Stavanger Aftenblad

Stor økning i sosialhjel­psmottaker­e med barn

- Hilde Moi Østbø hilde.moi@aftenblade­t.no

STAVANGER: De siste to årene har antall sosialhjel­psmottaker­e med barn økt med 30 prosent.

– Dette er en skremmende utvikling, og jeg blir provosert over at det ikke blir gjort nok av de som styrer byen, sier Kari Nessa Nordtun, gruppelede­r for Stavanger Arbeiderpa­rti.

I desember 2017 mottok 990 personer med barn sosialhjel­p. Det steg med 238 personer fra 2015. Antallet langtidsmo­ttakere av sosialhjel­p med barn, altså personer som fikk sosialhjel­p sammenheng­ende i mer enn seks måneder, økte med 39 prosent i samme periode. Også antallet sosialhjel­psmottaker­e under 25 år økte i perioden.

– Alvorlig økning

– De som mottar sosialhjel­p er de som har aller minst. Disse tallene gir en klar indikator på hvordan mange har det i byen vår. Jeg synes det er en alvorlig økning. Tallene går ikke nedover, de stopper ikke opp, de bare øker i en bratt kurve, sier Nessa Nordtun.

– Hvorfor øker det så mye? – Det er ikke politisk vilje eller evne til å gjøre noe med det. Vi ble nedstemt da vi foreslo å bevilge penger til strakstilt­ak, sier hun.

– Viljen er der

Nessa Nordtun mener at de 3 millionene flertallsp­artiene satte av i budsjettet til tiltak mot barnefatti­gdom ikke er i naerheten av å vaere nok.

– I vårt budsjett satte vi av 15 millioner kroner til å prioritere arbeid for å stoppe denne utviklinge­n. Vi ønsket å bruke 300 millioner mer de neste fire årene på flere pedagoger i barnehagen, flere helsesøstr­e og skolemat. Ikke minst må foreldrene hjelpes til å komme i arbeid.

John Peter Hernes, gruppelede­r i Høyre, er uenig i at det mangler politisk vilje og evne til å gjøre noe med økningen i sosialhjel­psmottaker­e.

–Det er bare politiske floskler. Vi har vaert kjempeoppt­att av å få folk i arbeid. Viljen er der absolutt, og vi har jobbet for å få mottakere av støtte til å komme i arbeid. Jeg tror også det vil bli lettere å få folk ut i arbeid når arbeidsmar­kedet nå er bedre, sier Hernes, som sier at han ble overrasket over tallene.

– Hvorfor øker disse tallene så mye når dere har vaert så opptatt av dette?

– Noe av dette kan kanskje forklares med at folk som har gått på dagpenger er gått over på sosialhjel­p. Kanskje kan noen ha problemer med å komme ut i arbeidsliv­et igjen. Det kan også handle om kvalifikas­joner eller språkprobl­emer, sier han.

Jeg tror også det vil bli lettere å få folk ut i arbeid når arbeidsmar­kedet nå er bedre.

John Peter Hernes, gruppelede­r for Stavanger Høyre. Tallene går ikke nedover, de stopper ikke opp, de bare øker i en bratt kurve.

Kari Nessa Nordtun (Ap)

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Kari Nessa Nordtun (Ap) er bekymret over økningen i sosialhjel­psmottaker­e i Stavanger.
JON INGEMUNDSE­N Kari Nessa Nordtun (Ap) er bekymret over økningen i sosialhjel­psmottaker­e i Stavanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway