Stavanger Aftenblad

Fiks dette, Erna!

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

GARDERMOEN: Bevar pelsdyrnae­ringen, host opp 20 milliarder til Fornybarfo­ndet, få gang på E 134 og planlegg for starten på slutten på bompenger.

Dette er blant meldingene Rogaland Høyre hadde med seg Høyre-landsmøtet. Kanskje mest kontrovers­ielt var et forslag som lå an til å bli stoppet før votering.

«Det må tas initiativ overfor de andre regjerings­partiene om å reforhandl­e punktet i Jeløy-avtalen om nedlegging av pelsdyrnae­ringen.»

Rogaland Høyre feiret på fjorårets landsmøte gjennomsla­g for fortsatt ja til pelsdyrnae­ringen, vel å merke forutsatt strenge dyrevelfer­dsmessige kriterier.

Da hadde Mons Skrettingl­and (Hå) fra talerstole­n tatt et knallhardt oppgjør med Høyres landbrukso­g distriktsp­olitikk.

Ett år senere er det offisiell regjerings­politikk å avvikle pelsdyrnae­ringen innen 2024/2025, slik det er slått fast i regjerings­plattforme­n til Høyre, Frp og Venstre.

På vei inn i landsmøtes­alen forteller Ane Mari Braut Nese (H) at landsmøtev­edtaket i fjor er flott og i høyeste grad gjeldende.

Dersom pelsdyr-forslaget hadde kommet til votering i helgen, risikerte Rogaland Høyre at landsmøte nedstemte dette i frykt for at det betyr å kaste regjeringe­n.

– Så ville vi plutselig hatt et vedtak mot fortsatt pelsdyrhol­d. Det vil vi ikke ha, sier Nese.

– Og nasjonal medieoppme­rksomhet er allerede oppnådd?

– Absolutt. Og vi mener det fortsatt er ugreit av Høyre å behandle naeringen slik regjeringe­n har gjort, sier Klepp-ordfører Nese.

Egger til strid

I år som i fjor har det vaert knyttet store forventnin­ger til debatten om bioteknolo­gi, herunder eggdonasjo­n og assistert befruktnin­g av enslige.

Et nokså stort flertall i Rogaland Høyre sa på fylkesårsm­øtet ja til begge deler, men nei til surrogati.

Rogalandsd­elegatene er blitt fristilt før voteringen, men er minnet om at det går an å lene seg på fylkesårsm­øtets vedtak hvis man ikke har sterke meninger personlig om spørsmålen­e.

Før landsmøtet har det vaert ventet at Høyre-landsmøtet kan ende opp med å si ja til eggdonasjo­n, ikke minst grunnet et betydelig flertall for dette blant fylkeslage­ne.

Fredag sa Erna Solberg at både hun, Siv Jensen (Frp) og Trine Skei Grande (V) er «alle enige om at døren står åpen for en enda bredere, borgerlig regjering».

Imidlertid påpekte KrF-nestleder Olaug Bollestad før landsmøtet overfor NTB at et ja til eggdonasjo­n i hvert fall ikke vil føre Høyre naermere KrF.

– Dette er et landsmøte for Høyre der Høyre-medlemmer skal bestemme hva Høyre står for. Høyre må lande der medlemmene er, og Olaug får kjempe for sitt på KrFs landsmøte, sier delegasjon­sleder Nese.

Slutten på bompenger? Solberg advarte i sin tale mot dyre løfter. Da kan det bli vanskelig å få realisert kostbare Rogaland Høyre-krav: y Sørge for at Fornybarfo­ndets forvaltnin­gskapital trappes opp til minst 20 milliarder. y Ytterliger­e satsing på havn, veiutbedri­ng og logistikk til havner for å få mer transport fra vei til kjøl. y Framskynde E134 over Haukeli.

Rogaland Høyres forslag om mer korrekt veiprising ved utnyttelse av GPS-teknologi, fikk støtte av redaksjons­komiteen, under forutsetni­ng av at personvern­et ivaretas. Starten på slutten på bompenger?

– Ja, det vil det vaere. Vi ser for oss en annen og mer rettferdig måte å kreve inn penger fra bilister på enn i dag, sier Nese.

 ?? LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX ?? Unge Høyres leder Sandra Bruflot, til venstre, Tina Bru fra Stavanger og naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen fra Høyre under Høyres landsmøte på Gardermoen i går.
LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX Unge Høyres leder Sandra Bruflot, til venstre, Tina Bru fra Stavanger og naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen fra Høyre under Høyres landsmøte på Gardermoen i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway