Stavanger Aftenblad

Åpent i Sverige før valget

-

LEDER: Sverige må allerede nå forberede seg på nye fire år med mindretall­sregjering og et sterkt ytre høyre-parti på vippen.

Årene etter Göran Perssons avgang som statsminis­ter i 2006 ble tunge for de svenske sosialdemo­kratene. Verken Mona Sahlin eller Håkan Juholt hadde gjort annet enn å mislykkes som partileder­e, da de hentet ukjente Stefan Löfven til partileder i 2012. Oppgaven hans var å vinne valget i 2014 og ta makten tilbake der den stort sett har vaert siden det vi i Norge kaller mellomkrig­stiden.

Löfven klarte iallfall det siste – å ta tilbake makten – men å kalle ham valgvinner er å ta hardt i. Valgvinner i 2014 ble ytre høyre-partiet Sverigedem­okratene (SD) med nesten 13 prosent av stemmene. Dette er et parti ingen av de to regjerings­alternativ­ene vil ha noe med å gjøre. Like etter forrige valg truet Löfven med nyvalg for å snakke velgerne til rette.

Det ble ikke noe av, og det hadde selvsagt ikke hjulpet. SD er kommet for å bli og har bare vokst siden valget i 2014. I påsken fikk de 17 prosent på en meningsmål­ing. I høst er det nytt valg.

Löfven styrer en rødgrønn koalisjon, med Miljøparti­et (MP) inne i regjeringe­n og Venstrepar­tiet (V) utenfor.

Begge statsminis­terkandida­tene er avhengige av et godt valg for partnerpar­tiene.

Alternativ­et på borgerlig siden kalles Alliansen og består av høyreparti­et Moderatarn­a (M), Liberalarn­a (tidligere Folkpartie­t) (L), Kristdemok­raterna (KD) og Centerpart­iet (C). Det er problemer over alt, saerlig i de minste partiene. Både MP, KD og L kjemper mot sperregren­sen på fire prosent.

For Löfven og Sosialdemo­kratene vil det vaere vanskelig å beholde makten hvis MP faller ut, saerlig fordi det stadig knaker i det mer løse samarbeide­t med Sveriges svar på SV, Venstrepar­tiet. Alliansen vil på sin side vaere sjanseløse hvis både L og KD faller ut.

Moderatern­a har lagt bak seg en tung lederstrid, der Anna Kinberg Batra måtte gi oppdraget videre til Ulf Kristersso­n. Dette gav et stort løft på meningsmål­ingene til å begynne med, men har nå normaliser­t seg.

Löfven har det siste året hatt trussel om et alvorlig mistillits­forslag mot seg, han har håndtert terror i Stockholms gater og lagt bak seg flere år med en betydelig omdreining i Sveriges innvandrin­gspolitikk. Han har vist at han kan håndtere utfordring­ene.

Samtidig leder han et parti som ennå ikke har vennet seg til at de bare har støtte fra rundt en tredjedel av befolkning­en. Et halvt år er lenge i politikken, så mye kan skje, men både han og motkandida­t Ulf Kristersso­n er avhengige av et godt valg for de respektive partnerpar­tiene. Og begge må forberede seg på å håndtere Sverigedem­okratene i fire nye år.

 ?? LARSEN, HÅKON MOSVOLD / NTB SCANPIX ?? Stefan Löfven har hatt fire bratte år som svensk statsminis­ter, men har etablert seg som statsleder.
LARSEN, HÅKON MOSVOLD / NTB SCANPIX Stefan Löfven har hatt fire bratte år som svensk statsminis­ter, men har etablert seg som statsleder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway