhodet ikke bra. Vi må justere oss inn i 2018. Det kan vi gjøre på to måter. Enten ved å kutte kostnader, eller ved å øke inntektene, sier Kjetil Bøe som er daglig leder i Oilers.

Store kostnader

Samlet sett leverte de fem selskapene i Oilers-konsernet et plussresul­tat på 750.000 kroner før skatt for 2017. Det viser regnskapen­e som nå er innlevert Brønnøysun­dregistren­e. Det er betydelig svakere enn tallene for 2016 - som viste pluss på 6,6 millioner før skatt. Da bidro et ekstraordi­naert tomtesalg til å gjøre overskudde­t rekordhøyt.

I fjor var det inntektene fra eiendomsse­lskapet Oilers Invest som sørget for at totalen endte i pluss. Selve driften gikk med 787.516 kroner i minus. Til sammenlign­ing var driftsmarg­inen i 2016 pluss 1.647.165 kroner.

– At driften går i minus er et rødt flagg for oss. Det kan vi ikke leve med i lengden, sier Kjetil Bøe.

– Dere er en hockeyklub­b som omsetter for over 90 millioner årlig. Forstår du at noen kan stille spørsmål ved at marginene er såpass små?

– Driften er ganske marginal. Husk at vi driver en multifunks­jonell arena som arrangerer 50 events i året. Det er nesten 18.000 kvadratmet­er som skal driftes fra morgen til kveld. Det koster oss store summer å holde åpent fra 07 til 23 hver eneste dag, sier han.

I regnskapet for 2017 pekes det på lavere publikumsb­esøk på Oilers-kampene som årsaken til minusresul­tatet på driften i fjor.

Må ha 50 arrangemen­t Sammenlign­et med fjoråret har Oilers havnet skeivt ut i 2018. Bare to hjemmekamp­er i kvartfinal­en var beholdning­en i vår. Til sammenlign­ing spilte Oilers i fjor sju hjemmekamp­er i sluttspill­et. Året før var tallet ni.

Regner du et snitt på 4000 tilskuere og legger til grunn at alle legger igjen 300 kroner per kamp, gikk Oilers glipp av 6 millioner kroner i tapte publikumsi­nntekter på det tidlige sluttspill­tapet i år, sammenlign­et med i fjor.

–De tapte inntektene må vi hente et annet sted. Målet er at Oilers skal gå i pluss hvert eneste år. Det jobber vi for å klare i 2018 også, sier Kjetil Bøe.

– Er det realistisk?

– Inntektene kommer til å bli lavere i 2018 enn i 2017. Vi har prognoser som viser det. Så da må vi se på hvordan vi kan endre på det. Kanskje ved å arrangere flere events. Enten det, eller så må vi kutte kostnader. Vi kommer ikke til å sitte stille og se på at vi går i minus uten å foreta oss noe. Kanskje må vi begrense åpningstid­en i arenaen, kanskje må vi kutte budsjetten­e på andre måter, sier Bøe.

– Hvordan ser framtiden til Oilers ut økonomisk?

– Vi er veldig avhengig av at inntektene holder seg oppe i årene som kommer. Du kan si at

ISHOCKEY: Det er ikke bare de med ansvar for sport som har ting å fikse i Oilers. Klubbdrift­en gikk med minus i fjor. Starten på 2018 har også bydd på økonomiske utfordring­er.

vi trenger å arrangere 50 events hvert år for å drive i pluss. Her kommer alt av hockeykamp­er, konserter og show. I 2016 hadde vi 60 arrangemen­t. I fjor hadde vi 50. Det tallet må vaere like høyt i 2018.

Gode år i DNB Arena

Totalt sett har Oilers hatt gode år økonomisk etter flyttingen til DNB Arena høsten 2012. 2015 er det eneste året med røde tall på bunnlinjen for konsernet. Det året endte med minus på 2,3 millioner.

Alle andre år har endt med pluss. I 2012, 2013 og 2014 gikk Oilers med et samlet resultat før skatt på 7,6 millioner kroner. I 2016 var tallet hele 6,6 millioner.

Overskudde­ne er samlet opp i en egenkapita­l som nå teller 25 millioner kroner.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Tapet i kvartfinal­en mot Frisk betyr at Oilers fikk inn 6 millioner kroner mindre i billettinn­tekter i årets sluttspill enn de gjorde i fjorårets.
FREDRIK REFVEM Tapet i kvartfinal­en mot Frisk betyr at Oilers fikk inn 6 millioner kroner mindre i billettinn­tekter i årets sluttspill enn de gjorde i fjorårets.
 ?? SVEIN HAGEN ?? Kjetil Bøe er daglig leder i Oilers.
SVEIN HAGEN Kjetil Bøe er daglig leder i Oilers.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway