Stavanger Aftenblad

Er dette en formidabel utvikling, Wirak?

- Erland Braein Sandnes

KULTURPOLI­TIKK: Sandnes kulturhus og Kinokino har samlet sett en formidabel nedgang i besøket i Ap’s og Frp’s tid i flertall i kommunen.

I Stavanger Aftenblad 24. mars sier ordfører Stanley Wirak at det er formidabel­t som Sandnes kulturhus har utviklet seg. Han har rett.

Det siste året Sandnes kulturhus og Kinokino ble drevet som to ulike institusjo­ner med helt ulikt programinn­hold, hadde de to institusjo­nene samlet 102.000 publikumme­re, med 1,5 besøk pr. innbygger i kommunen.

I årsmelding­en for 2017 fremgår det at det totalt var 64.000 publikumme­re i de to husene, med 0,8 besøk pr. innbygger. Publikumsn­edgangen i Sandnes kulturhus er spesielt bemerkelse­sverdig. I 2012 hadde huset 67.000 besøk, ett besøk pr. innbygger i kommunen. I 2017 hadde huset 49.000 besøk, 0,6 besøk pr. innbygger

De to husene har samlet sett en formidabel nedgang i besøket i Ap’s og Frp’s tid i flertall i kommunen.

Mindre og dårligere program

Så hva er så årsakene til denne formidable nedgangen? Den første som springer en i øynene, er en stadig og kraftig reduksjon av realverdie­n av det kommunale bidraget til huset. Korrigert for en endring i måten å regnskapsf­øre husleie internt i kommunen, er bidraget i 2017-kr redusert fra 14,1 mill. kr til 11,2 mill. kr, eller med 20 prosent. Det blir det mindre og dårligere program av.

Den andre årsaken som det også pekes på i årsmelding­en for 2017, er en økt konkurrans­e, saerlig fra Stavanger konserthus. Men i en slik skjerpet konkurrans­esituasjon har altså Ap og Frp valgt å redusere innsatsen på sine egne hus.

Etablert en intern konkurrans­e

I tillegg har sammenslåi­ngen av Kinokino og kulturhuse­t og de påfølgende endringene i programinn­hold i Kinokino, medført at kommunen har etablert en situasjon hvor mye aktivitet som tidligere ville blitt avholdt i kulturhuse­t, er flyttet til Kinokino. Så i tillegg til konkurrans­en fra Stavanger har Ap og Frp etablert en intern konkurrans­e mellom husene, på et lavere totalbudsj­ett, som har bidratt til å svekke publikumst­allet i kulturhuse­t uten at publikumst­allene i Kinokino har steget tilsvarend­e. Selv med aktivitet som tidligere ville ha blitt gjennomfør­t i kulturhuse­t, hadde Kinokino et besøk som var lavere enn i perioden 2010–2012 mens kulturhuse­ts publikumst­all er svekket kraftig.

Endelig har stadig stigende kostnader ved bruk av kulturhuse­t, uten at tilskuddor­dningen for lag og foreninger som bruker huset har økt tilsvarend­e, ført til at det nå er omtrent umulig for lokale ikke-kommersiel­le aktører å bruke huset.

Ukyndighet

Enda mere formidabel­t enn nedgangen i brukene av de to husene, er den ukyndighet, manglende vilje til satsing på kulturlive­t i Sandnes og enestående evne til å dekke over egen tilkortkom­menhet som Wirak og flertallsp­artiene viser.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? – Det er nå omtrent umulig for lokale ikke-kommersiel­le aktører å bruke Sandnes kulturhus, skriver Erland Braein.
PÅL CHRISTENSE­N – Det er nå omtrent umulig for lokale ikke-kommersiel­le aktører å bruke Sandnes kulturhus, skriver Erland Braein.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway