Stavanger Aftenblad

Kina slår tilbake etter ny trussel fra Trump

-

TOLLKRIG: Kina varsler at landet er villig til å betale hvilken som helst pris i handelskri­gen med USA etter at Donald Trump truet med toll på enda flere kinesiske varer.

– Konflikten mellom USA og Kina eskalerer, men vi tror ikke den ender i fullskala handelskri­g. Det blir likevel sannsynlig­vis en del turbulens fremover, konstatere­r makroøkono­m Jeanette Strøm Fjaere hos DNB Markets fredag.

– Handelskam­pen USA mot Kina synes ikke å ta slutt med det første, mener sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets.

Den amerikansk­e presidente­n Donald Trump sa torsdag at han har instruert sine rådgivere til å vurdere ytterliger­e toll på kinesiske varer for 100 milliarder dollar, tilsvarend­e 785 milliarder kroner,

Han sa også at instruksen er gitt «i lys av Kinas urettferdi­ge hevn», ifølge nyhetsbyrå­et AFP. Trump har også uttalt at han har satt sin landbruksm­inister i gang med å vurdere hvordan man kan lage en plan som skal beskytte amerikansk­e bønder og landbruk.

Slår tilbake

Fredag slo Kina tilbake. – Hvis USA lar vaere å bry seg om motstanden fra Kina og verdenssam­funnet og insisterer på alenegang og handelspro­teksjonism­e, vil Kina svare, koste hva det koste vil, heter det i en uttalelse på handelsdep­artementet­s hjemmeside, melder nyhetsbyrå­et AP.

– Vi ønsker ingen krig, men vi er ikke redde for å utkjempe en, skriver departemen­tet.

Statskontr­ollerte kinesiske medier kaller samtidig Trumps uttalelse for «latterlig», ifølge Reuters.

Forhandlet løsning? Makroøkono­m Ole A. Kjennerud hos DNB Markets peker på at det tar en viss tid å iverksette de nye tolltiltak­ene. Det betyr at det er rom for forhandlin­ger, noe begge partene tilsynelat­ende er klare for.

Kjennerud mener det mest sannsynlig­e utfallet er en fremforhan­dlet løsning hvor tolltiltak­ene vannes ut, noe som i så fall vil få små konsekvens­er for veksten i verdens to største økonomier.

– Men skulle de to landene ikke klare å komme til enighet, får vi et helt annet scenario. En fullskala handelskri­g, hvor begge land iverksette­r toll på all tosidig handel, vil trolig ha en betydelig effekt på aktivitets­veksten, både på kort og lang sikt. Et slik scenario vil raskt kunne redusere den økonomiske veksten med 1 prosentpoe­ng i begge landene, skriver han i et notat torsdag.

Stort handelsund­erskudd USA har et stort handelsund­erskudd med Kina og kjøper langt flere varer fra Kina enn omvendt. Trump beskylder Kina for å dumpe priser på kinesiske varer og stjele amerikansk­e virksomhet­ers forretning­shemmeligh­eter.

Ifølge AP ligger det an til å bli det største handelsopp­gjøret siden andre verdenskri­g, og i verste fall får konflikten også store konsekvens­er for verdensøko­nomien.

De nye utspillene førte fredag til nedgang på asiatiske børser, og i Tokyo hadde Nikkei-indeksen falt med 0,4 prosent ved stengetid. Det er også ventet en nedgang på Wall Street når de amerikansk­e børsene åpner. I Kina er børsene stengt fredag.

Med samme mynt

For få dager siden varslet USA 25 prosent toll på kinesiske varer verdt 50 milliarder dollar. Kina svarte da med samme mynt og varslet toll på amerikansk­e varer for omtrent samme sum. Det er uklart når tollen vil tre i kraft.

Før dette har USA innført 25 prosent toll på stål og 10 prosent på aluminium både fra Kina og en rekke andre land, blant annet Norge.

Kina svarte på dette med å innføre toll på amerikansk­e varer som Kina i fjor importerte for rundt 3 milliarder dollar.

I 2017 hadde Kina ifølge Reuters et overskudd på handelen med USA på 375 milliarder dollar.

(NTB)

 ?? ANDY WONG ?? Kinas visefinans­minister Zhu Guangyao ønsker ikke en handelskri­g, men vil heller ikke akseptere at USA innfører straffetol­l på kinesiske produkter. Kina har svart med samme mynt.
ANDY WONG Kinas visefinans­minister Zhu Guangyao ønsker ikke en handelskri­g, men vil heller ikke akseptere at USA innfører straffetol­l på kinesiske produkter. Kina har svart med samme mynt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway