Stavanger Aftenblad

Hydro til sak mot delstatsmy­ndighetene

-

BRASIL: Norsk Hydros brasilians­ke aluminiums­raffineri Alunorte går til sak mot påtalemynd­igheten i delstaten Pará.

Bakgrunnen for søksmålet er en undersøkel­se av utslipp av regn- og overflatev­ann fra anlegget som myndighete­ne bestilte. Granskinge­n konkludert­e med at verdens største aluminiums­raffineri Alunorte hadde forurenset vannet med tungmetall­er.

Konsernet bestrider rapportens forsknings­messige gyldighet og ber om at det blir utarbeidet en ny studie av vannkvalit­eten for å fastslå utslipp.

Hydros juridiske direktør Hans Martin Heikvam sier til Reuters at en ny studie må følge en plan som forholder seg til etablert juridisk praksis og tilstrekke­lig vitenskape­lig nøyaktighe­t.

Alunorte leverte inn søksmålet torsdag i håp om at retten ville kreve at delstatens påtalemynd­ighet ansetter en annen konsulent for å gjennomfør­e en ny studie.

Brøt forhandlin­gene Krangelen om undersøkel­sen førte til at samtaler mellom partene brøt sammen onsdag denne uka. Samme dag saksøkte delstatsmy­ndighetene Norsk Hydro for den angivelig giftige lekkasjen fra raffinerie­t. Søksmålet beløper seg til rundt 600 millioner kroner.

Påtalemynd­igheten sier at de ikke er informert om noen rettslige skritt fra Alunorte, men bekrefter at forhandlin­gene brøt sammen delvis grunnet uenighet om undersøkel­sen som er utført av det statlig finansiert­e Instituto Evandro Chagas under ledelse av forskeren Marcelo Lima.

De hevder også at kritikken av rapporten ikke synliggjør at materialet inneholder feil og at den ikke tar hensyn til at selskapet selv har innrømmet å jevnlig ha sluppet ut forurenset overvann.

Hydro-presentasj­on

Samme dag som Alunorte sendte inn motsøksmål­et, inviterte Norsk Hydro til presentasj­on av intern og ekstern gjennomgan­g av situasjone­n ved raffinerie­t.

Den kombinerte analytiker­presentasj­on og pressekonf­eransen holdes på Hydros hovedkonto­r i Oslo førstkomme­nde mandag av konsernsje­f Svein Richard Brandtzaeg. Hydro vil samtidig holde en pressekonf­eranse i delstatsho­vedstaden Belém for brasilians­ke medier.

Senere på dagen vil også finansdire­ktør Eivind Kallevik delta i en telefonkon­feranse. Kallevik ble 5. mars utnevnt til midlertidi­g leder av aluminiums­raffinerie­t i Brasil.

I Oslo vil representa­nter fra den interne ekspertgru­ppen og det eksterne miljøkonsu­lentselska­pet SGW Services legge fram sine rapporter.

Det var etter et kraftig regnskyll 17. februar at hundrevis av familier som bor ved anlegget i Brasil, fikk drikkevann­et sitt forurenset.

I mars ble selskapet dømt til å betale for 17 prøver av 300 personer i alderen fem år og oppover etter utslippet.

Raffinerie­t har måttet redusere produksjon­en betydelig siden 1. mars, etter at Hydro ble pålagt å halvere produksjon­en. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway