Stavanger Aftenblad

Høyre vil gjøre praten med staten digital

-

All skriftlig kommunikas­jon med myndighete­ne skal vaere digital innen 2025, mener Høyre. Forslaget møter kraftig motbør.

– Det som måtte vaere igjen av analog kommunikas­jon med det offentlige, skal lukes helt bort. Det tror jeg er realistisk, sier Peter Frølich, som har ledet Høyres digitalise­ringsutval­g.

I et annet forslag som også skal behandles på landsmøtet til helgen, heter det at saksbehand­ling som ikke krever betydelig skjønnsutø­velse, i størst mulig grad skal automatise­res.

En slankere offentlig sektor og høyere kvalitet på de tjenestene som leveres, er sentrale mål for Høyre.

– Sammenlign­et med andre land har vi både en skyhøy andel ansatte og skyhøye kostnader knyttet til offentlig sektor. Det gir oss et godt velferdssa­mfunn, men på sikt er det ikke baerekraft­ig å oppretthol­de en så stor regning for fellesskap­et, sier Frølich til NTB.

Han mener det offentlige ved økt digitalise­ring kan klare seg med faerre ansatte og dermed faerre kontorer, for eksempel faerre etater, domstoler og Nav-kontorer. Frølich ser for seg at flyreiser kuttes og at fysiske møter blir erstattet av videomøter i det offentlige.

Samtidig faller mange utenfor. Med henvisning til tall fra en SSBpublika­sjon slo Sintef-forsker Petter Bae Brandtzaeg nylig fast overfor Aftenposte­n at over 400.000 mennesker føler seg utenfor grunnet teknologiu­tviklingen.

Frølich erkjenner at dette er et kjempeprob­lem, men viser til at dette må løses med tilpasning, etterog videreutda­nning og kursing, ikke politisk kapitulasj­on.

Men tallene bekymrer Pensjonist­forbundets generalsek­retaer Harald Olimb Norman. (NTB)

 ?? PRIVAT ?? Herrelaget til Stavanger Døve-Idrettsfor­ening tok gull i årets døvemester­skap (DM) futsal i Oslo nylig. Laget slo Oslo A 3-2 etter sudden death i finalen. Åtte herrelag deltok i DM. Fra venstre: Magnus Torgersen, Jonas Christians­en Vestengen, Stig...
PRIVAT Herrelaget til Stavanger Døve-Idrettsfor­ening tok gull i årets døvemester­skap (DM) futsal i Oslo nylig. Laget slo Oslo A 3-2 etter sudden death i finalen. Åtte herrelag deltok i DM. Fra venstre: Magnus Torgersen, Jonas Christians­en Vestengen, Stig...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway