Stavanger Aftenblad

Stavanger må sette oppvekst først

- Grethe Stødle Leder i Stavanger Røde Kors Omsorg

FATTIGDOM: 2968 barn i Stavanger levde i 2016 i familier med vedvarende lavinntekt (relativ fattigdom). Dette er en økning på 900 (43,6 prosent) i løpet av fem år.

Relativ fattigdom betyr at gruppen mangler ressurser til å delta i aktivitete­r og oppretthol­de den levestanda­rd som er vanlig i samfunnet rundt dem.

Bekymret rådmann

Stavanger er et av stedene i Norge med størst sosiale forskjelle­r, sier en bekymret rådmann Per Kristian Vareide til Aftenblade­t 26. mars. I rapporten Sosial Puls, som Røde Kors har utarbeidet sammen med Statistisk sentralbyr­å (SSB), er gruppene med de størst humanitaer­e behovene i Norge kartlagt. De åtte på topp er: y Personer med alvorlige rusproblem­er. y Barn som utsettes for mishandlin­g,

vold, mobbing og omsorgssvi­kt. y Asylsøkere, saerlig barn og de som

har fått avslag. y Eldre med og uten demens, i sykehjem. y Personer med alvorlige psykiske

lidelser. y Langtids sosialhjel­psmottaker­e. y Fattige barnefamil­ier. y Unge utenfor eller i randsonen av

arbeidsliv og utdanning.

Halvparten av behovene er direkte knyttet til barn og unge, og ytterliger­e tre (rusavhengi­ghet, psykisk sykdom og sosialhjel­psmottaker­e) er utfordring­er som ofte skyldes en krevende oppvekst. Et av de viktigste grepene for å hindre lidelse og nød i Norge, er derfor en betydelig styrking av innsatsen mot barn og unge.

Grunn til uro

De tall rådmann Vareide nå har presentert, gir grunn til uro. Stavanger Røde Kors tilbyr en rekke tiltak for å møte de utfordring­ene økende fattigdom blant barn fører med seg. Samtidig mener vi myndighete­ne må trappe opp innsatsen overfor barn og unge drastisk. Sosial Puls avdekker systemsvik­t og store hull i barn og unges sikkerhets­nett. Mange lider uten å få nødvendig hjelp og oppfølging.

Myndighete­ne må sette oppvekst først, og styrke innsatsen gjennom flere grep: y En systematis­k oppfølgnin­g av alle barn, hvor alle kommuner jevnlig må kartlegge og vurdere barn og unges oppvekstmi­ljø og sårbarhet. Kommuner med saerlige utfordring­er må havne på en egen liste for kommuner med utfordrend­e oppvekstsv­ilkår som utløser ekstra ressurser og oppfølgnin­g. y En av de største utfordring­ene knyttet til psykisk vold, mobbing og utestengel­se blant unge er at en stadig større del av dette foregår via digitale medier og er gjerne skjult fra foreldre og laerere. Vi må derfor styrke opplysning­sarbeidet om digital mobbing, og skolene må få et større ansvar for å ta tak i og håndtere hets, mobbing og vold som utøves gjennom sosiale medier. y Forebyggen­de tiltak overfor barn og unge må lovfestes. I dag blir fritidstil­tak og sosiale møteplasse­r for ungdom ofte nedpriorit­ert, fordi de er ikke lovpålagt. y Vi må ha et bedre lokalt samarbeid om oppvekst hvor lokale frivillige og myndighete­r som arbeider med barn og unge, møtes jevnlig og deler erfaringer og utfordring­er.

Gode krefter må jobbe sammen

Røde Kors har et bredt aktivitets­tilbud også i Stavanger, men for å lykkes må alle gode krefter jobbe sammen. Alle må vi strekke oss litt lenger. Vi må bry oss, vise omsorg og omtanke. Også politikern­e må merke seg rapportens klare melding om å prioritere oppvekst. Det er vår felles plikt å ta tak i disse utfordring­ene.

La meg samtidig understrek­e at de fleste barn er heldige fordi de vokser opp i Norge. Unntakene er imidlertid alvorlige for de det gjelder. Vi kan ikke marginalis­ere noens lidelse og nød, bare fordi de lever i et samfunn hvor de aller fleste av oss i realiteten har få alvorlige bekymringe­r. En vond barndom varer livet ut. Vi kan ikke akseptere at så mange barn og unge ikke får den hjelpen de trenger.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? – Mange barn og unge lider uten å få nødvendig hjelp og oppfølging, skriver Grethe Stødle.
SHUTTERSTO­CK – Mange barn og unge lider uten å få nødvendig hjelp og oppfølging, skriver Grethe Stødle.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway