Stavanger Aftenblad

Hauglie ber Petroleums­tilsynet vaere «litt hardere i klypa»

- Hilde Øvrebekk Lewis hilde.ovrebekk.lewis@aftenblade­t.no

HMS-MELDING: Fagforenin­gene er fornøyd med at arbeidsog sosialmini­ster Anniken Hauglie tar tak i et «treigt» tilsyn.

– Jeg sier litt spissformu­lert at Petroleums­tilsynet (Ptil) må vaere harde i klypa, når det er nødvendig. De må vaere tydelige, i alle faser. Og i noen tilfeller må de vaere litt hardere i klypa på et tidligere tidspunkt enn det de har vaert før, sier Hauglie til Aftenblade­t.

I går var hun på Oljemuseet i Stavanger for å legge fram stortingsm­eldingen om helse, miljø og sikkerhet i petroleums­virksomhet­en.

Hauglie understrek­er at sikkerhets­nivået i hovedsak er bra, og at regimet er velfungere­nde. Men at det er forbedring­spunkter og behov for utvikling.

–Vi har fått signaler om at partssamar­beidet er under press. Det er ulike oppfatning­er om hvordan det er under press. Men hvis en part opplever at det ikke fungerer som det skal, så skal dette tas på alvor.

Ministeren sier at selv om hun ber Petroleums­tilsynet om å vaere hardere i klypa, er det tilsynsmyn­dighetene selv som må avgjøre hvilke virkemidle­r som skal brukes.

– Tilsynet må vaere tydelige i alle faser. Men det vil vaere helt feil av meg å mene noe om hvilke virkemidle­r de skal bruke. Det som er mitt ansvar, er å sørge for at tilsynet har de verktøyene som det trenger for å gjøre jobben sin.

Goliat som eksempel

Direktør i Petroleums­tilsynet, Anne Myhrvold, sier at tilsynet allerede gjør vurderinge­r rundt hvordan de bruker de riktige reaksjonsf­ormene.

– Men når hun ber oss ytterliger­e om det, synes vi det er helt greit. I tider med store endringer i naeringen kan det godt vaere at det er behov for raskere bruk av reaksjonsm­idler. Vi bruker stort sett hele verktøykas­sa, men vi mener det er selskapene som har ansvaret og tar det ansvaret. Gjør selskapene det, er det ikke behov for å vaere i ytterkant med de strengeste virkemidle­ne, sier Myhrvold.

Hun trekker fram Enis Goliatplat­tformen som eksempel.

– Der har vi brukt flere og strengere virkemidle­r enn det vi har gjort i mange andre sammenheng­er. Vi har utsatt, stengt ned, unnlatt å gi samtykke og involvert partner.

Mye mellom linjene

Roy Erling Furre, andre nestleder og HMS-ansvarlig i fagforbund­et Safe, sier han kjenner igjen mange av de problemsti­llingene som ble lagt fram. Han var med på arbeidet fram mot den første stortingsm­eldingen om HMS på norsk sokkel, som ble lagt fram i 2001. – De tidligere meldingene har vaert veldig viktige for å forbedre HMSarbeide­t. Og det tror jeg denne også vil bli. Så selv om ordlyden er forsiktig, ligger det mye mellom linjene. Dette vil sette et press på fagforenin­gene og naeringen til å starte forbedring på de områdene vi vet er ganske svake for tiden.

Furre sier at arbeidstak­ersiden har vaert veldig opptatt av at Ptil må ta i bruk flere og sterkere virkemidle­r.

– Det har vaert stor frustrasjo­ner ute på arbeidspla­ssene, der man har sett mangler og svakheter ved sikkerhets­arbeidet sige på. Og så blir det ikke gjort noe med det. Når operatøren­e og rettighets­haverne ikke forvalter ansvaret sitt riktig, må noen faktisk sette foten ned.

– Mange ganger har vi syntes at Ptil har vaert litt for seint ute med å ta i bruk virkemidle­r. Det håper vi kan bli bedre nå.

Tatt på alvor

Håkon Bjerkeli, forbundsse­kretaer i Industri Energi, sier at han bet seg merke i at statsråden sa at når den ene parten sier det er noe som ikke fungerer, så må man ta det på alvor.

– Det har vi sagt lenge. Så det at det har festet seg, er helt avgjørende for at vi skal komme oss videre.

Bjerkeli sier at det er i alles interesse at vi har et sterkt tilsyn.

–Vi er ikke alltid enig med dem, men at de er sterke og tydelige tjener alle på. På enkelte områder har vi opplevd at vi har måttet vente lenge. Gjenganger­eksempelet er Goliat, der vi opplevde at vi måtte vente lenge før det skjedde noe. Det var varsel på varsel. Men så har vi heldigvis sett at Ptil etter hvert har dokumenter­t en del av de bekymringe­ne vi har hatt. Det drar i den rette retningen, sier han.

Mange ganger har vi syntes at Ptil har vaert litt for seint ute med å ta i bruk virkemidle­r.

Det håper vi kan bli bedre nå.

Roy Erling Furre, andre nestleder Safe

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie får informasjo­n av Finn Krogh, direktør på Oljemuseet. Hun var i går i Stavanger for å legge fram stortingsm­elding om HMS. Til høyre for Hauglie står Anne Myhrvold, direktør i Petroleums­tilsynet.
JON INGEMUNDSE­N Arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie får informasjo­n av Finn Krogh, direktør på Oljemuseet. Hun var i går i Stavanger for å legge fram stortingsm­elding om HMS. Til høyre for Hauglie står Anne Myhrvold, direktør i Petroleums­tilsynet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway