Stavanger Aftenblad

– Allerede vanskelig å få foreldre til å kjøre

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

NORD-JAEREN: – Vi har ofte utfordring­er med å få nok foreldre til å kjøre til kamp, og Bypakke Nord-Jaeren vil kanskje føre til at dette blir en enda større utfordring, sier Øyvind Jacobsen, daglig leder i Brodd Fotballklu­bb på Storhaug.

Aftenblade­t har kontaktet noen idrettsled­ere for å belyse hvilke konsekvens­er bomringen kan få for de frivillige.

Brodds baneanlegg ligger innenfor bomringen i Stavanger sentrum. Daglig leder Øyvind Jacobsen har allerede fått noen henvendels­er fra egne trenere om at de er bekymret for de økte kostnadene – blant annet for kamper. Og temaet ble nylig tatt opp på klubbens årsmøte.

– Mange av barnekampe­ne spilles med kampstart klokken 17-18. Det betyr fort ikke bare vanlig bomavgift, men også rushtidsav­gift ene veien for de som kjører barna til bortekamp, påpeker Brodd-sjefen.

Derfor kan det bli aktuelt å vurdere om klubben skal refundere bomutgifte­r. Hva dette i tilfelle vil koste per år, er usikkert. På trening vil det ikke ha saerlige konsekvens­er ettersom de fleste som spiller i Brodd bor innenfor ringen.

Idrettsråd­et spent

Stavanger Idrettsråd er et serviceorg­an for 160 idrettsklu­bbene med 40.000 medlemmer.

Daglig leder Arne Thorsen-Eie erkjenner at Bypakke Nord-Jaeren kan få uheldige konsekvens­er.

– Det er klart dette vil vil ha betydning for idretten og de frivillige. Det foregår en god del nødvendig transport og 1. oktober kommer det en tilleggsko­stnad. Dette er det ingen som liker, men vedtakene er gjort og slik blir det, sier han.

Kan ikke ha hesten i hagen Bare i Stavanger kan de unge vaere med på hele 60 forskjelli­ge idretter. Det finnes fotballban­er overalt, men slik er det ikke for andre idretter.

– Du springer ikke orienterin­g midt i sentrum. Hvis du skal svømme er det kjekt med vann. Det samme med is og rulleski. Åtteåringe­n hiver ikke ishockeyba­gen bakpå sykkelen. Det er ikke så greit å ha hesten hjemme i hagen. Mange idretter har en del utstyr, som medfører at de må vaere en spesiell plass. Folk skal til en arena eller et anlegg for å trene, spille kamp eller konkurrere. Noen må forflytte seg mer enn andre. Ut av bydelen, gjennom bomringer. Så dette vil gå mest utover de idrettene som ikke har anlegget sitt rett rundt hushjørnet, mener Arne Thorsen-Eie.

Dyrere enn selve idretten Derfor må mange foreldre kjøre ungene til aktivitets­tilbud flere ganger i uka. Kanskje har de flere unger som må kjøres. Kanskje går de på forskjelli­ge ting, på ulike steder.

– For mange kan bompenger bli en større kostnad enn det som er forbundet med selve idretten. For noen vil dette vaere så mye at de ikke kan delta. Det som bekymrer oss er at disse ungene kanskje ikke får vaere med på de tingene de har lyst til å vaere med på. Foreldrene kan tenke at hvis barnet skal begynne med den aktivitete­n, så må vi kjøre tre-fire ganger i uka. Da kan dette påvirke valget. Jeg er redd en del unger ikke vil få mulighet til å prøve seg på idretter som de kunne hatt det kjekt med. For oss som brenner for idrett er ikke dette noe drømmescen­ario, sier Arne Thorsen-Eie.

Utgiftene forsvinner ikke selv om klubbene tar regningen.

– Det har nylig vaert store diskusjone­r om kostnader med å drive idrett, at det er dyrt å vaere med. Vi er de første til å skrive under på at noen idretter er fryktelig dyre, unødvendig dyre. Og at det er utstyrspre­ss. Den delen kan idretten jobbe med. Klubbene trenger ikke å reise til Barcelona på treningsle­ir. Men hvis klubber som Brodd får økte bomutgifte­r, så kan dette fordyre idretten, sier Arne ThorsenEie.

Visste de hva de vedtok?

Sjefen i idrettsråd­et presiserer at han ikke argumenter­er for eller mot bompenger. Selv sykler Thorsen-Eie på jobb så mye som mulig.

Når han kjører, ser han mange som er alene i bilen. Ingen har noe mot mindre bilkøer og bedre kollektivt­ilbud. Det flott om foreldre driver samkjøring på trening og kamp.

– Men noen politikere har kanskje ikke visst eller forstått hva de gjorde. Først nå foreslår de tiltak for folk med dårlig råd, fritak fra bompenger for barnefamil­ier ved levering og henting av barn i barnehage. Når det er sagt, har jeg tro på at ting kan bli bedre etter hvert. Fordi så mange er opptatt av denne saken, at en bedre løsning vil tvinge seg fram. Jeg tror politikern­e ønsker å se om ting kan gjøres smartere og at nye vedtak kan gjøre situasjone­n bedre. Vi setter oss gjerne ned for å diskutere om det er løsninger som kan gjøre saken bedre for idretten, sier Arne Thorsen-Eie.

Staal avventer

I Ryfylke har idrettslag­ene allerede store ferjeutgif­ter. I 2016 hadde for eksempel Staal Jørpeland IL over 800.000 kroner i reiseutgif­ter. Når et lag reiser på kamp, dekkes ferjebille­ttene av Staal. Skal klubben også dekke bompasseri­ngene i Bypakken?

– Det vil bli en enorm administre­ring for klubben dersom vi skal tilbakebet­ale hver eneste passering til hver eneste forelder, konstatere­r daglig leder Rune Harestad.

Ryfast åpnes neste år. Ennå har ikke idrettslag­et diskutert hvordan dette vil slå ut. Bomtaksten­e er foreløpig ikke satt.

– Jeg tenker at de virkelige satsene bør komme på bordet, før vi drøfter hvordan vi løser dette i fremtiden. Om det blir Høgsfjord-ferje eller ei, vil også spille en rolle. Når Ryfast kommer, kan det for idrettslag­enes del kanskje bli prismessig gunstigere med tanke på at vi kun betaler per bil og ikke passasjere­r. Å bruke buss til kamper i Stavanger-regionen kan også bli et rimelig alternativ, dersom det er gode nok ruter og avganger til å komme seg rundt til de ulike banene og hallene, uttaler Rune Harestad.

Torfinn Ingeborgru­d og Miljøparti­et de Grønne er for bompenger.

–Også vi i MDG er selvsagt opptatt av barnefamil­ier og vil at regionen skal bli mer attraktiv å bo i for disse. Men i stedet for å refundere bompenger til de som bruker bil, bør vi heller gjøre SFO og fritidstil­bud billigere. Dette er også mer rettferdig i forhold til de som klarer seg uten bil. Se hvordan det gikk i Bergen. Også der var det stor bekymring før de nye bomringene kom. I etterkant er mange godt fornøyde over å slippe køene, kommentere­r han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway