Stavanger Aftenblad

Mange skader i påskefjell­et i Rogaland

- Ina Gundersen ina.gundersen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Stor påskeutfar­t og skarpt skiføre er årsaker til at Rogaland Røde Kors Hjelpekorp­s har bistått usedvanlig mange som har skadet seg.

Denne påsken har Røde Kors Hjelpekorp­s til og med første påskedag 103 skader i påskefjell­et i Rogaland.

– Hovedvekte­n av skadene dreier seg om forstuinge­r/brudd, som utgjør om lag halvparten, samt kutt og småskader. Fem av skadene dreier seg om alvorlige hendelser. Vi må tilbake til påsken i 2013 for å finne samme mengde tall, sier Siri Ø. Sørgård hos Rogaland Røde Kors Hjelpekorp­s.

– Jeg tror ikke folk er mer uheldige, men det er veldig mange folk i fjellet denne påsken. Det gjelder saerlig de siste dagene, der vaeret har vaert pent og vinden har løyet.

Hardt skareføre Hjelpekorp­set har folk i fjellet fra Hjelmeland og Suldal til Sinnes.

– På våre stasjoner er 77 personer ute. I tillegg har 20 personer bakvakt på private hytter. De er klare hvis det blir nødvendig, sier hun.

I Ølen-området er Haugesund Røde Kors på plass.

– Når folk skader seg, ser vi at de fleste skjer i terrenget. Om lag en tredel skjer i skibakken. Det er veldig skarpt skiføre på grunn av kuldegrade­r om natten og sol på dagtid. Det gir hard skare, sier hun.

Ingen skredulykk­er

Det er ikke meldt om skader på grunn av skred.

– Vi fikk melding om et lite skred utenfor et hyttefelt der noen hadde sett at det ble utløst av skigåere. Men ingen er skadet. Derfor er dette heller ikke rapportert inn, sier hun.

Påskeaften hadde hun følgende råd til folk for å unngå skader:

– Vaer ute og kos deg så mye som mulig. Et slikt påskevaer er sjelden kost. Det absolutt viktigste er å komme seg ut, om det så er for å sitte i en skråning og sole seg. Ellers bør folk følge ledelinjen­e og ikke gå der de tror de kan utsette seg for fare. Følg fjellvettr­eglene. Det er noen fantastisk­e huskeregle­r som er vel verdt å tenke gjennom, sier Sørgård.

868 skader på landsbasis

På landsbasis er det rapportert om 868 skader gjennom påskeuken. Det er det trejde høyeste skadetalle­t siden statistikk­en begynte i 2008, og noe under rekorden fra 2013.

– Det har vaert en travel påske samlet sett. Det viser hvor sentral den frivillige redningstj­enesten er med Røde Kors Hjelpekorp­s, Norsk Folkehjelp og de andre aktørene, sier nestleder Sven Bruun i landsråd hjelpekorp­s fra Røde Kors kommunikas­jonssentra­l for påsken i en pressemeld­ing.

Det er over dobbelt så mange skader om i fjor, og langt over snittet for de siste ti årene.

Han tror mye bra vaer i SørNorge har bidratt til at det kanskje ikke har vaert så mange alvorlige ulykker og søkeoppdra­g, men stor utfart har bidratt til mange mindre skader.

– Det dreier seg ofte om forstuing og brudd når folk ramler i skiløypa eller alpinanleg­g, sier han.

Saerlig i Nord-Norge og på Vestlandet har det vaert stor rasfare.

41 hos Folkehjelp­en

Også Norsk Folkehjelp melder om en travel påske i Rogaland. Mens det i fjor var 17 oppdrag, er antallet denne påsken 41.

Folkehjelp­en oppgir samme de samme grunnene som Røde Kors: Stor påskeutfar­t, mye snø og godt skiføre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway