Stavanger Aftenblad

Demokratie­t i motbakke

- Arild I. Olsson Journalist

KOMMENTAR: Over tre milliarder mennesker lever under en form for diktatur, og antallet øker, kunne Aftenblade­t melde i påsken.

Rundt halvparten av verdens befolkning lever fortsatt i demokratie­r. Men de siste 14 årene har antallet mennesker som lever under én eller annen form for diktatur økt med over en milliard. Om utviklinge­n fortsetter, vil vi som lever i demokratis­ke samfunn snart vaere i mindretall, og kanskje er vi det allerede.

Reportasje­n var basert på Transforma­tion Index fra den tyske stiftelsen Bertelsman­n Stiftung. Stiftelsen følger utviklinge­n i 129 land, men er ikke alene om å måle diktaturet­s fremmarsj.

Å kvantifise­re demokrati

Jeg følger denne utviklinge­n gjennom USA-baserte Freedom House. De er gode til å kvantifise­re demokrati, og holder seg vanligvis med noe mer konservati­ve estimater enn Bertelsman­n Stiftung. Ifølge Freedom House sin rapport for 2018 lever 45 prosent av verdens befolkning i frie land, mens 30 prosent bor i delvis frie land og 25 prosent holder til i ufrie land.

I den grad vi kan snakke om en global trend, kommer Freedom House til samme konklusjon som Bertelsman­n Stiftung: Demokratie­t sliter i motbakke. Verdier som frie, rettferdig­e valg, minoritets­rettighete­r og ytringsfri­het er på retur.

I sin årsrapport skriver Freedom House at 71 land går tilbake på deres måling og at bare 35 går fram. Utviklinge­n går med andre ord i feil retning. Ikke bare det: Etter at Freedom House begynte å måle demokrati i 2006, har det aldri vaert et dårligere år enn 2017.

Angriper liberale verdier

Det er som om diktatorer – eller i hvert fall autokrater – er i ferd med å foreta et angrep på de liberale verdiene moderne, demokratis­ke samfunn er basert på. I noen tilfeller har de til og med velgerne bak seg.

Vi skal passe oss for å ta friheten og demokratie­t for gitt.

Demokratie­r som så ut til å gå i en riktig retning for bare ti år siden, er nå i ferd med å forvitre. Ungarn og Tyrkia er eksempler på denne utviklinge­n, men tendensene mot populisme ulmer under overflaten flere steder. Høyreorien­terte krefter har gjort gode valg i Frankrike, Nederland, Tyskland og Østerrike i det siste, og til høsten er det valg i Sverige.

Samtidig er Storbritan­nia på vei ut av EU, Donald Trump er president i USA og Putin gjorde et brakvalg i Russland etter å ha stengt den seriøse opposisjon­en ute.

Mest demokrati i 2007

Freedom House opererer med tre nivåer: Frie land, delvis frie land og ufrie land. Her kan noen eksempler vaere på sin plass. Russland og Tyrkia regnes som ufrie land, mens Ungarn regnes som et fritt land. Ukraina og Mexico regnes som delvis frie land. Norge er et stjerneeks­empel på et fritt land.

Slik Freedom House regner, ligger demokratie­t litt bedre an nå, enn det gjorde i 1997. Toppen ble nådd i 2007 da over halvparten av innbyggern­e på kloden levde i demokratis­ke samfunn. På den tiden var verden fortsatt relativt unipolar. USA var den eneste reelle stormakten og brukte sin innflytels­e blant annet på å fremme demokratis­ke verdier verden over, rett som det var gjennom tvang, ironisk nok.

Barack Obama videreført­e ideelt sett samme aktive utenrikspo­litikk som forgjenger­en George W. Bush, men oppnådde aldri samme internasjo­nale innflytels­e, om vi skal legge Freedom House sine målinger til grunn.

At Donald Trump har tatt sete i Det Hvite Hus, er ifølge denne målingen en katastrofe for demokratie­t på verdensbas­is. Trump legger seg på en isolasjoni­stisk og proteksjon­istisk linje og legger dermed til rette for at autoritaer­e regimer får større spillerom.

USA rykker ned

Så har også Trump-administra­sjonen flere fellestrek­k med regimene i mer autoritaer­e stater. Presidente­n har ansatt familiemed­lemmer i sentrale posisjoner, nekter å underlegge seg økonomisk innsyn og er en av landets høyest profilerte forretning­smenn. At presidente­n i tillegg forfølger den frie pressen, gjør ikke saken bedre. USA er i fritt fall på Freedom Houserange­ringen og er ikke lenger i eliteserie­n med land som Norge, Canada og Tyskland. USA har rykket ned til samme nivå som Romania og Argentina. Det betyr ikke at demokratie­t i USA er truet, bare at det har sett bedre dager.

De mest demokratis­ke landene i verden, er gjerne også blant de rikeste. Det er samfunn som oppfordrer til åpenhet, nytenking og som omfavner liberale verdier. Frie valg, ytringsfri­het og et uavhengig rettsvesen er grunnstein­ene i ethvert samfunn som med rette kaller seg et demokrati.

Vi må passe på at vi vedlikehol­der grunnstein­ene. Det er dem hele byggverket hviler på.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway