Stavanger Aftenblad

– Dumt hvis sykkelbuss­en droppes i Ryfast

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

SAMFERDSEL: Den planlagte sykkelbuss­en gjennom Ryfast står i fare. Strand-ordføreren oppfordrer fylkespoli­tikerne til å satse på best mulig kollektivt­ilbud.

Bernt Helge Hansen bor på Jørpeland og sykler til jobb på Forus, så ofte han kan.

– Jeg tar sykkelen med på hurtigbåt fra Jørpeland, for å slippe kø i byen. Den planlagte sykkelbuss­en gjennom Ryfast virker veldig interessan­t, sier dagpendler­en.

Det er cirka 5 prosent av de reisende som ønsker å ta sykkel med på bussen når Ryfast åpner. På ferjer og hurtigbåt er det i dag gratis å ta med sykkel på overfarten, mens det i Ryfast ikke blir mulig å ferdes for gående og syklende.

Det er ikke plass til sykkel i vanlige rutebusser. Kolumbus har derfor foreslått et opplegg med egen sykkelbuss fra Solbakk i Strand til Fiskepiren i Stavanger. For å spare penger har fylkesrådm­annen foreslått å legge sykkelbuss­en inn som opsjon, for senere politisk behandling. Med andre ord utsette på ubestemt tid.

– Jeg synes det er veldig dumt dersom Rogaland fylkeskomm­une ikke forsøker å få til et slikt tilbud. Sykkelbuss vil gi enorm gevinst for folk på begge sider av tunnelen ved at folk beholder helsa og man sparer bilkøene. Spesielt når det skal bygges gang- og sykkelvei fra Ryfast (Solbakk, red. anm.) til Tau og Jørpeland, samt sykkelstam­vei fra Stavanger til Forus, sier Bernt Helge Hansen.

Tunneler overalt

Rogaland får stadig flere undersjøis­ke tunneler. Rennfast og Finnfast får selskap av Ryfast i 2019 og Rogfast i 2026. Syklistene­s Landsforen­ing har lenge vaert opptatt av problemene alle tunnelene medfører.

– Vi snakket mye med Kolumbus da de i 2016 skulle begynne å jobbe med rutetilbud gjennom Ryfast, og de har tatt veldig godt hensyn til syklistene. I det opprinneli­ge opplegget er det oppretthol­dt mulighet til å kunne sykle fra Ryfylke til jobb på NordJaeren og vice versa, sier styreleder Jens Glad Balchen.

Syklistene­s Landsforen­ing har liten forståelse for forslaget om å droppe sykkelbuss­en inntil videre, slik at Ryfast blir en sperre for syklistene.

–Fylkeskomm­unen har nullvekst i biltrafikk­en som visjon, og dette er en forutsetni­ng for Bypakken, for belønnings­midler fra staten og for alle veiprosjek­tene i regionen. Da kan ikke fylkespoli­tikerne vedta å kutte i et eksisteren­de tilbud og ikke tilrettele­gge et nytt. Da når de ikke nullvekstm­ålet, sier Balchen.

Fylkesrådm­annens løsning med å parkere sykkelen på Solbakk, ta bussen gjennom Ryfast og bruke bysykkel i Stavanger, blir for tungvint, tror Balchen. I utgangspun­ktet skal alle ferjer og hurtigbåte­r legges ned når Ryfast åpnes. Nye Sandnes ønsker at Høgsfjord-ferja skal drives i privat regi. Norled vurderer privatdrev­et hurtigbåt Stavanger–Jørpeland. Begge deler er uavklart.

– Sykkelturi­sme er en viktig del av turistgrun­nlaget. Nå som alle ferjer skal kuttes, mister turistene muligheten til å ta sykkelen med til Preikestol­en og andre steder i Ryfylke. Ingen vil parkere sykkelen i Stavanger og ta bussen over, tror Balchen.

Feil med Fiskepiren

Bjørn Aril Veland i Strand KrF forstår ikke hvorfor Kolumbus vil ha sykkelbuss­er som kommer gjennom Ryfast til Fiskepiren. Han etterlyser også flere direkterut­er i bussoppleg­get.

– Hva skjer på Fiskepiren etter at Ryfast er åpnet og ferjene slutter å gå? Hva med at sykkelbuss­en går til Ullandhaug (SUS og UiS)? Om det er 2000 som pendler til Nord-Jaeren fra Strand, så skulle en tro at det var mest effektivt å sette opp et par busser som går direkte til Forus og direkte til Tananger, ikke via noe. Om det vil ta 45 minutter å ta bussen fra Tau til Statoil og det vil ta rett over 20 minutt å kjøre, så tror jeg mange vil velge bilen, kommentere­r han på Facebook.

Strand-ordfører Irene Heng Lauvsnes oppfordrer fylkeskomm­une til å satse på Ryfast-bussen, for å skape nye, miljøvennl­ige reisevaner med en gang.

–Jeg vil prøve å påvirke fylkeskomm­unen til å satse på det gode tilbudet som Kolumbus har planlagt. Så kan heller tilbudet kuttes ned om det ikke er behov, når man ser hvordan reisevanen­e blir. Hvis tilbudet er for dårlig, ødelegger man rutinene til folk, og da frykter jeg at det ikke blir vellykket. Jeg vil ikke at Ryfast skal bli et hinder for dem som ønsker å sykle, sier hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway