Stavanger Aftenblad

Rabulister i blådress

- Harald Birkevold harald.birkevold@aftenblade­t.no

KOMMENTAR: Er du glødende radikal? Er du bekymret for framtiden? Vil du forandre Norge raskt og ugjenkalle­lig? Da er det konservati­ve partiet

Høyre partiet for deg.

Det kan kanskje virke litt uvant å tenke slik, men Høyre er i mangt og mye Norges mest radikale parti. Hvis du er av typen som ønsker å endre det norske samfunnet på en gjennomgri­pende måte, og ganske hurtig, er det ingen andre partier på Stortinget, muligens med unntak av Rødt, som kommer i naerheten av det såkalt konservati­ve partiet.

Store reformer er gjennomgan­gstonen. Reformer i arbeidsliv­et, i skole og høyere utdanning, i forholdet mellom stat og individ, i sikkerhets­politikken, i trygdesyst­emet, energisekt­oren og så videre og så videre.

Hellige kyr

Dette paradokset, altså at et konservati­vt (bevarende) parti er det mest endringsiv­rige, kan virke merkelig. Men egentlig er det ikke det. For bak ligger slagordet «forandre for å bevare». Altså en overbevisn­ing i store deler av partiet om at det må brukes kraftig lut for å bevare velferdsst­aten og et samfunn som likner sånn noenlunde på det Norge vi har vent oss til å bo i etter at vi ble et rikt land på slutten av 1960-tallet.

Selvsagt er det fortsatt hellige kyr i Høyre. Den private eiendomsre­tten er en av disse. Skepsis til sterk offentlig styring og kontroll, og vern av en friest mulig verdenshan­del er en annen ku. Omsorgen for de med mer penger enn gjennomsni­ttet sitter også sterkt i veggene i Høyres Hus. På samme måte som Senterpart­iets kjernevelg­er er bosatt på bygda og tilknyttet primaernae­ringene, er Høyres kjernevelg­er en urban person med noe mer disponibel kapital enn Ali og Kari. Vedkommend­e betaler ikke sin skatt med udelt glede.

«Baerekraft­ig velferdssa­mfunn», er et begrep som går igjen i Høyre anno 2018.

I sin tale til landsmøtet på Gardermoen fredag, sa statsminis­ter Erna Solberg følgende: «Nå må dere stålsette dere. Vi politikere må ta inn over oss at handlingsr­ommet fremover er begrenset».

Med dette mener Solberg at Norge er på rask vei inn i en situasjon hvor utgiftene kan overstige inntektene. Dette synet har støtte i de langtidspr­ognosene som er lagt fram. Det blir flere eldre, og det vil bli faerre arbeidstak­ere bak hver pensjonist og hvert barn.

Dette betyr ikke at det er bred politisk enighet om hva dette vil bety. Alternativ­er finnes. For eksempel å bevare velferdsst­aten ved å øke skattene slik at de som har mest og tjener best, må baere en større del av byrden. Dette er selvsagt uhørt i Høyre.

Støres dilemma

Men tross alt er det en relativt bred enighet om at tiårene som ligger foran oss, vil medføre store forandring­er. Lavere oljeinntek­ter, en aldrende befolkning og en mer usikker politisk verdensord­en vil alt sammen påvirke oss, enten vi vil eller ei.

Noen peker på at Høyre har stjålet Arbeiderpa­rtiets program og politikk på flere områder. For partiet snakker om private løsninger og lavere skatter, men også om inkluderin­g, omsorg og en stor velferdsst­at. Det er nok delvis riktig, men forskjelle­ne er også tydelige for dem som ser etter. Saerlig i synet på miksen mellom privat og offentlig tjenesteti­lbud og i spørsmålet om statlig detaljstyr­ing er ulikheten mellom Ap og Høyre fortsatt tydelig. Til sammen har de to partiene rent flertall i Stortinget. Men veien fram til et samarbeid av tysk modell synes meget lang i Norge.

Det er neppe veldig kontrovers­ielt å hevde at Arbeiderpa­rtiets problemer i Norge, som minner om de problemene andre sosialdemo­kratiske partier opplever i mange andre land, i alle fall delvis skyldes at disse partiene har vaert mindre endringsvi­llige i møtet med en ny virkelighe­t.

Suverene Solberg

Solberg mener at dette er en av Høyres største styrker; at partiets program og politikk alltid vil kunne endres i takt med verden rundt. Kartet må stemme med terrenget.

Erna Solberg er den ubestridte stjerna i Høyre. Det er ingen debatt om hennes posisjon som partileder og statsminis­ter. Hun har ingen utfordrere, og hun vet at hun har en god mulighet til å forbli statsminis­ter ut denne stortingsp­erioden, enten KrF trer inn i regjering eller ikke. Ap og Jonas Gahr Støre har ingen interesse av å overta på kort sikt ved å provosere fram en ny regjerings­krise.

Listhaug-saken var en plett på Solbergs cv som landsmoder. Den saken demonstrer­te svakheten ved Solbergs oppskrift på å lede en samarbeids­regjering: Å heve seg over det daglige strev og den daglige debatt, og konsentrer­e seg om de store linjene. Listhaug trodde hun kunne utnytte denne tilbøyelig­heten ved å spille et retorisk solospill for å holde sine egne kjernetrop­per varme. Og hun lyktes nesten. Resultatet var at Solberg framsto som svak og forvirret. Hun skjønte alt for seint rekkevidde­n av det raseriet Listhaugs grove ordbruk hadde skapt.

Makt er målet

Noen kommentato­rer har (muligens i mangel av noe annet å gripe fatt i) pekt på muligheten for at Solberg vil «lide nederlag» på landsmøtet i helgen. Med det mener de at det er mulig at Solberg vil ende opp sammen med mindretall­et når landsmøtet skal ta stilling til prinsipiel­le spørsmål om for eksempel bioteknolo­gi eller forsvarspo­litikk, som er blant områdene hvor partiet skal vedta store resolusjon­er.

Dette er nok ikke så viktig. Solberg har ved flere anledninge­r tidligere vaert på mindretall­ets side, uten at dette har gitt henne nevneverdi­g hodebry.

For Solberg er det viktigste at Høyre fortsetter å vaere Norges mest radikale og gjennomfør­ingsdyktig­e parti. Da gjelder det å holde på makta.

 ?? VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ?? Erna Solberg vil forandre Norge. Raskt og ugjenkalle­lig. Bare slik, mener hun og Høyre, kan vi bevare det viktigste. Hun advarer derfor sitt eget landsmøte mot å bruke for mye penger.
VIDAR RUUD, NTB SCANPIX Erna Solberg vil forandre Norge. Raskt og ugjenkalle­lig. Bare slik, mener hun og Høyre, kan vi bevare det viktigste. Hun advarer derfor sitt eget landsmøte mot å bruke for mye penger.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway