Stavanger Aftenblad

Asyl-forsker peker på omsorgslot­teri og kritiserer UDI

-

OSLO: Flaks eller uflaks kan vaere avgjørende for omsorgskva­liteten for enslige mindreårig­e asylsøkere, mener Fafo-forsker.

Enslige mindreårig­e asylsøkere (EMA) er sendt på flyttefot opptil ti ganger fra 2015 til mars 2018 - mot tre-fire flyttinger normalt. Over 600 barn er flyttet på fem ganger eller mer i perioden. Flyttingen­e har rammet EMA-gruppen hardest.

– Systemet, slik det er lagt opp i dag, sikrer ikke forsvarlig omsorg for alle, sier Fafoforske­r Silje Sønsterudb­råten.

Fafo leverte nylig en rapport om omsorgspra­ksiser for denne gruppen til Utlendings­direktorat­et (UDI).

– Sannsynlig­vis er dette den tøffeste perioden for enslige mindreårig­e asylsøkere i mottak på veldig lang tid, sier hun.

Sønsterudb­råten mener det er en rasjonell strategi ikke å slippe folk inn i livet når flytting skjer så mange ganger på to år.

– Til slutt ser vi at ungdommen gir opp, sier hun.

– Mange av disse baerer på traumer og har mange symptomer på psykisk sykdom og posttrauma­tisk stress. Da er man avhengig av stabile relasjoner, helst til voksne. I stedet preges oppholdt i Norge av at man flyttes mye rundt på.

– Flaks og uflaks Fafo-forskeren peker på midlertidi­ge stillinger, lave lønninger og tilfeldigh­eter i et system som har gått fra over 100 til under ti EMA-mottak på under to år. Noen mottak overlater alt ansvar for innkjøp og matlaging til ungdommen selv, ifølge forskeren, som mener dette ikke er forsvarlig omsorg.

– Tilgangen til mat for ungdom på mottak svaert ulik og vilkårlig. Det er flaks eller uflaks om du kommer på mottak der det er ditt eget ansvar at du ikke legger deg sulten, eller et mottak som tar aktive grep for å hindre dette. Og det er flaks eller uflaks om du på mottaket får god kontakt med ansatte som bryter regler og deler sin mat med deg eller ikke, sier hun.

Andelen der mottaket vet det har forekommet selvskadin­g, er 13 prosent, og 3 prosent har forsøkt å ta sitt eget liv, ifølge Fafo-rapporten.

– I det store bildet lever de aller fleste greit og har det fint. Vi kan ikke forvente at ungdom som bor på asylmottak skal trives, men det er bekymrings­verdig at mange faller utenfor. Og mange er syke, sier hun.

Hun påpeker at mottakene skjøtter omsorgsans­varet på vegne av UDI og at relasjoner må fungere for at grunnlegge­nde behov som mat, søvn, trygghet og et tilrettela­gt helsetilbu­d skal komme på plass.

Sønsterudb­råten roser UDI for å ha prøvd å ta noen hensyn, eksempelvi­s ved å utsette flytting noen ganger til skoleferie­r, men hun ser mye potensial på flytting, ikke minst ved nedleggels­er av mottak.

UDI svarer

– Vi tar funnene i rapporten på alvor. Den har hjulpet UDI med å definere mer konkret hva god omsorg er overfor enslige mindreårig­e på et mottak. Det handler blant annet om regelmessi­ge måltider, søvn, tette relasjoner til voksne, forutsigba­rhet og ledelse, sier assisteren­de direktør i UDI, Birgitte Lange.

Seksjonssj­ef Knut Berntsen i UDI sier matpenger i for stor grad er forvaltet på egenhånd av ungdommer som trenger mer oppfølging på kosthold og at regelverke­t har vaert praktisert ulikt i mottakene.

Av tiltak nevner UDI midler til tre ekstra barnefagli­ge stillinger, 20 millioner til styrking av barnefagli­g kompetanse i asylkjeden i 2017, intensiver­t samarbeid med barnevern- og helsesekto­ren og kunnskapsi­nnhenting på omsorg og oppfølging. UDI mener det ble funnet mindre vold og aggresjon enn ventet i rapporten.

Utfordring­en har vaert omsorgsbeg­repet, ifølge Lange.

–Det har vaert tolket noe forskjelli­g i mottakene, men det gjør vi noe med nå, sier hun.

– UDI holder nå på å gjennomgå regelverke­t og rutinene våre, og gjør organisato­riske grep for å forbedre det barnefagli­ge arbeidet, forteller Lange.

 ??  ?? Fafo-forsker Silje Sønsterudb­råten.
Fafo-forsker Silje Sønsterudb­råten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway