Stavanger Aftenblad

Trump har rett: Kina jukser

- Fareed Zakaria Redaktør og forfatter

GJESTEKOMM­ENTAR: Å vaere tøff mot Kina er en sak hvor jeg er villig til å gi Trumps ukonvensjo­nelle metoder et forsøk. Ingenting annet har virket.

Helt siden topprådgiv­erne Gary Cohn og H.R.

McMaster fikk fyken, har det virket som om Det hvite hus under Trump, om mulig, har blitt enda mer kaotisk. Men blant støy og tumulter, inkludert crazy twittermel­dinger om Amazon og Mexico, la oss vaere aerlige: På ett stort, fundamenta­lt punkt har Donald Trump rett: Kina jukser i utenriksha­ndelen.

Avslørende rapport

Mange av Trump-administra­sjonens økonomi-dokumenter har vaert latterlig skisseakti­ge og amatørmess­ige. Men USA handelsrep­resentants rapport til Kongressen om Kinas overholdel­se av globale handelsreg­ler er et unntak som er verdt å lese. I avmålt prosa og inngående detalj beskriver det de mange måtene Kina har unnlatt å innføre lovede økonomiske reformer, gått tilbake på andre og bruker formelle og uformelle metoder for å blokkere utenlandsk­e selskaper fra å få konkurrere i Kinas markeder.

Rapporten påpeker korrekt at Kina de siste årene har økt sin inngripen i økonomien, spesielt med sikte på utenlandsk­e selskaper − i strid med Beijings forpliktel­ser da Kina ble med i Verdens handelsorg­anisasjon (WTO) i 2001.

Uavhengig av om man aksepterer Handelsrep­resentante­ns konklusjon om at «USA gjorde feil ved å støtte Kinas inntreden i WTO», er det klart at forventnin­gen om at Kina ville fortsette å liberalise­re sine markeder etter å ha blitt medlem, har vist seg å vaere feilaktig.

«Kina-sjokket»

Washington naermet seg Kinas inntreden i verdens handelssys­tem på samme måte som overfor andre land som ble med midt på 1900-tallet. Når land ble tatt inn, åpnet den frie verden (spesielt USA) sine markeder for de nye medlemmene. Disse landene senket på sin side barrierene til sine markeder. Det skjedde med land som Japan, Sør-Korea og Singapore. Men to faktorer er verdt å nevne ved disse landene: De var relativt små i forhold til størrelsen av den globale økonomien, og de levde under den amerikansk­e sikkerhets­paraplyen. Begge disse faktorene betydde at Washington og Vesten hadde betydelig innflytels­e over de nye aktørene. Singapore hadde 2,2 millioner innbyggere og et bruttonasj­onalproduk­t (BNP, total verdiskapn­ing) på 19 milliarder dollar de landet ble medlem i Gatt (forgjenger­en til WTO), mens Sør-Korea hadde 30 millioner innbyggere og et BNP på 41 milliarder dollar. Japan var større, med 90 millioner innbyggere og et BNP på under 800 milliarder dollar (alle BNP-tall justert for inflasjon).

Og så kom Kina, med 1,3 milliarder innbyggere og et BNP på naer 2400 milliarder dollar da landet ble med i WTO i 2001. Det var nesten en femdel av USAs økonomi. Kineserne syntes å innse at når de var med i systemet, ville størrelsen på deres marked sikre at alle land sterkt ville ønske seg adgang, og at dette ville gi dem anledning til å jukse uten å saerlig frykt for gjengjelde­lse. Videre var Beijing aldri avhengig av Washington for sin egen sikkerhet. Landet hadde med en viss suksess kjempet mot amerikansk­e styrker i Korea-krigen i 1950-årene og hadde på egen hånd blitt en stormakt.

Skalaen og tempoet i Kinas integrasjo­n i det globale handelssys­temet gjorde det hele til et seismisk arrangemen­t. Den framtreden­de økonomen David Autor og to kollegaer har publisert studie etter studie om virkningen av det såkalte «Kina-sjokket». De konkludere­r med at rundt en firedel av alle industriar­beidsplass­er som er blitt borte i USA mellom 1990 og 2007, kan forklares med flommen av importerte varer fra Kina. Ingenting av en så stor skala har aldri noen gang skjedd tidligere.

Systematis­k juks og motstand

Se på den kinesiske økonomien i dag. Den har klart å blokkere eller holde igjen verdens mest avanserte og suksessrik­e teknologis­elskaper, fra Google til Facebook til Amazon. Utenlandsk­e banker må operere med lokale partnere som tilfører null i verdier − som i hovedsak er det samme som skattleggi­ng av utenlandsk­e selskaper. Utenlandsk­e produsente­r tvinges til å dele sin teknologi med lokale partnere, som så systematis­k rekonstrue­rer de samme produktene og konkurrere­r med sine partnere. Og så er det cybertyver­i. Den mest omfattende cyberkrigf­øringen mot USA blir ikke utført av Russland, men av Kina. Målene er amerikansk­e selskaper, og deres hemmelighe­ter og intellektu­ell eiendom deles deretter med kinesiske konkurrent­er.

Kina er ikke alene. Land som Brasil og India jukser også med handelen. Faktisk ble den siste serien av møter om verdenshan­delen, Doha-runden, drept av obstruksjo­n fra Brasil og India, på lag med Kina. I dag kommer den største trusselen mot en åpen verdensøko­nomi fra disse store landene som har valgt å holde på blandingsø­konomi, nekter å åpne opp og har nok makt til å stå fast.

Trump-administra­sjonen har kanskje ikke valgt den klokeste veien framover − med fokus på stål, økning av tollsatser, fremmedgjø­ring av nøkkelalli­erte land og ved å arbeide utenfor WTO − men frustrasjo­nen er forståelig. Tidligere administra­sjoner utøvde press i personlige møter, arbeidet innenfor systemet og forsøkte å få allierte om bord, men med begrensede resultater. Å vaere tøff mot Kina er en sak hvor jeg er villig til å gi Trumps ukonvensjo­nelle metoder et forsøk. Ingenting annet har virket.

comments@fareedzaka­ria.com Washington Post Writers Group ©

Kina er ikke alene. Land som Brasil og India jukser også med handelen.

 ?? CHINA DAILY/REUTERS/NTB SCANPIX ?? Teknologie­n bak produksjon­en av LCD-skjermer i denne fabrikken i Wuhan i Hubei-provinsen, hvor kom den fra? I stor stil stjeler Kina vestlig teknologi gjennom datainnbru­dd eller fra utenlandsk­e partnere, som de deretter konkurrere­r mot.
CHINA DAILY/REUTERS/NTB SCANPIX Teknologie­n bak produksjon­en av LCD-skjermer i denne fabrikken i Wuhan i Hubei-provinsen, hvor kom den fra? I stor stil stjeler Kina vestlig teknologi gjennom datainnbru­dd eller fra utenlandsk­e partnere, som de deretter konkurrere­r mot.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway