Stavanger Aftenblad

Riggselska­pene ser litt lysere på framtiden

- Ola Myrset ola@sysla.no Gerhard Flaaten

STAVANGER: Etter to svaert tøffe år tror riggselska­pene inntektene vil øke litt i år. Men det er fortsatt ingen grunn til å ta av.

De siste årene har vaert beintøffe for riggselska­pene på norsk sokkel.

Ifølge en fersk rapport fra Norges Rederiforb­und falt de samlede inntektene i segmentet fra 68 milliarder kroner i 2015 til om lag 37,5 milliarder i fjor.

Men ifølge rapporten tror selskapene på en liten opptur i år. Omsetninge­n ventes å øke med 4 prosent til 39 milliarder kroner.

– Vi ser en økning i aktivitete­n på norsk sokkel, og økt boring vil vaere en viktig drivkraft for å kunne legge til rette for den utviklinge­n operatøren­e ser for seg. Derfor venter riggeierne litt høyere aktivitet og omsetning, sier administre­rende direktør Harald Solberg i Rederiforb­undet til Sysla.

Lave leiepriser

– Vi deler dette synet og venter noe høyere aktivitet både på norsk og britisk sokkel, sier administre­rende direktør Jørgen Arnesen i COSL Drilling Europe.

– Vi venter en liten omsetnings­vekst i år, men det betyr ikke at vi tjener mer penger, sier Arnesen.

Leieprisen­e i riggmarked­et er nemlig svaert lave sammenlign­et med kostnadsni­vået. Det gjør at det er lite lønnsomt å ha riggene i drift.

I Rederiforb­undets rapport svarer 38 prosent av riggselska­pene at de tror lønnsomhet­en blir dårligere i år enn i fjor. 25 prosent mener den blir bedre.

– Det er for mange rigger i markedet. Det bidrar til å holde prisene nede, sier Arnesen og peker på at et stort antall rigger ligger uten arbeid langs norskekyst­en.

Korte kontrakter

I februar 2017 lå 25 rigger i opplag ved norske kaier. I samme måned i år var tallet uendret, men antallet skal falle utover året. Ifølge rapporten vil åtte faerre rigger ligge til kai når året er omme.

Selv har COSL fire rigger på norsk og britisk sokkel, som selskapet anser som ett marked.

– I løpet av våren og sommeren vil etter planen alle våre rigger vaere i drift. Men som følge av relativt korte kontrakter kan situasjone­n vaere usikker igjen til høsten for et par av riggene sier Arnesen.

Avtaler med kort varighet tror han vil bli mer vanlig framover.

– Ja, det må vi nok venne oss til. Det er en utfordring og fører også til at det vil kunne bli hyppige og kortsiktig­e opp- og nedbemanni­nger, sier Arnesen.

I løpet av oljekrisen har 400-500 medarbeide­re måttet gå fra COSL, men i dag er mange av disse ansatt igjen for å drive riggene som skal ut på oppdrag.

– Hvordan vil du oppsummere situasjone­n nå?

– Jeg er fortsatt bekymret. Krisen har vaert dypere og mer langvarig enn vi hadde håpet. Men jeg håper og tror det vil bli bedre framover. I 2019 ser det enda litt lysere ut, sier Arnesen.

Moderat optimist

Jakob Korsgaard er administre­rende direktør i Maersk Drilling Norge.

–Vi er moderat optimistis­ke. Etter noen år med veldig kraftig nedgang begynner aktivitete­n nå å ta seg litt opp igjen, sier Korsgaard.

Likevel venter han at aktivitete­n i den norske delen av virksomhet­en vil falle noe i 2018. Det skyldes at riggen Maersk Innovator går av kontrakt med Conoco Phillips i sommer. Deretter skal den videre til oppdrag på britisk sokkel.

Samtidig har Maersk Inspirer fått langtidsko­ntrakt på det gjenoppstå­tte Yme-feltet, fem år og opsjon på ytterliger­e fem.

Riggen oppgradere­s nå hos Aker Solutions i Egersund, før arbeidet på feltet starter i 2019.

– I tillegg jobber vi med andre muligheter på norsk sokkel, sier Korsgaard, som også er styreleder i Rederiforb­undets gruppe for offshoreen­treprenøre­r.

Maersk Drilling har i dag fem rigger i drift på norsk sokkel og ingen i opplag.

De siste årene har flere hundre medarbeide­re forlatt Maersk Drilling. I forbindels­e med at Maersk Innovator drar fra norsk sokkel i sommer, vil det bli ny nedbemanni­ng i Norge. Korsgaard vil ikke tallfeste, men det jobber i dag om lag 150 personer på riggen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway