Stavanger Aftenblad

Statoil kan ikke tidfeste oppstart for gigantplat­tformen

- Tor Gunnar Tollaksen journalist tor.gunnar.tollaksen@ aftenblade­t.no fotograf jon.ingemundse­n@ aftenblade­t.no

STAVANGER: Martin Linge-modulene på Rosenberg skal nå bli nøye gjennomgåt­t for at Statoil skal få oversikt over tilstanden. Ptil-sjef Anne Myhrvold varsler flere tilsyn.

– Vi har vaert tett på Martin Linge mens prosjektet var under Total. Fortsatt skal vi vaere tett på og gjøre tilsyn mens modulene ligger her, sier Petroleums­tilsynets direktør Anne Myhrvold til Aftenblade­t.

Hun påpeker at tilsynsmyn­digheten vil bruke lisensmøte­r og de treffpunkt­ene som er for å følge prosjektet videre i forbindels­e med oppstart.

– Det vi er mest opptatt av nå er at Statoil får en oversikt over gjenståend­e arbeid og lager seg realistisk­e planer og forstår risikobild­et sånn at det reduserer risiko for hendelser og ulykker, sier Myhrvold.

– Krevende å overta

For det er ingen tvil om at Martin Linge har vaert et brokete Asiaprosje­kt. Mange utsettelse­r har det vaert for prosjektet som til nå har sprukket med 12,2 milliarder kroner.

Det er også knyttet en viss spenning til tilstanden på modulene og kvaliteten på det tekniske arbeidet som er gjort i SørKorea. Statoil kommer til å ha en nøye gjennomgan­g av plattforme­n i tiden framover og selskapet vil ikke tidfeste produksjon­soppstart for Martin Linge.

– Det er krevende å overta som operatør i sluttfasen av et prosjekt. Nå er det viktig at vi bruker tiden sammen med Rosenberg for å få oversikt over utestående arbeid og at vi har gode planer for det vi skal gjennomfør­e mens plattforme­n er ved land, slik at vi sørger for en god og sikker oppstart, sier Arne Sigve Nylund, Statoils konserndir­ektør for norsk sokkel, til Aftenblade­t.

Den tidligere operatøren Total forholdt seg til et oppstartst­idspunkt i andre kvartal 2019. Dette er noe Statoil ikke kan garantere.

– Vi går ikke ut med en dato, for per nå vet vi det ikke. Vi har et hovedbilde, men sier ikke en bestemt dato eller kvartal. Det gjør vi først når vi har fått oversikt. Når vi går ut med kvartal eller periode så skal vi levere på det, og da skal vi starte opp slik at vi er sikre på at ingen skader seg, det er hoveddrive­rne våre, understrek­er Nylund.

– Viktig for byen

Før en tur ombord på plattformm­odulene, som ligger på frakteskip­et «Black Marlin» og er godt synlige i Stavangers bybilde, smilte de på rekke og rad på podiet som var satt opp på Rosenberg-kaien; Rosenberg-direktør Jan T. Narvestad, arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie, Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø og tre Statoil-direktører med Arne Sigve Nylund i spissen.

Foran seg hadde de et par hundre Rosenberg-arbeidere. Naturligvi­s kunne ikke direktør Jan T. Narvestad skjule stoltheten. Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø kvitret også om hvor viktig det er å ha et synlig symbol på aktivitet på Rosenberg og ringvirkni­ngene det skaper for arbeidspla­sser i byen.

Litt som den «gamla goa tiå», altså, bare at den gang var det han far og de selv som sto for arbeidet og ikke bare plukket opp småsmuler fra gigantiske Asiaprosje­kt. Martin Linge i seg selv vil engasjere drøyt 300 Rosenberg-arbeidere.

– God dialog med Total

– Hva så med tilstanden på Martin Linge-modulene?

– Vi har hatt tilsyn i Sør-Korea og gitt Total et pålegg i mars i fjor og følger dette videre opp, sier Ptil-sjef Anne Myhrvold.

Arne Sugve Nylund roser samarbeide­t selskapet har hatt med Total underveis i byggeprose­ssen, men sier samtidig at når Statoil har overtatt operatøran­svaret, har selskapet en helt annen hånd på rattet enn det selskapet hadde som partner.

– Hva har Statoil tatt laerdom av i dette prosjektet etter erfaringen­e med Goliat?

 ??  ?? Rosenberg-direktør Jan T. Narvestad peker og forklarer mens Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø, til venstre, og Anniken Hauglie, arbeids- og sosialmini­ster, følger nøye med.
Rosenberg-direktør Jan T. Narvestad peker og forklarer mens Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø, til venstre, og Anniken Hauglie, arbeids- og sosialmini­ster, følger nøye med.
 ?? Jon ingemundse­n ??
Jon ingemundse­n
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway